Festivalyje Klaipėdoje – devyni patiekalai lėlių teatro smaguriams

Po savaitės, balandžio 26–28 dienomis, Klaipėdoje vyks VII tarptautinis lėlių teatrų festivalis „Karakumų asilėlis 2013“ – vienintelis ir išskirtinis profesionalių lėlių teatrų festivalis Klaipėdos krašte, žavintis betarpiška laikysena, netikėtomis improvizacijomis, nuoširdumu ir originaliai plėtojama programa.

Kiekvieną kartą rengdami festivalį jo organizatoriai stengiasi suformuluoti tam tikrą idėją, leidžiančią savitai pažvelgti į lėlių teatro meną, jo specifiką, prigimtį. Jei praėjęs festivalis teigė žalios energijos idėją – kaip nuorodą į jaunystę, jausmų ir būties ekologiją, į nuostabą ir nepaliaujamą ieškojimą, tai šiemet organizatoriai žvilgsnį kreipia į šeimą – kaip kūrybingą, mylinčią, atrandančią mažą valstybę ir į lėlių teatro bendruomenę – kaip artimų bendraminčių šeimą, galinčią susitelkti bendriems gražiems projektams.

„Kiekvienos teatro trupės stiprybės pamatas yra tada, kuomet ji gyvena ir kuria kaip šeima, – mano šeimos teatro „Nykštukas“ idėjinis vadas Darius Armanavičius. – Geras lėlių teatras tik tas, kuriame artistas myli ir rodo ne save, o lėles. Tik tokį lėlių teatrą mėgsta žiūrovai. Tik „gyva“ (gerai animuota) lėlė gali sukurti tą stebuklą, kurio poveikį būna sunku papasakoti. Valstybinis teatras būna didelis, jame daug darbuotojų ir kiekvienas turi savo pareigas. O šeimyniniame teatre atvirkščiai – jis nedidelis ir jame mažai darbuotojų, todėl kiekvienas turi po daug pareigų. Net po keliolika!“

Šeimos teatro „Maria-Iskusnica“ įkūrėja Marina Lazareva prisipažino: „Idėja sukurti savo teatrą gimė seniai, bet nebuvo su kuo dirbti. O kai paaugo vaikai, aš pradėjau bandyti tai daryti su jais. Pavyko! Lėlė mus suvienijo ir sujungė. Dabar mes visąlaik kartu. O kuo skiriasi valstybinis teatras nuo šeimyninio? Skiriasi finansai ir galimybės“.

Šeimos idėja suburs draugėn lėlių teatrus iš Lietuvos (Klaipėdos lėlių teatras, Vilniaus teatras „Lėlė“, Kauno valstybinis lėlių teatras, šeimos lėlių teatrai „Paršiukas Ikaras“, „Nykštukas“, „Lino lėlės“) bei šeimos teatrus iš užsienio šalių – „TriLika“ (Rusija), „Maria-Iskusnica“ (Baltarusija) ir Jordi Bertrano teatro kompaniją (Ispanija).

Devynių teatrų „šeĩmos“ per tris festivalio dienas žiūrovams parodys devynis įvairių žanrų ir stilistikos spektaklius (pirštinių lėlių, marionečių, šešėlių, objektų ir kt. lėlių teatro formų), skirtus vaikams ir šeimai arba jaunimui ir suaugusiems. Spektaklius stebės ir vertins jau tradicinėmis tapusios dvi komisijos – jaunųjų teatrologų ir vaikų. Pastarąją globos rašytoja Rita Latvėnaitė-Kairienė.

Trys spalvingų įspūdžių kupinos dienos, devyni kolektyvai ir tiek pat spektaklių – toks šiųmečio festivalio „Karakumo asilėlis 2013“ meniu lėlių teatro meno smaguriams. Kuris patiekalas gardžiausias? Kas gi čia nuspręs – juk dėl skonio nesiginčijama. Bet kiekvienas drąsus ir smalsus paprastai yra linkęs išmėginti įvairius skonius, o jų programoje tikrai nestinga. Čia – ir juoką žadinantis pirštininis „Pagrandukas“ (Kauno lėlių teatras „Nykštukas“), ir draminius-poetinius jausmus virpinanti „Gulbė – Karaliaus pati“ (Kauno valstybinis lėlių teatras); kinematografinius potyrius priversiantis išgyventi spektaklis „Aukso obelėlė, vyno šulinėlis“ (Vilniaus teatras „Lėlė“); į gilesnius egzistencinius lygmenis perkeliantis spektaklis „Vilkas ir ožiukai“ (klaipėdietiškas šeimos teatras „Lino lėlės“) ir „Aukso lietaus sūnus“ (šeimos teatras „Maria-Iskusnica“ iš Baltarusijos); šiuolaikybės ir praeities dimensijas sujungianti fantazija „Krištolinė pasaka“ (Maskvos teatras „TriLika“); netikėtumo efektu prisodrinta „Raudonkepurė“ (Vitalijaus ir Nijolės Mazūrų teatras „Paršiukas Ikaras“). Aštresnių patiekalų trokštantys brandūs žiūrovai privalėtų pamatyti Klaipėdos lėlių teatro spektaklį „Šalia“ – nenuviliantį fantazijos šėlsmą. O ypač retus patiekalus linkusieji išbandyti neturėtų praleisti vieno ryškiausių, žinomiausių pasaulio lėlininkų J.Bertrano ir teatro kompanijos iš Ispanijos spektaklio „Regimos eilės“ – tai reta proga ant savo kasdienio stalo aptikti ekskliuzyvinį patiekalą.

Visa ši skonių jūra tyvuliuos Klaipėdoje jau netrukus, balandžio 26–28 dienomis. Fantazijos laivai plaukios Klaipėdos lėlių teatre (Vežėjų g. 4) bei netikėtoje erdvėje – „Pramogų banko“ senojoje salėje (Turgaus g.1 / Teatro a. 9).

Kas dar? Ogi Klaipėdos lėlių teatro fojė Karakumų asilėlio mokyklėlės auklėtiniai jau atidarė parodėlę, kurioje apgyvendino Karakumų asilėlio gimines ir atžalas. Visi norintieji gali užsukti ir susipažinti. Svarbiausia, kad bilietų į tarptautinės lėlių fiestos spektaklius rezervacija jau vyksta. Iki festivalio perkant bilietus beveik į visus spektaklius galima tikėtis nuolaidų.

Festivalio programa

Balandžio 26 d.

11.30 val. – VII tarptautinio lėlių teatrų festivalio „Karakumų asilėlis 2013“ atidarymas.

12 val. –        Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklis „Aukso obelėlė, vyno šulinėlis“.

14 val. –        šeimos teatro „Maria-Iskusnica“ (Baltarusija) spektaklis „Aukso lietaus sūnus“ („Pramogų banko“ senojoje salėje).

18 val. –        Klaipėdos lėlių teatro spektaklis suaugusiesiems „Šalia“.

Balandžio 27 d.

12 val. –        Kauno lėlių teatro „Nykštukas“ spektaklis „Pagrandukas“.

15 val. –        Maskvos teatro „TriLika“ (Rusija) spektaklis „Krištolinė pasaka“.

19 val. –        Jordi Bertrano teatro kompanijos (Ispanija) spektaklis „Regimos eilės“ („Pramogų banko“ senojoje salėje).

Balandžio 28 d.

12 val. –        Vilniaus lėlių teatro „Paršiukas Ikaras“ spektaklis „Raudonkepurė“.

14.30 val. – Kauno valstybinio lėlių teatro spektaklis „Gulbė karaliaus pati“ („Pramogų banko“ senojoje salėje).

16 val. – Klaipėdos šeimos lėlių teatro „Lino lėlės“ spektaklis „Vilkas ir ožiukai“.

17 val. –        festivalio uždarymas.

Bilietų kainos į spektaklius: 15 Lt – asmeniui į dieninius spektaklius, trijų asmenų ir didesnė šeima, perkanti bilietus iki festivalio pradžios, gali juos įsigyti su 20 proc. nuolaida (festivalio dienomis nuolaidos nebebus taikomos); 20 Lt – asmeniui į spektaklį „Šalia“ (balandžio 26 d. 18 val.); 30 Lt – asmeniui į spektaklį „Regimos eilės“ (balandžio 27 d. 19 val.).

Bilietai parduodami Klaipėdos lėlių teatre (Vežėjų g. 4) II ir V 13–17 val. ir valandą prieš spektaklius. Rezervacija – tel. 239 932, rezervuotus bilietus reikia įsigyti likus pusvalandžiui iki spektaklio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
kažin ar teatro meną reikėtų tapatinti su pilvo reikalais, kažkaip neskanu nuo viso šito
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių