„Foxy Shazam“: labai norime aplankyti Lietuvą!

Amerikiečių „Foxy Shazam“ vardas Lietuvoje dar mažai žinomas, tačiau tai – tik laiko klausimas. Jų populiarumas auga kiekvieną dieną. Muzikos kritikai grupei negaili komplimentų, o jos lyderį neretai lygina su pačiu grupės „Queen“ vokalistu, legendiniu Freddy Mercury.

Na, žinoma, spręsti reikėtų patiems klausytojams, tačiau niekas negali pasiginčyti, kad grupės skambesys yra kažkas šviežio ir galingo šiuolaikinėje muzikos scenoje, kurią baigia užkariauti šimtus kartų sugroti šablonai, fonograma ir nuogas kūnas.

1Diena.lt su grupės bosistu Daisy  pasikalbėjo apie grupės kūrybinius procesus, įkvėpimą ir norą aplankyti Lietuvą.

– Kodėl būtent tu atsakinėji į žurnalistų klausimus? Juk dažniausiai tai daro grupės vokalistas.

– Interviu klausimus dažniausiai atsakinėjame pakaitomis. Seniau klausimus atsakinėdavo Ericas (grupės lyderis ir vokalistas Ericas Seanas Nally – aut. past.), bet galiausiai jam tai atsibodo. Man patinka interviu, jeigu jie įdomūs.

– Kiek žinau, Europoje koncertavote vos kelis kartus. Galbūt artimiausiuose planuose nusimato europinės gastrolės?

– Kol kas ne. Bet ne todėl, kad to nenorime! Kelis kartus mus kvietė kartu pagroti pažįstamų muzikantų grupės („Foxy Shazam“ neseniai grojo kartu su žymia britų grupe „The Darkness“ – aut. past.). Šiuo metu dirbame prie naujo albumo. Kai tik jį pabaigsime, Europa mus mūsų pirmasis prioritetas. Tikimės čia apsilankyti 2013-ųjų pabaigoje.

– „Foxy Shazam“ stilių labai sunku apibrėžti. Jūsų dainas turbūt geriausia būtų vadinti tiesiog „rokenrolo himnais“. Tačiau neįmanoma nepastebėti glam roko (roko ir pop muzikos derinys, gimęs Didžiojoje Britanijoje 1970-aisiais) įtakos.

– Visiškai teisingai, mums tikrai patinka glam rokas, tačiau tai nėra vienintelė inspiracija! Manau, „Foxy Shazam“ tikrai įtakoti tokių grupių kaip „Sparks“ arba „Queen“. Muzikinėje scenoje buvo krūvos gerų grupių, kurias laikas, deja, pamiršo. Svarbu suprasti, kad glam rokas nėra tik Davidas Bowie arba T. Rexas.

– Visi „Foxy Shazam“ albumai vienas nuo kito labai skiriasi. Ką tai reiškia: jūs vis dar ieškote savo skambesio ar tiesiog nenorite skambėti taip pat?

– Kiekvienas albumas – „Foxy Shazam“ progreso atspindys. Tikrai nenorėtumėme du kartus įrašyti tokio paties albumo... Neįsivaizduoju, ar „Foxy Shazam“ apskritai įmanoma išsisemti – turime tiek naujų idėjų! Jeigu mes patys sau nebūsime įdomūs, kaip sudominsime klausytojus?

– Kaip manai, ar „Fozy Shazam“ pasikeitė, kai pasirašė kontraktą su „Sire Records“? Turbūt visiems žinomas faktas, kad didelės įrašų kompanijos dažniausiai iš esmės pakeičia grupės skambesį, o daugybė žymių muzikantų, kurie yra turėję kontraktus su tokiomis kompanijomis, prisiekinėja, kad tai buvo didžiausia jų klaida.

– Taip, tikrai bandė mus pakeisti. Kai mes atėjome, dauguma žmonių jau buvo nusprendę, kaip mes grosime ir skambėsime, net nepasitarę su „Foxy Shazam“. Ir čia nieko keisto. Verslininkai, su kuriais dirbame, visada bando kažkaip, pavadinkime, „prisidėti“ prie grupės. Kodėl jie turėtų daryti kitaip? Juk jie mums moka milžiniškas sumas, taigi nori būti tikri, kad jų nuomonė bus bent jau išklausyta.

Svarbiausia, žinoti, ko klausytis, o ko – ne. Aišku, atsirinkti sunku, kai aplinkui visi bando kažką prikišti. Bet, manau, kad mums kol kas puikiai sekasi ignoruoti.

– „Foxy Shazam“ dar dirba su pagarsėjusiu pop-roko/emo/punk ir kt. grupių prodiuseriu Johnu Feldmanu („The Used“, „Good Charlotte“, Hilary Duff, „Panic! at the Disco“ ir t.t.). Ar nesusikerta jūsų ir jo interesai? Ar Johnas niekada jums nesakė: „Klausykit, mums reikia kažko, kas pritrauktų merginas, todėl sukurkite graudžią dainą apie meilę, gerai?“.

– Na, pastaruoju metu su J. Feldmanu dirbome labai nedaug, bet jis yra geras mūsų draugas. Ir taip – jis nuolatos bandydavo mus priversti rašyti tokias dainas, kokių visi grupės nariai nenorėjo, tačiau tai nėra blogai. Partnerystė buvo abipusė – jis ragindavo mus, mes – jį. Johnas turbūt galvodavo, kad mes išprotėjome, kai parašydavome kokią hardcore stiliaus dainą. Taigi jis nepraleisdavo mūsų beprotiškų idėjų, o mes priversdavome jį pažiūrėti kur kas plačiau, nei buvo įpratęs. Tiesa, nepagalvok, kad jis buvo labai susivaržęs... Vienas pirmųjų mūsų kartu įrašytų garsų buvo kerpančių žirklių garsas, kurį naudojome vienos dainos ritmui! Manau, visi daug ko išmokome.

– Ar turi muzikinį išsilavinimą? Kaip manai, ar geram muzikantui jis yra svarbus?

– Aš niekada nesimokiau muzikos mokykloje, nors ir bandžiau ten patekti. Manęs tiesiog niekada nepriimdavo, nes nepažįstu natų (juokiasi). Vienintelis „Foxy Shazam“ trimitininkas Alexas turi klasikinės muzikos išsilavinimą. O tai, ar muzikantas jaučia muziką, ar tiesiog groja natas, priklauso nuo jo paties. Man muzikos išsilavinimas padėjęs nebūtų, bet tai nereiškia, kad nepadėtų ir kitiems. Geriausi muzikantai sugeba suderinti muzikines žinias ir gyvenimo patirtį. Šios dvi savybės „veikia“ ir atskirai, bet geriausiai yra tada, kai jos viena kitą papildo.

– Kai įžengiate į įrašų studiją, ar jau turite kūrinių juodraščius ar tiesiog leidžiate sau eksperimentuoti?

– Viskas priklauso nuo dainos ir albumo. Įrašinėdami „The Churck of Rock and Roll“ tiksliai žinojome, ko norime, dar prieš pradėdami įrašinėti. Dirbant albumu „Foxy Shazam“ daugiau kūrėme jau būdami studijoje. Man asmeniškai patinka dirbti greitai – studija yra per brangi vieta dainų rašymui!

– Viename interviu teigiate, kad susikūrėte, nes jums nepatinka šiuolaikinė muzika. Ar patys einate į kitų grupių koncertus? Kokias grupės galėtumei išskirti?

– Į koncertus einu labai dažnai! Kai negastroliuojame ir būnu namuose Sinsinatyje, tai darau nuolat. Be to, mes visi klausomės grupių, su kuriomis grojame vienoje scenoje. Galėčiau išskirti „Straight A‘s“, „Larry and his Flask“, „Third Seven“, „White Walls“.

– Ar „Foxy Shazam“ nariai yra ir draugai? Ar draugystė grupėje yra svarbus elementas?

– Dabar mes esame draugai, tačiau susidraugavome kartu grodami ir gastroliuodami. Nepažinojau nei vieno iš „Foxy Shazam“ narių vaikystėje ar paauglystėje, susipažinome palyginus neseniai. Susitikome, nes visi grojome skirtingose grupėse ir troškome ko nors naujo. Atvirai pasakius, bėgant metams daromės vis panašesni ir tampame geresniais draugais. Draugystė grupėje yra LABAI svarbi. Ir aš kalbu apie tikrą draugystę, kuriai užaugti reikia laiko. Būti tikru draugu reiškia, kad ne visada sutinkate su kito nuomone, bet vis vien vienas kitą palaikote. Tai grupei yra gyvybiškai svarbu.

– Kodėl džiaugiesi būdamas „Foxy Shazam“ dalimi?

– Galiu kurti muziką ir groti „gyvuose“ koncertuose. Nėra nieko nuostabesnio, negu groti labai triukšmingą rokenrolą!

– Ar teko girdėti apie Lietuvą?

– Žinau, kad Lietuvos sostinė – Vilnius. Prisimenu, dar mokykloje sužinojau, kad trys Baltijos šalys nepriklausomybę atgavo visai neseniai. Pažįstu keletą žmonių, kurie lankėsi Lietuvoje ir teigia, kad jūsų šalis labai graži ir „žalia“. Tikiuosi, mes būsime pakviesti čia koncertuoti ir galėsiu tuo įsitikinti pats!


Briografija

„Foxy Shazam“ susikurė 2004 metais Sinsinatyje (JAV)

Grupė išleido 4 studijinius albumus

„Foxy Shazam“ reiškia „gražus batai“

2010 „Foxy Shazam“ pasirašė kontraktą su „Sire Recrods“  („Warner Bros. Records“) ir pradėjo dirbti su vienu garsiausių prodiuserių pasaulyje Johnu Feldmanu

Pirmą kartą grupė muzikos žurnalistų buvo pastebėta 2008 metais. Tuomet „Alternative Press“ grupė buvo įtrauktą į „100 grupių, kurias jūs privalote išgirsti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių