F.Zappos gimtinėje JAV atidengta lietuvių dovanota skulptūra

Sekmadienį JAV mieste Baltimorėje iškilmingai atidengta lietuvių dovanota legendinio amerikiečių menininko Franko Zappos skulptūra prisidės gerinant šio JAV miesto kultūrinį įvaizdį, sakė Baltimorės merė Stephanie Rawlings-Blake.

Kaip BNS pasakojo iškilmingoje paminklo atidengimo ceremonijoje dalyvavęs Lietuvos ambasados JAV ministras patarėjas Simonas Šatūnas, paklausyti F.Zappos sukurtos muzikos ir pažiūrėti paminklo atidengimo ceremonijos sekmadienį susirinko apie tūkstantis mirusio muzikanto gerbėjų.

"Miesto merė dėkojo lietuviams už dosnumą ir energiją pastačius paminklą ir sakė, kad jis prisidės prie Baltimorės kultūrinio įvaizdžio gerinimo", - pasakojo S.Šatūnas.

Vilniaus meras Vilius Navickas teigė didžiuojąsis Vilniumi ir vilniečiais, kurie ne tik turėjo idėją pastatyti paminklą Vilniuje ir Baltimorėje, F.Zappos gimtajame mieste, bet ir ją realizavo.

Ceremonijoje dalyvavo visa legendinio Amerikos muzikanto šeima.

"Lietuvos vardas čia gražiai skamba. Plevėsuoja Lietuvos ir JAV vėliavos", - tvirtino Lietuvos diplomatas.

Baltimoriečiai atsidėkodami lietuviams už dovaną įteikė po gitarą.

F.Zappos gerbėjų iš Lietuvos dovanota Vilniuje stovinčios skulptūros kopija Baltimorėje pastatyta šalia centrinės bibliotekos.

F.Zapppos gerbėjai Lietuvoje iš pradžių svarstė, kad paminklas JAV gali iškilti Los Andžele, kur F.Zappa ilgai gyveno ir mirė 1993 metais būdamas 52 metų, bet vėliau, Amerikos pareigūnų patarimu, pasirinko gimtinę Baltimorę - mažesnį ir "jaukesnį" miestą.

Skulptūra F.Zappai Vilniuje 1995 metais pastatyta entuziastų lėšomis. Iki šiol tai buvo vienintelis paminklas šiam roko muzikantui bei kompozitoriui, pasireiškusiam įvairiose meno srityse.

To paties F.Zappos gerbėjų klubo, kurį subūrė Saulius Paukštys ir Saulius Pilinkus, iniciatyva paminklas muzikantui pastatytas ir Baltimorėje.


Šiame straipsnyje: Frankas Zappa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių