Filmo apie pirmąjį Laisvės premijos laureatą S. Kovaliovą premjera

Sausio 13-ąją į Vilnių atvyksta garsus rusų disidentas Sergejus Kovaliovas, atsiimsiantis Laisvės premiją. Pranešime spaudai skelbiama, kad S.Kovaliovo ryšius su Lietuva ir nenuilstamą kovą už žmogaus teises primins ką tik sukurtas dokumentinis filmas „Laisvės žmogus – Sergejus Kovaliovas“, kurį kviečia žiūrėti Lietuvos televizija. Filmo premjera – šį ketvirtadienį 20.00 val.

Pasak filmo autoriaus Olego Kurdiukovo, filme išgirsime S. Kovaliovo sveikinimo kalbos Aukščiausioje Taryboje - Steigiamajame Seime 1990 m. kovo mėnesį fragmentą, sudalyvausime jam organizuotoje ekskursijoje į Vilniaus Genocido aukų muziejų (būtent šiame buvusio KGB rūsyje disidentas kalėjo 1974-1975 metais). Žmogaus teisių gynėjas papasakos, kaip jam sėdint kameroje su juo bandė susisiekti bendražygiai lietuviai. Lietuvos televizijos žiūrovai pamatys unikalią KGB operatoriaus nufilmuotą vaizdo medžiagą iš teismo pastato – Antanas Terleckas, Petras Cidzikas, Nijolė Sadūnaite ir kiti lietuviai disidentai bei specialiai iš Maskvos atvykęs akademikas Andrejus Sacharovas nebuvo įleisti į teismo salę. Kartu su dešimčia paprastų Lietuvos sostinės gyventojų jie moraliai palaikydavo S. Kovaliovą, stovėdami su gėlėmis pastato vestibiulyje ir lauke.

Taip pat išgirsite akademiko A.Sacharovo našlės, pernai mirusios Jelenos Boner bei Maskvos Helsinkio grupes pirmininkes Liudmilos Aleksejevos interviu; jos pasakos apie glaudų lietuvių ir rusų žmogaus teisių gynėjų bendradarbiavimą sovietmečiu.

S.Kovaliovas taip pat dalyvavo įkuriant žmonių teisių sąjungą „Memorialas“, skirtą Sovietų sąjungos politinių represijų aukoms atminti ir reabilituoti, prisidėjo prie „Amnesty International„ padalinio steigimo Maskvoje, spaudos klubo „Glasnost“ įkūrimo. 1993 metais jis įkūrė judėjimą, o vėliau partiją „Rusijos pasirinkimas“.


Šiame straipsnyje: Kovaliovasfilmaspremjera

NAUJAUSI KOMENTARAI

oLGA

oLGA portretas
KOVALIOVAS YRA ŽYDAS O NE RUSAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių