Filmas „Vabzdžių dresuotojas“ bus parodytas pajūryje

Šeštadienį pajūrio sinefilai turės galimybę pamatyti net keliomis „Sidabrinės gervės 2009“ statulėlėmis apdovanotą dokumentinį filmą „Vabzdžių dresuotojas“ apie vieną paslaptingiausių ir prieštaringiausių XX amžiaus kūrėjų - Ladislasą Starewitchių (1882-1965).

„Vabzdžių dresuotojas“ - tai tarptautinis bendros kūrybos dokumentinis filmas apie lėlinės animacijos ir šiuolaikinės kinematografijos pradininką. L.Starewitchius dažnai vadinamas kino burtininku ir animacijos alchemiku, kurio kūrybinis kelias prasidėjo Lietuvoje XX a. pradžioje. Rusijoje jis tapo įžymiu, o jo kūryba suklestėjo Prancūzijoje, tačiau unikalūs animacijos metodai niekada nebuvo atskleisti.

L.Starewitchius jaunystę praleido Kaune, čia 1909-1910 m. sukūrė savo pirmus dokumentinius filmus „Prie Nemuno“ ir „Laumžirgių gyvenimas“, bandė eksperimentuoti, kurdamas filmus apie vabalus. Vėliau studijavo ir kūrė Maskvoje ir Varšuvoje.

Jau pirmieji L.Starewitchiaus animaciniai filmai „Kino operatoriaus kerštas“, „Gražioji Lukanidė“, „Žiogas ir skruzdė“ ir kiti buvo rodomi Lietuvoje, sulaukė gerų atsiliepimų plačiajame pasaulyje. Po perversmo Rusijoje emigravęs į Prancūziją, L.Starewitchius Paryžiuje įsteigė animacinių filmų studiją, joje sukūrė ilgo metražo animacinius filmus „Lapinas Rainekis“, „Paparčio žiedas“ ir kitus, pasižymėjusius ne tik aukšto lygio meistriškumu, bet ir nesenstančiu sąmoju.

Savo filmuose L.Starewitchius kūrė magišką lėlių pasaulį, kuriame tarsi tikri aktoriai žvėrys, paukščiai, vabzdžiai ir kiti gyviai pasakoja žmonių istorijas. Jie „vaidino“ taip įtikinamai, kad pirmųjų jo filmų žiūrovai net neabejojo, jog L.Starewitchius dresuoja gyvus vabzdžius, tad autorius buvo pramintas „kino alchemiku“.

Filmas apie jį - tai pastangos „iššifruoti” L.Starewitchių, naudojantis jo paties kūrybinio mąstymo priemonėmis, pasitelkiant visus šiuolaikinės kino kalbos būdus, jungiant biografinius faktus, archyvinę medžiagą ir faktinę informaciją, surinktą iš ekspertų: kino istorikų, kritikų, animatorių, ir jo gyvenimo istoriją papasakojant per animacinę lėlių meilės istoriją. Filme “Vabzdžių dresuotojas” kalba žymūs eksperimentinės animacijos kūrėjai britai Stivenas ir Timotis Kvėjai, animacijos istorijos ekspertas iš Norvegijos Gunaras Stromas, lenkų kino kritikas Marcinas Gizickis ir kiti. Juostoje nusifilmavo ir žinomas lietuvių aktorius Gediminas Girdvainis.

„Vabzdžių dresuotojas“ jau parodytas tokiose tolimose šalyse, kaip Japonija, Taivanas, įvairiuose pasaulio filmų festivaliuose. Šis filmas pelnė net kelis „Sidabrinės gervės 2009“ apdovanojimus - už geriausią režisūrą, garso takelį ir scenarijų. Geriausio profesinės meistrystės darbo kategorijoje apdovanota prodiuserė Rasa Miškinytė. Ji filmą „Vabzdžių dresuotojas“ birželio 13 d. 18 val. pajūrio gyventojams ir svečiams pristatys Palangos kultūros centre „Ramybė“ (Vytauto g. 35).


Šiame straipsnyje: vabzdžių dresuotojas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių