Festivalyje „Eureka“ – mokslinės fantastikos sąvoką plečiantys filmai

Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje „Kino pavasaris“ pristatytas antrasis mokslinės fantastikos ir mokslo populiarinimo filmų festivalis „Eureka 2013“.

Technologijų naujovėmis ir mokslo pasiekimų menine interpretacija besidomintiems festivalyje šiemet bus parodyta dešimt filmų. Iš anksto užsiregistravus, juos galima žiūrėti nemokamai. Į festivalio atidarymą susirinko Lietuvos mokslų akademijos ir Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos nariai, įvairių akademinių bei studentų organizacijų atstovai.

„Prieš metus startavome su nauju, mums labai svarbiu ir garbingu projektu - „Eurekos“ festivaliu, kurį pristatome kartu su Lietuvos mokslų akademija. Festivalio programos sudarytojai labai pasistengė ir surinko filmus iš viso pasaulio. Juostos niekada nebuvo rodytos ir vargu ar bus, be „Eurekos“ parodytos dar Lietuvoje. Jaunimas, studentai, moksleiviai ir kiti tikrai ras įdomių temų ir filmų“, – atidarymo metu kalbėjo festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė.

Festivalio „Eureka“ atidarymo svečiai žiūrėjo brazilų režisieriaus Claudio Torreso filmą „Žmogus iš ateities“ („The Man from the Future“), kuriame komedijos forma keliami esminiai žmogaus būties ir mokslinių paradoksų klausimai. Pasakojama apie fiziką Žoao, netikėtai išrandantį laiko mašiną ir patenkantį į svarbią dieną praeityje. Filmas, kuriame iki paskutinių minučių neaišku, kad nugalės – noras būti su mylimu žmogumi ar finansinis stabilumas, pernai buvo apdovanotas „Cinema Brazil“ pagrindiniu prizu ir įvairių mokslinės fantastikos festivalių prizais.

Nuo kelionių laike paradokso iki žmogaus atminties nagrinėjimo

Šiemet net keli festivalio „Eureka“ filmai nagrinėja žmogaus atminties problematiką. Vieno garsiausių Čilės režisierių Raulio Ruizo juostoje „Kitoje gatvės pusėje laukia naktis“ susipina praeitis ir dabartis. Dabartyje gyvena režisieriaus alter ego Donas Celso, vadinantis save „žmogumi be idėjų“ ir laukiantis ramios pensijos. Į praeitį jis žvelgia jauno berniuko akimis. Viena istorija pinasi su kita, atmintis po truputį ima viršų ir riba tarp realybės bei išgalvoto pasaulio išnyksta.

Filmą „36“ Tailando režisierius Nawapolis Thamrongrattanaritas suskirsto į 36 dalis – tiek kadrų yra fotojuostoje. Vieną dieną sugenda pagrindinės veikėjos Sai kompiuterio standusis diskas ir dingsta metus kauptos nuotraukos. Sai nusiteikusi padaryti viską, kad susigrąžintų prarastą informaciją, nes jaučiasi netekusi savo atminties.

Ypač įdomiai žmogaus atmintis apmąstoma moldavų režisierės Anos-Felicia Scutelnicu filme „Laidotuvės“. Pasakoja apies moters laidotuves, į kurias išsiruošia visas kaimas. Naktį vykstanti procesija susiduria su nenumatytomis kliūtimis, tačiau galiausiai džiaugsmas susipina su liūdesiu ir gyvenimas nugali mirtį.

Smalsūs žiūrovai neturėtų praleisti ir dviejų festivalio „Eurekos“ dokumentinių filmų. Filmas „Lunatikai“ („Lunarcy!“) supažindina su žmonėmis, kurių gyvenimai susisieti su kosminiu Žemės palydovu. Čia galima išvysti ir milijonus iš Mėnulio sklypų susikrovusį vyrą, ir apsigyventi jame susiruošusį svajotoją bei astronautą, kuriam teko dalia pasivaikščioti Mėnulio paviršiumi. Garsaus šveicarų kilmės dokumentinių filmų meistro Peterio Metlereio filme „Laiko pabaiga“ („The End of Time“) tyrimo objektas – laikas. Režisierius bando susieti įvairias laiko tėkmės teorijas, interpretuoja šiuolaikinę šokių muziką ir hinduistų apeigas, o pabaigoje užduoda klausimą - ką reiškia būti žiūrovu, žiūrinčiu filmą apie laiką.

Visi festivalio „Eureka“ seansai yra nemokami. Žiūrovai kviečiami užsiregistruoti el. paštu: eureka@kinopavasaris.lt, arba internetu: http://www.kinopavasaris.lt/eureka_registracija.

Festivalio baigiamasis akordas – seminaras apie mokslą ir kiną

Festivalį užbaigs seminaras „Mokslas kine – tikrovė ir fikcija“, kuriame pranešimą apie mokslo populiarinimo principus televizijoje ir kine skaitys biologijos mokslų daktaras, LRT televizijos programų direktorius Rolandas Maskoliūnas. Vilniaus universiteto Lazerinių tyrimų centro atstovas, doc. dr. Andrius Melninkaitis apžvelgs kino ir mokslo sąsajas, nagrinėjant įvairias šviesos savybes ir vaizdų technologijas. Trečiasis pranešėjas, prof. habil. dr. Osvaldas Rukšėnas nagrinės filmo „Aurora“ (rež. Kristina Buožytė) kūrimo eigą, filmo turinio santykį su tikrove vertinant iš mokslo pusės.

Seminaras vyks kovo 22 dieną, 14 val. Lietuvos mokslų akademijoje (Gedimino pr. 3, Vilnius). Į seminarą kviečiami visi, besidomintys moksline fantastika, mokslo naujovėmis ir mokslo populiarinimo filmais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių