Garsaus Lietuvos tautodailininko karpiniuose – senieji mūsų dievai

Klaipėdos etnokultūros centre trečiadienį atidaryta tautodailininko Klaido Navicko karpinių paroda „Senieji mūsų dievai, dievybės ir mitinės būtybės“.

Iki gegužės 5 d. veiksiančioje garsaus Lietuvos tautodailininko parodoje eksponuojami 53 karpiniai, atskleidžiantys lankytojams savitą lietuvių mitologijos pasaulį.

„Daugeliui dievų meldėsi mūsų protėviai, daugelį dievybių garbino. Dievai ir geruoju, ir piktuoju keitė vieni kitus. Stiprieji liko legendose, sakmėse ar padavimuose, silpnieji išnyko, ir tik istoriniai šaltiniai kurį ne kurį pamini. Kalaviju neštieji – laimėjo, bet vis tiek parimo šalia kelio koplytėlėse ar įsitaisė mediniuose kryžiuose – sunku jiems buvo rasti naujas vietas, o ir kovoti su naujais į mūsų žemę einančiais stabais nebuvo lengva“, – kalbėjo apie senąsias lietuvių dievybes popieriaus karpinių meistras K.Navickas.

Tautodailininkas teigė, kad panoro parodyti pačias seniausias dievybes, nekeldamas tikslo  tiksliai atkurti dievų atvaizdus. „Pažiūrėjau į juos kaip kaimo vaikas – su pagarba ir baime. Kūriau tokius, kokius man diktavo kaimiška prigimtis“, – sakė visoje šalyje žinomas karpinių meistras.

1962 m. Raseiniuose gimęs K.Navickas įgijo teisininko išsilavinimą ir dirba valstybės tarnyboje. Karpiniai – jo pomėgis, suteikęs galimybę 1991 m. pelnyti tautodailininko vardą. 2005 m. talentingam karpytojui suteiktas meno kūrėjo statusas, o 2009 m. jis buvo pripažintas tradicinių amatų meistru. Nuo 1988 m. karpinių kūryba užsiimantis teisininkas savo darbus jau yra pristatęs daugelyje parodų Lietuvoje bei užsienyje. Jo karpiniai buvo eksponuojami Gdanske, Maskvoje, Sankt Peterburge, Varšuvoje. 2005 m. Japonijoje vykusioje pasaulinėje parodoje „EXPO – 2005“, o 2010 m.  – Kinijoje „EXPO – 2010“ K.Navickas pristatė Lietuvos karpymo meną bei eksponavo savo darbus, o 2009 m. vasarą karpė miesto festivalio metu Europos kultūros sostinėje Lince (Austrija), 2011 m. – Ventspilyje (Latvija), Liubline (Lenkija), Mogiliov Podolske (Ukraina). K.Navickas, kaip Vilniaus miesto savivaldybės dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programos dalyvis, aktyviai dalyvauja visuose sostinės kultūriniuose renginiuose. Vilniuje veikia K.Navicko įkurtos kūrybinės dirbtuvės, kur visi, besidomintys tautodaile, gali susipažinti su karpinių, raižinių istorija, technika, taip pat savo jėgas išbandyti karpant ar spaudžiant antspaudus. Tautodailininko karpiniais galime pasigrožėti ir vartydami 2008 m. išleistą albumą „Klaido Navicko karpiniai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gaila

gaila portretas
labai patinka teisėjo darbai, bet neįperku.

too Gaila

too Gaila portretas
grožėtis galima ir parodose, ne tik namie. Ir įvairovė garantuota, ir tai nieko nekainuoja :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių