„Garsų galerijoje“ – lenkų ir graiko elektroninės muzikos projektai

Šeštadienį Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose vyks antrasis šių metų elektroninės muzikos koncertų ciklo „Garsų galerija“ susitikimas.

Jame bus pristatyti audiovizualinis projektas iš Lenkijos HATI ir garso menininko iš Graikijos Yiorgis Sakellariou projektas „Mecha / Orga“.

Kuria sąsajas tarp improvizacijos ir ritualo

HATI – tai audiovizualinis projektas, kuriamas pasitelkiant tokius etninius instrumentus kaip gongai, būgnai, varpeliai, mediniai trimitai ar dūdos, taip pat rankų darbo prietaisus bei rastus objektus. HATI kuria sąsajas tarp improvizacijos ir ritualo, meditacijos.

Šį kolektyvą 2001 m. sukūrė Rafalas Iwanskis ir Dariusz Wojtas. Nuo 2003 m. HATI aktyviai koncertavo daugumoje Europos valstybių ir JAV. 2006 ir 2011 m. HATI nariai surengė ir grojo trijuose koncertiniuose turuose kartu su Z'EV, vienu iš industrinės muzikos, kaip kultūrinio judėjimo, įkūrėjų.

HATI albumai sulaukia daug teigiamų atsiliepimų spaudoje, išskiriami projekto neįprasti, magiški garsai ir muzikos galia.

Nuo 2007 m. HATI pasirodo R.Iwanskio ir Rafalo Kolackio duetas, prie kurio kartais prisijungia ir kiti atlikėjai, tokie kaip Johnas Zornas, Z'EV, PAS.

R.Iwanskis ir R.Kolackis taip pat yra „CoCArt“ festivalio Torūnėje organizatoriai.

Visada groja visiškoje tamsoje

„Mecha/Orga“ – tai graikų garso menininko Y.Sakellariou projektas.

Y.Sakellariou studijavo Viduržemio jūros klasikinę ir etninę muziką, savo muzikos kalbą sukūrė per praėjusį dešimtmetį. Nuo tada jis aktyviai dirba – leidžia albumus, kuria filmams, spektakliams, veda kūrybinius užsiėmimus ir koncertuoja visame pasaulyje.

Muzikuodamas jis manipuliuoja aplinkos garsais. Garsų paletė apima viską – nuo geležinkelio bėgių vibracijos iki šaldytuvų statikos, nuo krioklių šniokštimo iki vamzdžių dūzgesio.

Y.Sakellariou visada groja visiškoje tamsoje, anot jo, taip klausytojas įsitraukia į procesą ir pasineria į garsą. Atlikėjas yra Atėnų šiuolaikinės muzikos mokslo centro, Helėnų elektroakustinės muzikos kompozitorių asociacijos narys. 2004 m. menininkas įkūrė leidybinę kompaniją „Echomusic”.

Y.Sakellariou šiuo metu gyvena ir kuria Klaipėdoje.

Šiemet jau antrasis „Garsų galerijos“ ciklo koncertas vyks spalio 8 d. 18 val. KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2). Įėjimas – 4 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių