Festivalyje „Plartforma“ – krepšinis kitaip (renginio programa)

Ketvirtadienį Klaipėdoje prasidedantį 7-ąjį tarptautinį šiuolaikinių vaizduojamųjų ir atlikėjų menų festivalį „Plartforma” atidarys jaunieji šokio kūrėjai.

Klaipėdietės Ingos Kuznecovos spektaklio „Diagnozė – krepšinis“ premjera pasiūlys šiek tiek atsipūsti nuo didžiųjų Lietuvos sporto rungtynių bei pažvelgti į šią mūsų „religiją“ iš šalies. Ir svarbiausia – su šypsena. Scenoje pasirodys visa krepšininkų – šokėjų komanda:  Giedrė Šidlauskė, Darius Berulis, Mantas Černeckas, Rasa Želnytė ir Mantvydas Žilinskas.

Kaip pasakojo pati choreografė, idėjų spektakliui ji sėmėsi iš rungtynių įrašų. Sirgaliai, varžybų stebėjimo ypatumai, ir visa aplink krepšinį atsirandanti kultūra taip pat patraukė kūrėjų dėmesį.

„Pirmiausia peržiūrėjau daug varžybų. Man buvo įdomi krepšininkų ir teisėjų leksika – tai, kaip jie juda, ką veikia aikštelėje, kokie yra jų įpročiai, sutartiniai ženklai, kada ir kaip jie atsiranda, – dėstė choreografė. – Kuo daugiau domėjausi, tuo labiau mane įtraukė pati spektaklio idėja, mat iš tiesų, žiūrint iš šalies, krepšinis gali atrodyti šiek tiek juokingas, tad nusprendžiau taip į jį ir pažvelgti. Kitas dalykas, suprantu ir pati jaučiu, kaip šis žaidimas veikia mus visus, aš pati nesu „profesionali“ sirgalė, bet kas kartą stebėdama svarbias rungtynes net nepastebiu, kaip imu išgyventi kartu su visais aplink.“

Šokio kritiko, kaip dramaturgo, dalyvavimas šokio spektaklio kūrime Lietuvoje kol kas dar retai sutinkamas. Vis dėlto sulaukusi pasiūlymo spektaklyje „Diagnozė – krepšinis“ bendradarbiauti su šokio kritike Sigita Ivaškaite, choreografė iš karto sutiko. Ypač, prisiminusi kūrybinį procesą, vykusį Diuseldorfe (Vokietija), kur atvykusi dramaturgė Amelie Mallmann padėjo šokėjams susidoroti su spektaklio medžiaga.

„Projekto „Choreografai vs. Kritikai“ organizatorių pasiūlymas man buvo džiugi naujiena, – sakė I.Kuznecova. – Galimybė turėti žmogų į viską žiūrintį iš kitos pusės, – man tai buvo tiesiog šviesa tunelio gale, nes žinojau apie ką kalbėsiu, bet neįsivaizdavau, kokią istoriją galėčiau papasakoti. Jutau, jog bus įdomu gvildenti fizinę žaidimo pusę, galbūt net panaudoti pačią kėlinių struktūrą, tačiau siužetas nesidėliojo. Pirmą kartą susitikus su Sigita dar vis nebuvo aišku, kaip reikės dirbti, jos pasiūlytos diskusijos kartais kėlė abejonių, tačiau dabar matau, jog be jos dalyvavimo neturėtume minties aiškumo, kurį pasiekėme. Be to, dirbant kartu spektaklyje atsirado gyvi, tikri tekstai, apie ką aš tik svajojau, galvodama, jog reikės naudoti jau įrašytus interviu.“

Spektaklio kūrybos pirmasis finalas – jau šį ketvirtadienį 19 val. „Švyturio menų doke“.

7-asis tarptautinis šiuolaikinių vaizduojamųjų ir atlikėjų menų festivalis „Plartforma” vyks rugpjūčio 23–26 dienomis.

Festivalio programa*

„Švyturio menų doke“ (Naujoji Uosto g. 3)

Rugpjūčio 23 d.

19 val. – Jaunųjų kūrėjų platforma: premjera! Šokio spektaklis „Diagnozė – krepšinis“ (choreog. I.Kuznecova) (30') ir šokio spektaklis „Naktis“              (choreog. M.Banzai) (10') didžiojoje salėje.

20 val. – festivalio atidarymas. Muzikinis projektas „Driezhas”  (45') lauke** ir VDA Nidos meno kolonijos menininkų rezidentų videoprograma (35') mažojoje salėje.

Rugpjūčio 24 d.

19 val. – Jaunųjų kūrėjų platforma: spektaklis „Globotinis nori būti globėju“ (rež. M.Pažereckas) (40') „Kolektyvinio sodo“*** salėje.

20 val. – Menų spaustuvė (Vilnius) pristato L.Žakevičiaus ir A.Gudaitės gatvės šokio spektaklį „Feel Link“ (40') didžiojoje salėje.

21 val. – premjera! Reda ir Arūnas Uogintai – Archeologai. Performansas „Žymėjimas” (20') lauke**.

21.30 val. – šokio spektaklis „Aikštelėje laisvų vietų nėra“ (chor. A.Šeiko) (35') mažojoje salėje.

Rugpjūčio 25 d.

18.30 val. – Jaunųjų kūrėjų platforma: „Lafa“ spektaklis „Karalius miršta” pagal E.Ionesco to paties pavadinimo pjesę (rež. K.Novikova) (70')               „Kolektyvinio sodo“*** salėje.

19.45 val. – premjera! Reda ir Arūnas Uogintai – Archeologai. Performansas „Žymėjimas” (20') lauke**.

20 val. – „Wariot Ideal“ (Čekija) spektaklis – industrinis trileris „Platforma – pamirštas sektorius“ (60') didžiojoje salėje.

21.15 val. –  trumpametražių filmų programa: „Zona” (rež. Dali Rust) (25') ir tarptautinio trumpų filmų festivalio „Vilnius Film Shorts 2011” geriausieji (56') lauke**.

Rugpjūčio 26 d.

18 val. – Šiaulių dramos teatras pristato spektaklį „Valentinų diena“ pagal I.Vyrypajevo pjesę (rež. L.Vaskova) (90') mažojoje salėje.

20 val. – festivalio uždarymas. Pasaulinė premjera! „Granhoj Dans“ ir DNA pristato šokio spektaklį „Vyrai ir Mahleris“ (chor. P.Granhojus) (60') didžiojoje salėje.

Rugpjūčio 24 –26 d.

11–16 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre – kritikos seminaras „Kritika@naujosiosmedijos“ (veda teatrometras.lt redaktoriai G.Dapšytė, S.Ivaškaitė, A.Jevsejevas) registruotiems dalyviams.

Įėjimas į festivalio renginius (išskyrus vykstančius lauke) su bilietais po 10–20 Lt. Studentams ir senjorams – bilietai su nuolaida. Vaikams iki 6 metų įėjimas nemokamas.

Bilietus platina „Bilietai.lt“. Juos bus galima įsigyti ir festivalio teritorijoje prieš renginius.

* Festivalio organizatoriai pasilieka teisę keisti programą.

** Esant blogam orui, renginiai vyks mažojoje salėje.

*** „Kolektyvinis sodas“ – organizacija ir erdvė, įsikūrusi „Memelio miesto“ 2 korpuse. Įėjimas į salę – pro „Švyturio menų doką“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių