Festivalyje „Salve Musica“ – tango aistra su akordeono žvaigžde

Danų akordeonisto Bjarke’o Mogenseno ir Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertu trečiadienį Klaipėdoje prasidės šventinės klasikos festivalis „Salve Musica“.

Klaipėdos koncertų salės rengiamą festivalį atidarys muzikinė kelionė į tango pasaulį, kuris gerokai platesnis, nei galėtume įsivaizduoti... Šioje smagioje kelionėje gidai bus fenomenalus danų akordeonistas B.Mogensenas ir Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas Donato Katkaus. Beje, šis visuomet jaunatviškas ir žavus dirigentas neseniai atšventė gražų jubiliejų.

27-erių – tikra įžymybė

Nors B.Mogensenas Lietuvoje viešės nebe pirmą kartą, tačiau Klaipėdoje tai bus pirmasis jo pasirodymas. 27-erių akordeonistas yra tikra žvaigždė nuo seno akordeono tradicijas puoselėjančioje Danijoje. Akordeoną jam ant pečių „pririšo“ vos sulaukus septynerių. Būdamas 13-os šis atlikėjas tiesioginiame televizijos eteryje debiutavo su Miuncheno orkestru kaip solistas, o 14-os laimėjo aukso medalį ir Talento prizą tarptautiniame jaunųjų muzikų konkurse Berlingske Tidende Kopenhagoje (Danija), taip pat gavo Jacobo Gade stipendiją. Staigus atlikėjo populiarumo šuolis gimtinėje įvyko tuomet, kai jis laimėjo per Danijos radiją ir televiziją transliuotą DR2 jaunųjų instrumentalistų konkursą Play for life ir tais pačiais metais – Victor Borge Music Prize. B.Mogensenui taip pat buvo paskirta Borge Schroder ir Hetha Finnerup muzikos stipendija bei HRH Princo Henriko fondo dotacija.

Akordeonistas aukščiausiais įvertinimais baigė studijas Karališkoje muzikos akademijoje Kopenhagoje, laimėjo ne vieną prizą tarptautiniuose muzikos konkursuose, jo pasirodymus tiesiogiai transliavo televizija. Kaip solistas ir kamerinio ansamblio dalyvis B.Mogensenas koncertavo didžiausiose Europos koncertų salėse

Šio muzikanto repertuaras apima labai platų kompozicijų akordeonui spektrą. Be akademinės muzikos, akordeonistas atlieka tango stilistikos kūrinius ir Rytų Europos folklorą, taip pat ruošia projektus su roko muzikantais.

Muzikos kritikas Normanas Lebrechtas apie B.Mogenseną sakė, jog „vieną kartą jį išgirdęs, niekuomet nepamirši“.

Vienas stipriausių ir universaliausių orkestrų

Artimiausiuose Šv. Kristoforo kamerinio orkestro veiklos planuose – kelių operų pastatymai, koncertai su įvairiais solistais, gastrolės Rusijoje ir kitose Europos šalyse.

Prie šiais metais jau atliktų didžiųjų darbų galima priskirti ir neseniai klaipėdiečių festivalyje „Permainų muzika“ nuskambėjusį Broniaus Kutavičiaus ciklą „Metai“ (pagal K.Donelaičio poemą), kurį orkestras atliko su Klaipėdos choru „Aukuras“ ir aktoriumi Dariumi Meškausku.

Šis orkestras, kaip vienas stipriausių ir universaliausių mūsų šalies kamerinių orkestrų, yra pakviestas atstovauti Lietuvai tarptautiniame projekte New Music: New Audiences (New:Aud). Jame kartu su 31 kolektyvu ir 16 muzikos organizacijų iš 17 Europos šalių ne tik leisis į naujų raiškos formų bei erdvių paieškas, bet ir keisis repertuaru, dirbs grupėse, ieškodami netradicinių, originalių sprendimų, kaip šiandieniniame pasaulyje išlaikyti jau esamą bei pritraukti naują klausytoją.                        

Nuo gruodžio 5-osios iki 31-osios vyksiantis jau tradiciniu tapęs Klaipėdos koncertų salės festivalis „Salve Musica“ publikai parengė 10 šventinės klasikos koncertų ir kviečia gražiausias metų šventes sutikti ir švęsti su muzika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių