Goethe's instituto medaliu apdovanojama I.Veisaitė

Vokietijos Veimaro mieste antradienį Goethe's (Getės) medaliu bus apdovanota lietuvių literatūrologė ir teatrologė Irena Veisaitė.

Šiuo apdovanojimu Goethe’s institutas siekia pagerbti žmones, kurie ypač nusipelnė populiarindami vokiečių kalbą ir skatindami kultūrinius mainus.

Šiais metais Goethe’s instituto prezidentas Klausas-Dieteris Lehmannas (Klausas Diteris Lėmanas) oficialiu Vokietijos Federacinės Respublikos ordinu taip pat apdovanos kazachų teatro režisierių Bolatą Atabayevą ir bosnių rašytoją Dževadą Karahasaną.

„Laureatams teko patirti karą, represijas, persekiojimus ir trėmimus. Vykdydami kultūrinę veiklą jie ragina atvirai kalbėti apie nacionalines žaizdas, nepamirštant ir socialinių nūdienos sunkumų. Jie demonstruoja pilietinę drąsą, kalba ryžtingu balsu ir tiki žodžio galia“, – teigiama atrankos komisijos sprendime.

1928 metais Kaune gimusi I.Veisaitė paskelbė per 200 publikacijų Lietuvos ir užsienio spaudoje, yra daugybės vadovėlių bendraautorė ir kelių knygų sudarytoja. Kultūriniame Vilniaus gyvenime I.Veisaitė rūpinosi ryšiais su vokiečių kultūros organizacijomis, o atkūrus Lietuvos nepriklausomybę inicijavo daugybę kultūros mainų projektų.

Nors I.Veisaitė iki šiol gyvena Lietuvoje, kurioje kaip žydė buvo persekiojama nacių, ji visada pasisakė už susitaikymą ir kultūrinį dialogą su Vokietija, teigia atrankos komisija.


Šiame straipsnyje: Irena Veisaitėapdovanojimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių