Filmo „Provokuojantys užrašai“ kūrėjas: norėjau nustebinti paprastumu

Prancūziško kino mylėtojai jau sausio 11 dieną galės pasimėgauti naujuoju paryžiečio režisieriaus Francois Ozono darbu „Provokuojantys užrašai“ (pranc. „Dans la maison“). Žinomas kino kūrėjas šiame Toronto ir San Sebastjano kino festivaliuose pagyrų sulaukusiame ryškaus siužeto filme nepagailėjo paslapties ir aistros temų.

Filmus „Po smėliu“, „Baseinas“ bei „8 moterys“ režisavusio F.Ozono naujojoje juostoje greta prancūzų ir belgų aktorių vaidina garsioji Kristin Scott Thomas. Filmą „Provokuojantys užrašai“ įkvėpė ispanų pjesė „Berniukas paskutinėje eilėje“ (angl. „The Boy in the Last Row“), kurią parašė Juanas Mayorga. Kuo ji patraukė F.Ozoną? Pasak kūrėjo, jį sužavėjo mokytojo ir mokinio ryšys.

„Įprastai mokiniai mokosi iš savo mokytojų, bet šioje istorijoje mokosi jie abu. Filmo realybė ir mokinio rašomi pasakojimai tampa žaismingais tikrovės ir vaizduotės atspindžiais. Šie santykiai tarsi įprasmina bet kurį kūrybinį tandemą – režisieriaus ir prodiuserio, redaktoriaus ir rašytojo, net autoriaus ir skaitytojo“, – savo tinklalapyje Francois-ozon.com pasakojo kino kūrėjas.

Juostoje „Provokuojantys užrašai“ žiūrovus įtraukia kasdieniško gyvenimo scenos, kurios peržengia paprastumo rėmus ir tampa išskirtinio dėmesio verta istorija. „Tai, kas įvyksta, atrodo gana banalu. Vienu metu net maniau, kad reikia kokių dramatiškesnių elementų, kurie filmui suteiktų daugiau mistikos, labiau jaudintų žiūrovą, labiau primintų Holivudą. Tačiau kaip mat supratau, kad tikrasis iššūkis nustebinti kinomanus paprastumu: tėvo problemomis darbe, sūnaus meile krepšiniui ir slaptai aistrai, motinos nuobodybei ir svajonėmis apie interjero dekoravimą. Mano mintis – paversti šiuos įprastus dalykus stebinančiais ir taip kelti įtampą. Norėjau sukurti stebinantį paprastumą. Ir scenarijų kūrėme tokį, kuris priverstų publiką įsitraukti, sujaudintų vaizduotę ir priverstų kiekvieną mintyse dėlioti istoriją tarsi mozaiką“, – darbo subtilybėmis dalijosi F.Ozonas.

Nors originalioje pjesėje tai nepabrėžiama, filme „Provokuojantys užrašai“ užkoduotas stiprus socialinis aspektas – pagrindinis herojus Klodas nelengvo likimo vaikas.

„Iš pjesės žinome, kad jo tėvas buvo neįgalus, berniukas neturėjo motinos, tačiau šios detalės nebuvo išvystytos. Filme mes jas panaudojome norėdami padėti žiūrovams suprasti kiek ironišką Klodo troškimą atrasti sau vietą idealioje šeimoje ir paaiškinti meilę, gimusią iš meilės trūkumo“, – kiek plačiau apie filmo sumanymą pasakojo F.Ozonas.

Sudėtinga, įtempta ir provokuojanti istorija apie vidurinės mokyklos mokinį, kurio rašiniai apie draugo šeimą tiesiog ištirpdo ribas tarp realybės ir pramano, Lietuvos kino teatrus pasieks jau sausio 11 dieną.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių