Festivalyje „Klaipėdos muzikos pavasaris“ muzikuos svečiai iš Lenkijos

Penktadienį su svečiais iš Lenkijos XXXVII festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ publika leisis į kelionę „Vingriais melodijų keliais“.

Garsina savo šalies kultūrą

Šiai muzikinei kelionei su kameriniu orkestru „Lomža Chamber Philharmonic“ vadovaus dirigentas Janas Miloszas Zarzycki’s, solo partiją atliks Grzegorzas Piotras Kolodziejus (baritonas). Be lenkų autorių opusų, programoje skambės ir nemažai su šia šalimi bei jos kultūra susijusio lietuvių muzikos klasiko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrinys.

„Lomža Chamber Philharmonic“ susikūrė 1977 m. kaip miesto kamerinis orkestras. Nuo tada jis surengė daugiau kaip 1000 koncertų Lenkijoje ir užsienyje, pelnė daugybę apdovanojimų už nuopelnus Lenkijos muzikinei kultūrai. 2008 m. orkestras buvo pavadintas „Lomža Chamber Philharmonic“. Nuo 2004 m. jam vadovauja J.M.Zarzycki’s, kuriam suteiktas garbės vyriausiojo dirigento vardas.

Kolektyvas koncertavo su daugeliu žymių dirigentų ir solistų, dalyvavo daugelyje festivalių, tarp kurių yra ir Lietuvos festivaliai „Daina prie Šalčios“ bei „Užutrakio vakarai“, gastroliavo Baltarusijoje, Prancūzijoje. Orkestras pasirodė pirmajame Varšuvos tenorų turnyre, koncertavo Nacionalinėje Varšuvos filharmonijoje ir karališkuosiuose Vilanovo rūmuose, jis taip pat yra ir rudens muzikos festivalio „Sacrum et Musica“ organizatorius.

Diriguoja ir moko

J.M.Zarzycki’s studijavo smuiką Katovicų muzikos akademijoje ir dirigavimą Vroclavo muzikos akademijoje. Dirigavimo studijas tęsė Vienoje ir Berlyne.

Muzikas yra laimėjęs prizus keliuose tarptautiniuose konkursuose, bendradarbiavo su valstybiniu operos teatru Vroclave, Nacionaliniu Lenkijos radijo simfoniniu orkestru Katovicuose, „Sinfonia Varsovia“, Varšuvos kamerinės operos ir daugeliu kitų Lenkijos simfoninių orkestrų. Gastroliavo Vokietijoje, Prancūzijoje, Austrijoje, Olandijoje, Čekijoje, Rusijoje, Italijoje, Ukrainoje, Makedonijoje, JAV, Belgijoje, Lietuvoje ir Baltarusijoje. Laimėjęs trečiąją premiją tarptautiniame A.Toscanini’o dirigentų konkurse Parmoje, J.M.Zarzycki’s buvo pakviestas diriguoti A.Toscanini’o simfoniniam orkestrui ture po Italiją.

Dirigentas dirba ir pedagoginį darbą: dėsto dirigavimą Varšuvos F.Chopino muzikos akademijoje bei tarptautiniuose jaunimo muzikos meistriškumo kursuose Ščecine (Lenkija). Jis taip pat eina Varšuvos kamerinio orkestro „Concentus pro arte“ vyriausiojo dirigento pareigas. Jam įteiktas specialusis Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos apdovanojimas už nuopelnus tautos muzikinei kultūrai.

Dainuoja operose ir koncertuoja

G.P.Kolodziejus baigė vokalo studijas Gdansko muzikos akademijoje. Už puikų mokymąsi pelnė Gdansko miesto mero stipendiją, taip pat laimėjo aukščiausią Jaunimo muzikos forumo Gdanske apdovanojimą – rečitalį Londone.

Dainininkas dažniausiai dainuoja Gdansko operos teatre, kuriame sukūrė vaidmenis W.A.Mozarto „Figaro vedybose“, G.Puccini’o „Bohemoje“, G.Verdi’o „Rigolete“, I.Kalmano „Čardašo karalienėje“, J.Strausso „Čigonų barone“. Jis taip pat bendradarbiauja su Lenkijos nacionalinės operos teatru Varšuvoje, kur sėkmingai debiutavo Papageno vaidmenyje W.A.Mozarto „Užburtojoje fleitoje“. Vienas paskutiniųjų jo vaidmenų – Don Žuanas Krokuvos operos scenoje.

G.P.Kolodziejus koncertavo Baltijos operos, Lenkijos nacionalinės operos Varšuvoje scenose, Žemutinės Silezijos operos teatre Vroclave, muzikiniame teatre Liubline, taip pat su Baltijos filharmonijos orkestru, „Sinfinia Baltica“ orkestru, Izmiro simfoniniu orkestru (Turkija). Solistas gastroliavo Vokietijoje, Šveicarijoje, Danijoje, Švedijoje, Turkijoje, Italijoje ir Lietuvoje.

Svečiai iš Lenkijos balandžio 20 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36) pristatys savo šalies kompozitorių Tadeuszo Bairdo, Edwardo Pallaszo, Pawelo Lukaszewskio, Stanislawo Moryto kūrinius. Lietuviškas programos akcentas – M.K.Čiurlionio „Bėkit, bareliai“.

Bilietai – po 20, 30Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių