Fortepijono muzikos festivalis žada intrigų

Vilniuje prasidėjo antrasis fortepijono muzikos festivalis. Jis skirtas kompozitoriams Ferencui Lisztui ir Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui.

Organizatorė, pianistė Mūza Rubackytė sako, kad iki lapkričio pabaigos Vilniaus koncertų salėse atgis istorinė epocha ir net tuometės dvikovos, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Antrojo fortepijono muzikos festivalio programoje – daug intrigų. koncerte Nacionalinėje filharmonijoje turėjo skambėti specialiai M. Rubackytei parašytas koncertas, tačiau jo nebus – kompozitorių ir dirigentą Stefaną Lano Argentinoje apvogė, kartu su asmeniniais daiktais dingo ir ranka rašytos natos. Tad dirigentui ir pianistei M. Rubackytei teko ieškoti naujos koncerto temos. Ja tapo F. Liszto ir Richardo Wagnerio šeimos bei kūrybiniai santykiai. R. Wagneris buvo vedęs F. Liszto dukrą.

„F. Lisztui rašant jo sonatą, „Fausto simfoniją“, tuo pat metu R. Wagneris rašė „Tristaną ir Izoldą“, Giuseppe Verdi – „Likimo galią“,Charlesas Darwinas – „Evoliucijos teoriją“, Karlas Marxas – „Kapitalą“. Tai buvo geras, įdomus žmonijos laikotarpis“, – kalbėjo dirigentas S. Lano.

Per pastaruosius mėnesius daug koncertavusi M. Rubackytė sako, kad vienoje kelionėje susižavėjo gabiais Azerbaidžano vaikais. Juos išgirsime koncerte kartu su Rostropovičiaus labdaros fondo auklėtiniais. Taip pat festivalyje gros trijų šiemet F. Lisztui skirtų Europos konkursų nugalėtojai.

„Mes turėsim tris laureatus – japoną, vengrą ir anglą, tris nugalėtojus. Tai turėtų būti nepaprastai atraktyvi naktis. Mums pavyko taip pat suorganizuoti jiems Baltijos turą“, – kalbėjo festivalio meno vadovė, pianistė M. Rubackytė.

Festivalis skirtas ir 100-osioms M. K. Čiurlionio mirties metinėms. Filharmonijos vadovė sako, kad viename iš koncertų kompozitoriaus muziką interpretuos žymus Argentinos atlikėjas.

„Girdėsime argentinietį Nelsoną Goernerį, kuris atliks keturis M. K. Čiurlionio preliudus. Manau, kad tai yra tikrai labai reta galimybė, kad žymiausi užsienio atlikėjai imasi interpretuoti M. K. Čiurlionį“, – tvirtino Nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

Legendinę dvikovą, XIX amžiuje vykusią Paryžiuje, tarp kompozitorių, pianistų F. Liszto ir Sigismondo Thalbergo, scenoje ketina atkartoti italų pianistas Francesco Nicolosi. Nacionalinėje filharmonijoje išgirsime ir Šopeno konkurso Varšuvoje antrosios vietos laimėtoją - Luką Geniušą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių