Fotografijų parodoje Klaipėdoje – gyvos žemės mintys

Trečiadienį Klaipėdos fotografijos galerijoje duris lankytojams atvėrė keliaujanti tarptautinė fotografijų paroda „Gyvos žemės mintys 2011“.

Iki lapkričio 9-osios Klaipėdos fotografijos galerijoje (Tomo g. 7) paviešėsianti ekspozicija uostamiestyje surengta šios parodos iniciatoriaus ir kuratoriaus fotografo Jono Strazdausko bei Lietuvos fotomenininkų sąjungos (LFS) Klaipėdos skyriaus pirmininko Dariaus Vaičekausko rūpesčiu.

Nėra nieko pastovesnio už ilgametes tradicijas – tolimame Lietuvos kampelyje, Mažeikiuose, jau nebe pirmi metai vyksta tarptautinė fotografijos paroda-konkursas „Gyvos žemės mintys“. Parodos sumanytojai – puikūs organizatoriai Angelė Rupkutė ir J.Strazdauskas eilinį kartą pakvietė fotografus pateikti savo darbus net šešiomis temomis: žmogaus įtaka gamtai (teigiama ar neigiama),  žemė, vanduo, gyvūnija, augmenija, žmogaus sąlytis su jį supančiu pasauliu, gamtos apsauga, ekologinės problemos ir mus supanti gamta. Į kvietimą atsiliepė fotografai iš Baltarusijos, Latvijos, Lietuvos ir Vokietijos, atsiuntę 639 fotografijas. Vertinimo komisija, sudaryta iš žinomų fotografų ir Mažeikių administracijos vadovų, parodai dviejose kategorijose – suaugusių ir jaunimo, atrinko 40 autorių 105 fotografijas ir paskyrė 14 prizų, kuriuos įsteigė Mažeikių miesto meras, Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Mažeikių rajono savivaldybė ir kiti. 

Kaip pastebėjo LFS valdybos narys fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas, šį kartą paroda susiklostė labai spalvinga ir daugiaklodė, nors tik nedaugelis autorių įsigilino į konkursinės parodos sąlygas, pageidaujamas temas. Kiti atsiuntė tai, kas po ranka pasitaikė, arba, patyrinėję ankstesnių metų katalogus, pasuko lengviausiu keliu – pateikė fotografijas panašias į anksčiau premijuotas, dar blogiau – atsiuntė ir jau vieną kartą į konkursą siųstų ir vertinimo komisijos atmestų darbų.

„Laimė, kad nestigo fotografijų, kuriose vieni fotografai užfiksavo „nuogą“ dokumentiškai traktuojamą realybę ar meniškai įprasmintą gamtą, kiti prabilo apie erdvę, laiką ir miglotą mūsų ateitį globalinės apokalipsės akivaizdoje, – komentavo S.Žvirgždas. – Nuo spalvotų saulėlydžio ir saulėtekio peizažų, gyvuliukų, vabaliukų ir kitų grožybių buvo galima apsalti, tačiau norėtųsi publicistinio, bent elementariai geranoriško, o ne „parodomojo“ fotografų požiūrio į žmogų ir jį supantį pasaulį, ekologijos problemas. Ką mes darome su gamta, kad ji švarėtų, būtų išsaugota, vėl laisvai, kaip kadaise, alsuotų kartu su mumis? Nereikia, kaip sovietmečiu, kovoti su gamta ir beatodairiškai naudotis jos teikiamomis gėrybėmis – privalome ją puoselėti. Svarbu suvokti, kad gamtos „užkariavimo“ epocha nuslinko į praeitį ir dabar kaip niekad aktuali jos išsaugojimo problema. Reikėtų galų gale įsisąmoninti: kas mes esame, kur einame ir kur nueisime?..“

Anot S.Žvirgždo, mūsų dienų postmodernistinė fotografija vargu ar gali duoti atsakymą, kaip turėtume elgtis su gamta ir gamtoje, nes dažniausiai beveik visiškai atsisako vaizdo ir tenkinasi konceptualiais parašais madinga anglų kalba ar ilgokais traktatais po fotografijomis, tik patiems autoriams besuvokiamais.

Fotomenininkas prisiminė, jog ankstesniais metais ir Kaunas rengdavo alternatyvią tarptautinę parodą „Gamta – visų namai“, kuri buvo savotiškas kelrodis. Deja, pasitraukus pagrindiniam jos organizatoriui Aleksandrui Macijauskui (beje, ir mažeikiškės fotoparodos krikštatėviui), paroda sunyko ir daugiau neberengiama.

„Gaila, nes tai buvo dar viena erdvė gamtosaugos problemomis, mūsų krašto gamtovaizdžiais ar gyvūnija besidomintiems fotografams parodyti savo naujausius darbus. Gerai, kad bent prieš porą metų atgimusi Mažeikių paroda „Gyvos Žemės mintys“, sėkmingai tęsia tradiciją“, – mano S.Žvirgždas. 

Kuo galime pasidžiaugti šioje parodoje? S.Žvirgždas, ją apžvelgdamas, akcentavo: „Pagrindinio Mažeikių miesto mero prizo laimėtojas Algimantas Alesandravičius (Lietuva) pateikė puikią, labai vieningą fotografijų kolekciją iš Žemaitijos, užfiksavęs ir dramatiškus peizažus, ir sutiktus žmonės, ir jų gyvenamą aplinką. Senas Lietuvos fotografų bičiulis, fotomenininkas Dieteris Reisas (Vokietija) – Mažeikių rajono savivaldybės specialaus prizas už Lietuvos fotografijos populiarinimą – eksponuoja spalvotų Lietuvos peizažų seriją. Jaunimo grupėje Lietuvos fotomenininkų sąjungos prizas atiteko Akvilei Petraitytei (Lietuva), kuri puikia atskleidė žmogaus ir gyvulio santykius. Paminėtini ir kiti lauriatai: Ramūnas Danisevičius, Marius Patašius, Martynas Vidzbelis, Daiva Norkutė, Petras Katauskas, Jonas Junevičius, Artūras Armonas, Džeina Saulite (Latvija), Sergejus Kurilo (Baltarusija), jaunieji autoriai Aldona Zykutė, Austėja Zasimauskaitė, kurie išsidalijo likusius prizus“.

Po ekspozicijos Mažeikiuose, paroda leidosi į kelionę po kituose Lietuvos miestus ir miestelius, todėl tikėtina, kad sekanti bienalė „Gyvos žemės mintys“ bus gausesnė ir dalyviais, ir temų įvairove, ir fotografijomis. Svarbu tik, kad mūsų žygius ir darbus visur lydėtų mintys apie gyvą Žemę, mano Lietuvos fotografijos metras.

(Nuotraukoje – A.Aleksandravičiaus kūrinys parodai „Gyvos žemės mintys“)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių