Gargždų muzikos festivalyje – netikėti pokyčiai

VIII Gargždų muzikos festivalis jau įpusėjo, tačiau staigmenų jame nestinga. Nelauktai teko pakoreguoti renginio programą.

Planai dėl pasaulinio garso pianistės Mūzos Rubackytės koncerto netikėtai sugriuvo, tačiau festivalio programa nė kiek nenukentėjo. Priešingai – organizatoriams didelė garbė į Gargždus pakviesti tokius muzikos korifėjus kaip Irena Milkevičiūtė ir Vladimiras Prudnikovas.

Koncertuos operos grandai

M.Rubackytės ir Valstybinio Vilniaus kvarteto koncertą Gargždų muzikos festivalio organizatoriams teko išbraukti iš renginių programos, mat talentingoji lietuvių pianistė dėl įtempto koncertų turo Šveicarijoje, gydytojams rekomendavus, privalėjo sumažinti koncertų kiekį.

Tačiau festivalio žiūrovai sulauks kitų intriguojančių atlikėjų – tuo pačiu metu, tai yra balandžio 23-iąją 18 val. Gargždų kultūros centre įvyks virtuoziškas ir spalvingas koncertas „Lietuvos vokalo meistrai ir jų mokiniai“. Gargždų kultūros centrą aplankys Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai – tarptautinio pripažinimo sulaukę solistai I.Milkevičiūtė (sopranas) bei V.Prudnikovas (bosas). Koncertui jaunatviškumo ir emocijų suteiks talentingieji grandų studentai Simona Liamo (sopranas), Arminas Skirvainis (baritonas) bei Raimundas Juzuitkis (bosas).

I.Milkevičiūtė – lyrinio ir dramatinio soprano pagrindinių partijų atlikėja, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė nuo 1976 m. Jos talentas įvertintas begale itin svarbių apdovanojimų, kurių visų nė neišvardysi. Štai 1995 m. solistė pelnė Lietuvos teatro „Kristoforą“,Pp metų apdovanota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordinu. 2000 m. I.Milkevičiūtei įteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija, o prieš metus ji apdovanota Kultūros ministerijos apdovanojimu – garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“. Tarptautinio pripažinimo I.Milkevičiūtė sulaukė koncertuodama visame pasaulyje: Austrijoje, Danijoje, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, JAV, Olandijoje, Prancūzijoje, Škotijoje, Vokietijoje ir daugelyje kitų Europos, Azijos, Pietų Amerikos valstybių. Solistė nuolat bendradarbiauja su Varšuvos didžiuoju, Maskvos didžiuoju ir Sankt Peterburgo Marijos teatrais, Latvijos nacionaline opera. Jos koncertinį repertuarą sudaro solo partijos W.A.Mozarto, G.Verdi, A.Dvořáko, L. van Beethoveno, A.Vivaldi, E.Elgaro ir kitų kompozitorių kūriniuose bei įvairūs romansai. Nuo 1988 m. I.Milkevičiūtė dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, yra šios aukštosios mokyklos profesorė.

Muzikos grandas V.Prudnikovas 1979 m. pradėjo dirbti Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Po dvejų metų tapo tarptautinio Maria Callas dainininkų konkurso Atėnuose (Graikija) laureatu. Praėjus dar penkeriems, solistas apdovanotas Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordinu, o 1997 m. – Nacionaline kultūros ir meno premija. V.Prudnikovas koncertus surengė JAV, Italijoje, Prancūzijoje, Maltoje, Graikijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Japonijoje bei kitose šalyse. 2005 m. sulaukė galimybės išbandyti save kitame amplua – tapo Lietuvos Respublikos kultūros ministru. Šiuo metu jis yra Lietuvos muzikos akademijos profesorius, scena besidalijantis ir su gabiausiais savo studentais.

Koncerto „Lietuvos vokalo meistrai ir jų mokiniai“ programoje skambės gražiausi Vakarų Europos ir lietuvių vokalinės muzikos opusai.

Bardas dainuos apie... slieką

Muzikos festivalis Gargžduose nesiliauja stebinęs renginių įvairove. Štai balandžio 24 d. 14 val. Gargždų Jono Lankučio viešojoje bibliotekoje festivalio žiūrovų laukia nemokamas ir itin smagus klaipėdiečio bardo, vaikiškų dainų autoriaus Jono Baltoko koncertas, subursiantis draugėn didžiuosius ir mažuosius dainų ir poezijos gerbėjus.

Nuoširdumu ir idėjomis trykštantis J.Baltokas, regis, atrado jaunystės eliksyrą – tai šmaikštumas, entuziazmas ir... dainos apie slieką. 2008-aisiais kartu su šviesaus atminimo klaipėdiečiu Rimantu Černiausku įrašęs vaikams skirtą kompaktinę plokštelę „Slieko dainos“, atlikėjas prisipažino, kad šio rašytojo kūryba patraukė jį paprastumu ir nuoširdumu – juk tame ir slypi genialumas, o tekstai apie nesibaigiančią meilę ir aistrą jau pabodo.

Energingasis J.Baltokas, atsidavęs dainuojamosios poezijos mylėtojas ir puoselėtojas, prieš dešimtmetį užsimojo suvienyti ištikimuosius šio žanro mėgėjus visoje Lietuvoje. Šis užmojis paskatino įkurti Lietuvos bardų internetinę bendruomenę dpoezija.lt. J.Baltoko nuomone, svetainė pagaliau suteikė galimybę apie save prabilti ir mažuosiuose miestuose gyvenantiems kūrėjams.

J.Baltokas nuo 1999 m. dalyvauja daugelyje didžiųjų dainuojamosios poezijos projektų Lietuvoje ir užsienio lietuvių projektuose Estijoje bei Latvijoje. 2007–2009 m. dalyvavo Lietuvos bardų klubo inicijuotame projekte „Bardų žygis per Lietuvą“. Pats inicijavo bardų festivalius „Bardų naktys“ (nuo 2005 m., Kazliškės) ir „Dpoezija susirenka“ (nuo 2008 m., Giruliai).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių