Galerijos „(AV17)“ parodoje - skirtingų meno krypčių jungtys

Lapkričio 6 d., 18 val. Galerija „(AV17)“ atidaro parodą „Jungtys“, kurioje lankytojai išvys geriausius rugsėjį vykusio konkurso mažosios plastikos darbus.Parodos ir konkurso tikslas - pristatyti visuomenei naujus bei netikėtus mažosios plastikos objektus, o pagrindinis atrankos kriterijus – netradicinis požiūris bei originali temos interpretacija. Susirinkusi vieninga komisija - menotyrininkė Jurgita Ludavičienė,  skulptorius Mindaugas Šimkevičius bei juvelyrė Šarūnė Vaitkutė - atrinko geriausius bei labiausiai parodos koncepciją atspindinčius darbus ir išrinko nugalėtoją, kuris bus paskelbtas bei apdovanotas parodos atidarymo metu (AV17) galerijoje.

“Pasaulis yra nedaiktinė daikto jungtis” – teigė filosofas Martin‘as Heidegger‘is, tačiau kiekvienas iš mūsų pasaulį suvokiame kitaip, tad ir jungtys tarp mūsų ir daiktų gali būti skirtingos. Parodos kontekste šios “jungtys” tampa kiekvieno autoriaus asmeniniais naratyvais, kuriais, pasitelkiant skirtingą meninę kalbą, apmąstomas sąsajų daiktiškumas arba bandoma suteikti materiją jungtims tarp žmogaus ir žmogaus, žmogaus ir pasaulio, žmogaus ir laiko, žmogaus ir jo vidinio pasaulio.

Pasitelkdami „jungčių“ motyvą, menininkai skirtingai prakalbina medžiagas (kartais net pačias netikėčiausias ar kasdieniškiausias), sukuria ar perfrazuoja simbolius ir konstruoja metaforas. Nors pristatomų darbų idėjos įvairuoja nuo kasdienybės šaržų iki amžinybės paieškų, visgi parodos dalyvius vienija naujovių paieškos bei noras pažinti netikėtas išraiškos formas, o kartu ir patį mažosios plastikos žanrą.

Parodoje bus pristatyta  net 20 mažosios plastikos objektų, sukurtų specialiai šiam konkursui, kurie išsiskiria ne tik savo įdomia koncepcija, bet ir itin savita atlikimo technika. Kaip pastebėjo komisija, šis konkursas - paroda išsiskiria savo vientisumu bei naujumu, nes dalyvaujantys skirtingų sričių menininkai pateikė originalių bei netikėtų požiūrių į mažosios plastikos žanrą, kuris neretai yra pamirštamas. Konkurso pagrindiniai kriterijai - tai temos „Jungtys“ originalus bei profesionalus techninis ir idėjinis išpildymas. Kadangi mažosios plastikos žanras įtraukia skirtingų meno formų atstovus, konkursas “Jungtys” suteikė galimybę išbandyti jėgas  jaunosios kartos menininkams bei sulaukė dėmesio iš autorių, ne vienerius metus dirbančių šioje srityje. Tai - Saulius Vaitiekūnas, Andrius Erminas, Adolfas ir Mari-Relo Šauliai, Danas Tamašauskas, Ugnė Blažytė, Nerijus Erminas, Remigijus Praspaliauskas bei daugelis kitų.

 

Konkurso nugalėtojas lapkričio 6 dieną (AV17) galerijoje bus apdovanotas piniginiu prizu, kurį įsteigė bei konkursą-parodą rėmė Vilniaus miesto savivaldybė.  Paroda truks iki lapkričio 27 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių