Fotografai pristatys senąsias Lietuvos kapines

Šeštadienį I.Simonaitytės bibliotekoje Klaipėdoje atidaroma fotomėgėjų klubo „Fotoburė“ paroda „Gyvi esame, kol mus prisimena. Senosios Lietuvos kapinės“.

Klaipėdos fotomėgėjų klubo „Fotoburė“ inicijuotame tarpmiestiniame projekte „Senosios Lietuvos kapinės“ buvo pakviesti dalyvautos Kėdainių fotografų draugija ir Kelmės fotostudija „Focus“. Tema susijusi su mūsų šalies istorija bei paveldu. Lietuvoje daug senų, baigiančių išnykti kapinių su unikaliais paminklais, jų užrašais, bylojančiais apie tą ar aną laikmetį, to krašto žmones, papročius.

Kiekvienas fotografa ieškojo savojo kelio, meninio žvilgsnio, simbolių, norėdamas perteikti tai ką jautė, matė, išgyveno. Ši tema – ne tik sąsajos su Lietuvos istoriniu paveldu, bet ir asmeninės – su mūsų protėviais. Nemažai fotografų ieškojo savo prosenelių kapų, važiavo į gimtąsias vietas. Vieni surado paramstytus senus kryžius, kiti iš buvusių kapų terado tik vieną kryželį, apaugusį už atmintį didesne žole. Vieni ieškojo amžinybę simbolizuojančios šviesos, įsipynusios į geležinių kryžių ažūrą, kiti simbolių apie amžinąjį gyvenimą ar gamtos įsikišimą į žmonių pamirštas vietas.

Klubų nariai ne tik fotografavo, bet ir stengėsi surasti informacijos apie tas vietas, kuriose lankėsi, tačiau jos rado labai nedaug. Tokia padėtis susidariusi galbūt todėl, kad šiandien iš tikrųjų nėra nė vieno leidinio, susijusio su senomis kapinėmis, kuriame būtų ir fotonuotraukos, ir istorinės bei etnografinės žinios. Galbūt tai, kas yra tyrinėjama šia tema, guli archeologų ar etnologų ataskaitų lentynose ir todėl plačiajai visuomenei sunkiai pasiekiama, svarstė fotografai.

Lietuvių kryždirbystė yra įrašyta į UNESCO Žmonijos nematerialaus ir žodinio paveldo šedevrų sąrašą. Tad beklajodami po senąsias kapines fotografai turėjo galimybę pamatyti tikrai unikalių savo stiliumi, puošybos elementais, užrašais kryždirbystės pavyzdžių.

„Senosios Lietuvos kapinės“ projekto metu buvo fotografuojama Klaipėdos, Plungės, Alytaus, Kėdainių, Utenos, Vilniaus, Šilutės, Kretingos, Kelmės, Šiaulių, Zarasų, Skuodo rajonuose. Įamžinti  fragmentai iš maždaug pusšimčio įvairių  kapinių.

Parodoje bus eksponuojamos 53 fotografijos iš įvairių Lietuvos senųjų kapinių, kurias pateikė 27 autoriai iš trijų Lietuvos miestų klubų. Atidarymo metu bus demonstruojamas videofilmas, kuriame – dar apie 70 fotografijų. Parodą pristatys šiame projekte dalyvavę fotografai.

Klaipėdos fotomėgėjų klubas „Fotoburė“, šiuo metu švenčiantis dvejų metų sukaktį, jau spėjo surengti šešias parodas, dalyvauti tarptautiniame fotoklubų suvažiavime, respublikinėje fotobienalėje, projektuose TV3 „Išsipildymo akcija“ ir „Menas paramai“, surengti edukacines kūrybines dirbtuves vaikų globos namuose „Smiltelė“ bei E.Balsio menų gimnazijoje ir fotokonkursą „Karinis paveldas – praeities atspindžiai“.

Jo inicijuotos parodos „Gyvi esame, kol mus prisimena. Senosios Lietuvos kapinės“ vernisažas – lapkričio 5 d. 15.30 val. I.Simonaitytės bibliotekos galerijoje „13L“ (Herkaus Manto g. 25). Paroda veiks iki gruodžio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių