Gargždų muzikos festivalį užbaigs Lietuvos kamerinis orkestras

VIII tarptautinio Gargždų muzikos festivalio organizatoriai ne tik stengiasi nustebinti suaugusius festivalio žiūrovus, bet ir pasiūlyti kai ką įdomaus ir žaismingo jų atžaloms.

Štai trečiadienį egzotiškos muzikos skambesiu didžiuosius ir mažuosius festivalio žiūrovus pakerėjo multiinstrumentalistas Saulius Petreikis, vaikams puikiai pažįstamas iš LRT laidos „Gustavo Enciklopedija“, bei jo kolega gitaristas Chrisas Ruebensas, į Lietuvą atkeliavęs iš pačios Belgijos.

O paskutiniai festivalio renginiai – ypač gardus kąsnelis ištikimiesiems festivalio žiūrovams – tai trio „Claviola“ su aktoriumi Vytautu Rumšu rengiamas muzikos ir poezijos vakaras bei Lietuvos kamerinio orkestro, kuriam diriguos Modestas Pitrėnas, solisčių Astos Krikščiūnaitės ir Ievos Prudnikovaitės koncertas.

Supins poeziją ir muziką

Gegužės 10 d. 18 val. Gargždų kultūros centre – pavasariškas ir nuotaikingas poezijos ir muzikos vakaras. Gros jaunatviškieji trio „Claviola“, o koncertą ves Lietuvos teatro mėgėjams puikiai žinomas aktorius V.Rumšas.

Trio „Claviola“ savo kūrybinę veiklą pradėjo prieš šešerius metus. Ansamblio nariai yra daugelio tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatai. 2008 m. trio tarptautiniame konkurse „Muzika be sienų“ laimėjo Didįjį prizą, o respublikiniame lietuvių kamerinės muzikos konkurse – pirmąją vietą. 2010 m. tarptautiniame Val Tidone konkurse Italijoje trio buvo apdovanotas antrąja premija. Praėjus metams tarptautiniame kamerinės muzikos konkurse „Jurmala 2011“ (Latvija) ir respublikiniame lietuvių kamerinės muzikos konkurse laimėjo pirmąsias vietas, o prieš metus tarptautiniame kamerinės muzikos konkurse „Muzikinė akvarelė“ buvo apdovanoti Didžiuoju prizu.

Ansamblio nariai tobulinosi Paul Dukas ir Nacionalinėje Paryžiaus muzikos ir šokio konservatorijoje, Kopenhagos karališkojoje akademijoje, Štutgarto muzikos akademijoje ir Karališkajame šiaurės muzikos koledže. 2011 m. ir 2012 m. už pasiekimus buvo apdovanoti Prezidentės Dalios Grybauskaitės padėkos raštais, 2012 m. jiems paskirta Kultūros ministerijos įsteigta „Jaunojo muzikos atlikėjo“ premija.

Koncerto vedėjas V.Rumšas nuo 1973 m. dirba Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, 2000–2005 m. buvo šio teatro generalinis direktorius. Teatre suvaidino daugybę skirtingų žanrų įsimintinų vaidmenų. V.Rumšą labiausiai domina mažai liesti lietuviškos dramaturgijos klodai ir galimybė pabūti su savimi. Kartą patyręs valdžios skonį, dabar labiausiai trokšta dvasios ramybės. „Esu žemaitis iš Plongės“, – prisistatė V.Rumšas vyresnysis viename savo interviu. Aktoriui kaip oro gurkšnis reikalingas pabuvimas su savimi. Tai – jo malda, gyvenimo esmė. Darbų netrūksta: V.Rumšas filmuojasi serialuose, dalyvauja televizijos laidose. Laisvalaikiu aktorius mėgsta skaityti ir klausytis muzikos – džiazo, klasikos.

Grieš vienas iškiliausių Lietuvos orkestrų

Gegužės 15 d. 18 val. Gargždų kultūros centre – Lietuvos kamerinio orkestro koncertas. Dainuos solistės A.Krikščiūnaitė ir  I.Prudnikovaitė, diriguos M.Pitrėnas. Koncertą ves muzikologas Viktoras Gerulaitis.

1960 m. prof. Sauliaus Sondeckio įkurtas Lietuvos kamerinis orkestras yra vienas iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų mūsų šalies muzikų kolektyvų. 1976 m. Echternacho festivalyje Liuksemburge pelniusiam puikius kritikų atsiliepimus orkestrui atsivėrė naujos galimybės siekti tarptautinio pripažinimo.

Šiandien Lietuvos kamerinio orkestro gastrolių maršrutuose užfiksuotos beveik visos Europos šalys, Šiaurės ir Pietų Amerika, Japonija, Egiptas, Pietų Afrikos Respublika, Australija. Gastrolių metu orkestras ne kartą bendradarbiavo su M.Rostropovičiumi, J.Bašmetu, G.Kremeriu, V.Spivakovu, T.Grindenko, I.Oistrachu, J.Kisinu, D.Geringu ir kitais iškiliais menininkais.

Pastarųjų metų Lietuvos kamerinio orkestro veiklos kulminaciniai momentai – pasirodymai su smuikininkais J.Rachlinu, V.Repinu, S.Krylovu, altininku M.Rysanovu, violončelininkais M.Maiskiu ir D.Šapovalovu, pianistais D.Baškirovu, B.Douglasu, A.Volodinu, S.Babajanu, dirigentais R.Zolmanu ir M.Pitrėnu.

Jau penkis dešimtmečius gyvuojantis orkestras įrašė per 100 įvairiausio repertuaro vinilinių ar kompaktinių plokštelių, daugiausia dėmesio skirdamas J.S.Bacho ir W.A.Mozarto kūriniams. Lietuvos kamerinis orkestras interpretuoja ir naujus lietuvių bei užsienio kompozitorių kūrinius.

2008 m. Lietuvos kamerinio orkestro meno vadovu ir dirigentu tapo smuikininkas virtuozas Sergejus Krylovas. Jo vadovaujamas orkestras sėkmingai gastroliuoja įvairiose šalyse.

Dainuos dvi tituluotos solistės

Kartu su orkestru koncertuosianti solistė I.Prudnikovaitė yra žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Slovėnijoje, Italijoje, Rusijoje ir JAV. Operos scenoje – Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre ji debiutavo prieš aštuonerius metus. Nuo 2008 m. Ieva yra Eseno (Vokietija) operos teatro „Aalto Musiktheater Essen“ ansamblio narė.

Dainininkės šiuolaikinių kūrinių repertuare –A.Nordegraafo mažoji kamerinė monoopera „Voyager“, F.Oteri ir L.Pozzi performansas „Machunas“, G.Kuprevičiaus opera-sarsuela „DaliGala“, tango ir miuziklų programos su ansambliu „4 Tango“.

2009 m. už ypač ryškų debiutą su Karmen vaidmeniu (G.Bizet „Karmen“) I.Prudnikovaitė išrinkta Lietuvos metų operos soliste ir laimėjo „Operos švyturį“. Eseno operos teatre prieš trejus metus apdovanota Geriausio jaunojo menininko premija.

Solistė A.Krikščiūnaitė – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė (2011 m.), apdovanota Baltosios žvaigždės ordinu už nuopelnus Estijos kultūrai. 2005 m. solistė tapo Lietuvos muzikų sąjungos „Auksinio disko“ laureate.

A. Krikščiūnaitė sukūrė ne vieną įsimintiną vaidmenį Lietuvos, Estijos, Suomijos ir kituose teatruose. Solistės repertuare svarbūs tiek operos, tiek oratorijos, kantatos ar dainos žanrai. A.Krikščiūnaitė koncertavo su Lietuvos nacionaliniu ir Lietuvos valstybiniu simfoniniais, Varšuvos ir Estijos nacionaliniais simfoniniais, Lietuvos Šv. Kristoforo ir Minsko kameriniais, Joensuu (Suomija) miesto orkestrais.

Nuo 2005 m. A.Krikščiūnaitė dėsto solinį dainavimą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA), yra kviečiama vesti meistriškumo pamokas Lietuvoje ir užsienyje, dalyvauja įvairių konkursų vertinimo komisijų darbe.

M.Pitrėno mostai užbaigs festivalį

M.Pitrėnas – Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro dirigentas, Latvijos nacionalinės operos (nuo 2009 m.) vyriausiasis dirigentas. Jis gali pasigirti daugybe apdovanojimų: prieš metus tapo Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu, 2003 m. VII G.Fitelbergo dirigavimo konkurse Katovicuose (Lenkija) pirmasis iš Lietuvos dirigentų pelnė pirmąją premiją ir aukso medalį, o už indėlį į Latvijos muzikinę kultūrą 2011 m. pradžioje M.Pitrėnui buvo įteiktas Latvijos prezidento apdovanojimas.

M.Pitrėnas bendradarbiauja su Lietuvos nacionaliniu, Lietuvos valstybiniu, LMTA simfoniniais, Lietuvos kameriniu, Mažosios Lietuvos orkestrais, pasirodė su Silezijos, Sudetų, Pamario ir Krokuvos (Lenkija) filharmonijų kolektyvais. Dirigentas kviečiamas dirbti su Šiaurės Reino-Vestfalijos simfoniniu ir kameriniu orkestrais. Jam teko diriguoti Varšuvos didžiajame teatre, Kelno operos ir Diuseldorfo „Deutsche Oper am Rhein“ teatruose Vokietijoje.

Dirigentas yra įrašęs daugiau kaip 10 chorinės ir simfoninės muzikos kompaktinių plokštelių. Nuo 2003 m. dėsto LMTA Dirigavimo katedroje.

Anot festivalio organizatorių, šis koncertas ne tik užbaigs VIII tarptautinį Gargždų muzikos festivalį, bet ir taps ypatingu įvykiu gargždiškiams švenčiant 760-ąjį savojo miesto gimtadienį.

„Jau tapo gražia tradicija Gargždų muzikos festivalį užbaigti kurio nors orkestro koncertu. Ne tik jis, visas šis festivalis skirtas 760-ajam Gargždų miesto jubiliejui. Paskutinis festivalio akordas, tikimės, bus vienas įspūdingiausių žiedų jubiliejinių metų renginių puokštėje“, – mintimis dalijosi festivalio meno vadovė Šarūnė Petruškevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių