Frankfurto knygų mugėje diskutuojama dėl spausdintų knygų ateities

Didžiausioje pasaulyje knygų mugėje, kuri antradienį atsidarė Vokietijos vakariniame mieste Frankfurte, leidėjai tikina, kad tradicinės popierinės knygos išliks ir ateityje, nors jų skaitmeninės varžovės tampa vis populiaresnės.

Nors Frankfurto knygų mugėje pastaraisiais metais buvo nuolat kabama apie elektronines knygas ir modernius skaitymo prietaisus, knygų industrijos milžinai teigia, kad tiek elektroninių, tiek spausdintų knygų ateitis yra saugi.

"Spausdinta knyga ir skaitmeninė knyga abi bus leidyklos ir leidybos meno centre", - pareiškė Vokietijos knygų pardavėjų ir leidėjų asociacijos prezidentas Gottfriedas Honnefelderis.

Artimiausiais metais jos žengs kartu ir nepraris viena kitos", - jis sakė per spaudos konferenciją, surengtą prieš oficialų penkias dienas truksiančios mugės atidarymą.

Nors elektroninių knygų rinka Vokietijoje tebėra labai maža, G.Honnefelderis teigė, kad per ateinančius penkerius metus jų dalis bendroje knygų rinkoje, kuri šiuo metu tesiekia 1 proc., turėtų padidėti iki 5-10 procentų.

Neseniai vykusioje konferencijoje dėl leidybos pramonės ateities iki 2025 metų dalyviai prognozavo bendrą knygų pardavimo augimą, nors šiemet pardavimai buvo 2-3 proc. mažesni nei pernai.

Naujausi iššūkiai knygų pasaulyje taps pagrindine šių metų Frankfurto knygų mugės tema - ypač rašytojams, kurie anksčiau bendraudavo vien su leidėjais, o dabar taip pat tenka derėtis dėl teisių į savo kūrinius su televizijos prodiuseriais, kino ir kompiuterinių žaidimų kūrėjais.

Sandorių dėl autorinių teisių apyvarta per pastaruosius septynerius metus išaugo 30 proc., nurodė Frankfurto mugės direktorius Juergenas Boosas, kuris taip pat ragina rašytojus ir leidėjus kurti verslo strategijas, atsižvelgiant į įvairių medijų susidomėjimą.

„Reikia apgalvoti, kokiu būdu knyga taps interaktyvi“, - J.Boosas sakė spaudos konferencijoje.

Kino, kompiuterinių žaidimų ir muzikos pasaulio ekspertus bei žvaigždes taip ketinama įtraukti į diskusijas dėl skirtingų medijų suartėjimo ir jų sanklodos ateityje.

Mugės garbės viešnia Islandija pristatys savo literatūros praeitį ir dabartį. Daugiau nei 7 500 dalyvių trečiadienį bendraus su leidybos pramonės atstovais, o nuo šeštadienio mugė atsivers plačiajai visuomenei.

„Islandija yra šalis, kurioj dėmesys visada buvo sutelktas į istorijų pasakojimą. Mes manome, kad niekas iš tiesų neįvyksta tol, kol tai nėra užrašoma popieriuje“, - šios šalies prezidentas Olafuras Ragnaras Grimssonas sakė per mugės atidarymo ceremoniją.

Frankfurto mugėje dalyvaus apie 40 islandų rašytojų, įskaitant pasaulyje pagarsėjusius detektyvinių romanų meistrus Arnaldurą Indridasoną ir Yrsa Sigurdardottir (Irsa Sigurdardoutir), taip pat bus pristatyti X-XI amžių islandų sagų vertimai į vokiečių kalbą.

Pavadinęs Islandiją literatūros milžine, Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle pridūrė, kad „menas ir kultūra atspindi visuomenės būklę“.

„Islandija turi ne vien didelę literatūros tradiciją, bet ir gyvą bei jaudinančią šiuolaikinės literatūros sceną“, - ministras sakė per atidarymo ceremoniją, pabrėžęs, kad mugėje bus pristatyta daugiau nei 200 Islandijos leidinių, išverstų į vokiečių kalbą.


Šiame straipsnyje: Frankfurto knygų mugė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių