Fotografijos galerijoje – A.Šeštoko „Šviesos kaligrafija“

Klaipėdietis fotomenininkas Artūras Šeštokas ketvirtadienį uostamiesčio Fotografijos galerijoje išskleis savo ciklo „Šviesos kaligrafija“ fotografijas.

Tai 2003-2008 m. sukurtos nespalvotos lietuviško peizažo fotografijos, menotyrininkės Danguolės Ruškienės teigimu, išryškinančios spontanišką, universalų ir kartu labai asmenišką autoriaus santykį su pasirinkta erdve. Jos šią vasarą buvo pristatytos Panevėžio „A galerijoje“ viešėjusioje A.Šeštoko autorinėje parodoje tuo pačiu pavadinimu - „Šviesos kaligrafija“. Klaipėdoje dauguma šio ciklo darbų dar neeksponuoti.

A.Šeštokas - Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys nuo 1990-ųjų, aktyviai dalyvaujantis ir rengiantis parodas, kuriose dažnai pasirodo naujame amplua, pateikia neįprastų vaizdų.

Šiuosyk parodoje autorius pristatys gamtos motyvų, peizažų fragmentų kolekciją. „Gamta čia įvairialypė, dažnai mistinė, šį pojūtį dar labiau sustiprina pilki tonai. Švelnūs ir romantiški gamtos motyvai autoriui taip pat nėra svetimi. Jo užfiksuoti vaizdai susiję su kartais šiuolaikinio žiūrovo akiai sunkiai suvokiama XX a. pradžios fotografijų stilistika - varijuojama tarp juodų, baltų pustonių bei artėjama prie pilkos fotografijos estetikos“, - komentavo ekspoziciją D.Ruškienė.

A.Šeštoko kolegos Gyčio Skudžinsko manymu, tai ne tradiciniai enciklopediškai tikslūs apibrėžimai, o spontaniško gesto pagimdyti kaligrafiški lakštai. Kaip ir kaligrafijos lakštuose, A.Šeštoko fotografijose suvokėjas susiduria su žinomu pranešimu, tačiau neverčiamas nuobodžiai klaidžioti monotoniškų tekstų stulpeliais, o skatinamas naujai atrasti žinomą istoriją. Neretai autoriaus žvilgsnis papasakoja ne mažiau intriguojančias, gal kiek individualias, be galo talpias istorijas.

Parodos autorius sąmoningai pasirenka senstelėjusį, bet plastiškai turtingą piešinį suteikiantį objektyvą. Tai parodo jo poziciją - ne dar kartą patvirtinti esamos situacijos realumą, o siekti pačiam kurti tikrovės paveikslą. Realybė ir įvaizdis šio fotografo atspauduose nuolat keičiasi vietomis, besiliejančios formos ištirpsta „neformate“. „Neformato“ jokiu būdu nereikėtų painioti su beformiškumu. Priešingai, autorinis „neformatas“ išskiria A.Šeštoko fotografijas nesustabdomame vizualios informacijos sraute.

A.Šeštoko fotografijų parodos „Šviesos kaligrafija“ pristatymas - spalio 22 d. 18 val. Fotografijos galerijoje Klaipėdoje (Tomo g. 7), kur ji bus eksponuojama iki lapkričio 16 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių