Geriausi lietuviški kadrai su adrenalino užtaisu

Nereikia būti pripažintu fotografijos asu, kad tavo užfiksuotuose kadruose atsispindėtų tikros, nesuvaidintos emocijos. Neprivalai nerti po vandeniu, kopti į viršukalnes ar šokti su parašiutu rizikingai laikydamas rankose fotoaparatą, kad įamžintoje akimirkoje trykšte trykštų ekstremalumas.

Kartais pakanka abiem kojomis tvirtai stovėti ant žemės ir žvitria akimi taikliai pagauti akimirką.

Būtent tai įrodė neseniai pasibaigusio fotografijų konkurso „Ekstremali akimirka 2010“ dalyviai ir laureatai, įamžinę situacijas, kurios kalba pačios už save ir liudija apie adrenalino proveržį.

Ekstremalaus sporto ir aktyvaus laisvalaikio šalininkus vienijantis portalas Ekstremalas.lt kartu su „Red Bull Lietuva“ surengė konkursą, skirtą išrinkti gražiausius praėjusiais metais užfiksuotus kadrus, kuriuose atsispindėtų pagrindinė tema – ekstremalūs pojūčiai.

Tris savaites trukęs konkursas sulaukė beveik šimto pretendentų ir gerokai per du šimtus jų pateiktų darbų. Nemažą jų dalį sudarė kerinčios scenos, kuriose – jėgos aitvarų tempiami ir aukštai virš vandens pakilę ekstremalai ar ore įspūdingus triukus atliekantys snieglentininkai. Dalyvių gausa neleidžia abejoti, kad ekstremalų gretos ir susidomėjimas adrenaliną teikiančiomis pramogomis Lietuvoje nuolat proporcingai didėja.

Komisijos vertinimu, ekstremaliausia praėjusių metų sezono akimirka pripažintas fotografo Andriaus Repšio užfiksuotas kadras. Nuotraukoje pavaizduotas pernai vykusio „Saulės ralio“ viename iš greičio ruožų įspūdingame šuolyje po tramplino skriejantis apgadintas Latvijos sportininkų lenktyninis automobilis.

Autorius savo darbą pavadino be didesnių išvedžiojimų – „Latvių ekipažo stogai“. Juolab kad po šio šuolio lenktynininkai išties nusileido nesėkmingai – jų pilotuotas automobilis nulėkė nuo kelio ir atgulė ant stogo. Laimė, sportininkai nenukentėjo.

Rimtų apgadinimų patyrė tik jų technika, todėl varžybos baigėsi nepasiekus finišo.
„Ekstremalios veiksmo scenos – mano mėgstamiausias žanras. Pastaruoju metu itin pamėgau pro fotoobjektyvą stebėti aviaciją ir automobilių ralį. Turiu pripažinti, kad be meistriškumo čia didelę reikšmę turi ir sėkmė, nes kartais net ir naujausia aparatūra bei tobuliausia technika nepadės, jei neatsidursi reikiamu laiku tinkamoje vietoje“, – pasakojo nuo vaikystės fotoaparato iš rankų nepaleidžiantis 36 metų panevėžietis A.Repšys.

Antrosios ir trečiosios prizinių vietų laureatai – gan dažnas portalo Ekstremalas.lt herojus bei prisiekęs ekstremalas Dainius Pilypas ir žurnalistas Laimis Bratikas.
„Gal kam nors bus įdomu pamatyti, kokiomis sąlygomis dirbama rengiantis rekordiniam šuoliui su virve nuo Vilniuje esančio verslo centro „Europa“ pastato. Šie darbai buvo atlikti 140 metrų aukštyje, o tai jau tikrai ekstremalu“, – vos įsibėgėjus konkursui apie savo atsiųstą nuotrauką kalbėjo D.Pilypas, prisiminęs praėjusių metų liepą pasiektą neoficialų rekordą, kai „Vilnius Rope Jumping“ komandos atstovai atliko įspūdingus šuolius nuo dangoraižio stogo.

28 metų karys savanoris prisipažino dalyvavęs konkurse „Ekstremali akimirka 2010“ vedinas azarto ir nepažabojamos aistros ekstremaliems išbandymams. Be to, kad tokius momentus fiksuoja fotoaparatu, D.Pilypas itin dažnai ryžtasi mesti iššūkį ir patirti tai savo kailiu dalyvaudamas karinėse pratybose, nardydamas, žaisdamas dažasvydį, šokdamas su virve arba parašiutu, įveikdamas itin sudėtingas pėsčiųjų žygių trasas, keliaudamas ir kitaip pasotindamas organizmą tuo trokštamu ir jam kone gyvybiškai svarbiu adrenalinu. Fotoaparatas jį lydi kiekviename žingsnyje.

„Fotografija domėjosi mano vyresnis brolis, tad jau nuo mažumės ir man knietėjo iš arčiau pažinti, ką reiškia ryškalai, fiksažai, kaip gimsta nespalvotos fotografijos. Dar tebeturiu savo pirmąjį fotoaparatą „Zenit“, tačiau dabar jau naudojuosi kitu, skaitmeniniu. Kaip ir visiems, norisi vis geresnio, bet galimybės kol kas labai ribotos“, – pasakojo konkurso laureatas.

Savo fotoaparatą jonaviškis D.Pilypas praminė „koviniu“, mat jo paskirtis – veikti net ir pačiomis nedėkingiausiomis sąlygomis. Dėl to objektyvas jau seniai girgžda nuo susikaupusio smėlio ir dulkių, o jo stiklas kiek pabraižytas.

„Geras!“, – maloniai nustebo Vilniuje gyvenantis keturiasdešimtmetis L.Bratikas, išgirdęs apie pelnytą pergalę fotografijų konkurse.

Prizinė vieta jam atiteko už nuotrauką „Pagalba“, vaizduojančią jaunai merginai gelbstintį patyrusį kariškį pernai vykusio NATO šalių jaunimo festivalio „Aliante 09“ metu. Kasmet jaunuoliai renkasi į stovyklas vis kitoje šalyje ir taip susipažįsta su jos kariuomene. Pernai ji surengta Lietuvoje, Ruklos kariniame poligone. Fotografijos autorius tvirtino, kad tąkart išties netrūko ekstremalių akimirkų. Nuotraukoje pavaizduota iš svetur atvykusi viešnia, bebaigianti įveikti Mokomojo pulko „šlovės taką“.

„Jauni vaikinai ir merginos kelias dienas treniravosi, atliko įvairias užduotis ir galiausiai jų laukė kulminacinis momentas – „šlovės tako“ kliūčių ruožas. Tai buvo apie 120 metrų durpynas, pelkynas ir tiesiog brasta. Fotografijoje matyti paskutinė kliūtis – medinė tvora, po kuria reikia pralįsti tiesiog užsimerkiant ir neriant veidu į dumblą“, – aiškino L.Bratikas.

Žurnalistas tvirtino nelaikantis savęs profesionaliu fotografu, tačiau mėgstantis būti įvykių sūkuryje, įamžinti emocijas. Tai jam – malonus pomėgis. Labiausiai patinka fotografuoti šeimą, o dažniausiai tenka objektyvu taikytis ir „šaudyti“ karius, dalyvaujančius pratybose ar tiesiog fiksuoti Lietuvos kariuomenės kasdienybę. Taigi ši tema dominuoja ir jo pastarųjų 5-10 metų fotografijų archyvuose.

Konkurso „Ekstremali akimirka 2010“ nugalėtojas A.Repšys apdovanotas vertingu prizu – specialiu „Red Bull Illume“ paketu su daugiafunkciniu fotoaparato atminties kortelių skaitytuvu ir 64 Gb itin greito įrašymo atminties kortele. Kitiems prizininkams atiteko atminimo dovanos – DVD su įsimintinais „Red Bull Photofiles“ fotografų darbais, kad būtų į ką akis paganyti rengiantis kitų metų konkursui.

Be to, geriausių fotografijų autoriai turėjo galimybę savo darbus pristatyti ir tarptautinėje arenoje bei susirungti su kolegomis fotografais iš viso pasaulio. Konkurso „Ekstremali akimirka 2010“ organizatoriai nugalėtojams rekomendavo savo darbus pateikti kaip tik besibaigiančiam konkursui „Red Bull Illume“, kur nugalėtojo laukia įspūdingas pagrindinis prizas – profesionalus fotoaparatas su visa reikiama įranga, kurio vertė daugiau nei 40 tūkst. eurų.

Ekstremaliam sportui ir aktyviam laisvalaikiui neabejingi pramogautojai turėtų nepaleisti iš rankų fotoaparatų bei vaizdo filmavimo kamerų ir šiemet. Sezonas dar tik prasideda, tad laikas ruošti „amuniciją“ ir tykoti geriausio kadro, nes kitąmet Ekstremalas.lt drauge su „Red Bull“ vėl rinks daugiausiai adrenalino teikiančių akimirkų autorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių