Festivalis sveikina muziką ir miestą

Jau penktąsyk didžiąsias metų šventes Klaipėdos koncertų salė pasitinka šventinės klasikos festivaliu. Šiemet gruodžio 4- 31dienomis „Salve Musica“ kviečia publiką net į devynis koncertus.

Festivalis ištikimas savo šūkiui - „Gražiausių švenčių metu muzika tebūnie su Jumis!“, tvirtino jo meno vadovė kompozitorė Loreta Narvilaitė, šiemet parengusi nepaprastai spalvingą, atraktyvią ir šventiškai efektingą renginio programą.

Pasak L.Narvilaitės, penktojo „Salve Musica“ festivalio svarbiausi akcentai - net trys.

Orkestro triumfas

Pirmiausia jis ypatingas tuo, kad šiemet net trijuose festivalio projektuose dalyvauja Klaipėdos kamerinis orkestras (KKO). Jis tęsia prieš porą metų pradėtą įkvepiantį bendradarbiavimą su pianistu Alexanderiu Paley (JAV), kuris vėl pasirodys solisto bei dirigento amplua. Anksčiau monografines koncertines programas paskyrę J.S.Bachui bei W.A.Mozartui, šįkart A.Paley ir KKO interpretuos F.Chopino koncertus fortepijonui ir orkestrui. Klausytojų laukia išties įspūdingas vakaras - net dvi valandos, skirtos F.Chopinui.

Kitas projektas, kuriame dalyvauja KKO, - muzikinio spektaklio „Žvėrių karnavalas“ premjera. Joje naujai suskambės prancūzų kompozitorius C.Saint-Saenso siuita „Žvėrių karnavalas“, kupina įspūdingų vaizdų, nuspalvintų humoro ir nuostabios lyrikos. Spektaklį, kuriam tekstą specialiai parašė Laura Sintija Černiauskaitė, režisuoja ir lėles jam kuria Gintarė Radvilavičiūtė, vaidins Klaipėdos lėlių teatro artistai, grieš KKO, „pianistų“ partijas atliks Sonata ir Rokas Zubovai, diriguos edukaciniais projektais garsėjantis Mindaugas Piečaitis. “Žvėrių karnavalas” - tai Klaipėdos koncertų salės kalėdinė dovana mažiems ir dideliems klausytojams.

KKO ir jo charizmatiškasis vadovas violončelininkas Mindaugas Bačkus šiemet kurs ir poetišką, jaukią bei džiugią gruodžio 31-osios vakaro nuotaiką. Su orkestru dainuos žavioji lakštingala Ona Kolobovaitė, vėlgi netikėtas atradimo akimirkas patirti leis dirigento M.Piečaičio išradingumas. Vėl skambės jo kūrinys katei ir orkestrui, žinia apie kurį nuaidėjo visame pasaulyje. Į naujametinio vakaro atlikėjų ansamblį įsilies ir muzikalusis aktorius Darius Meškauskas.

Kaip tvirtino festivalio meno vadovė, KKO jau pasiekė tokį aukštą lygį, kad planuojama ir ateityje metų palydas rengti su šiuo orkestru, deramai reprezentuojančiu Klaipėdos muzikinę kultūrą.

Su Filharmonija

Du koncertinius projektus festivalyje Klaipėdos koncertų salė pristatys bendradarbiaudama su Nacionaline filharmonija.

Tai festivalio atidarymo koncertas „Prancūzų muzikos kerai“ su M.K.Čiurlionio styginių kvartetu bei puikia solistų pora Kristina Zmailaite ir Edmundu Seiliumi bei projekte „Viva Musica Via Baltica“ dalyvaujančio Rygos kamerinio orkestro pasirodymas Klaipėdoje.

Festivalis „Salve musica” rytoj pasisveikins su klausytojais prancūziškos muzikos koncertu. Šarmingą programą su M.K.Čiurlionio styginių kvartetu parengė K.Zmailaitė (sopranas) ir E.Seilius (tenoras). Vokalinio meno subtilybių jie mokėsi Lietuvoje ir užsienyje: K.Zmailaitė tobulinosi JAV ir Prancūzijoje, E.Seilius studijavo JAV, kurį laiką dainavo Čikagos operos teatre ir Reino nacionalinėje operoje Strasbūre. Iš Prancūzijos jis parsivežė gaivių idėjų bei „didelį norą nuveikti ką nors prasminga ir namie.“ Todėl dabar dainininkų pora dainuoja prancūzišką muziką ir siekia ja sudominti savo tautiečius, kurie Kristiną ir Edmundą dar geriau pažino LTV projekte „Triumfo arka“.

O Lietuvos nacionalinės filarmonijos inicijuoto koncertų ciklo „Viva Musica Via Baltica“ projekte bus eksponuojama Lietuvos ir Latvijos jaunosios kartos autorių kūryba, skleidžiamas abiejų šalių atlikimo menas. Anot L.Narvilaitės, svarbiausias koncerto svečias - Normundo Šnē išpuoselėtas kamerinis orkestras „Sinfonietta Rīga“, sukaupęs didelę augimo energiją, nestokojantis entuziazmo ir nepažįstantis rutinos. Koncerte dalyvaus ir pianistas virtuozas Daumantas Kirilauskas.

Diriguos amerikietis

Trečiasis „Salve Musica“ akcentas, į kurį festivalio meno vadovė norėtų atkreipti publikos dėmesį, - Klaipėdos choro „Aukuras“ ir amerikiečio dirigento Ira'os Spauldingo dešimties metų kūrybinės draugystės tęsinys - koncertinė programa „Linksmų Kalėdų!“. Pasak svečio, į Klaipėdą sugrįžtančio po šešerių metų pertraukos, “Aukuras” toks geras choras, kad gali atlikti įvairių žanrų kūrinius - tiek klasikinę, tiek populiariąją muziką, J.S.Bacho kūrinius ar negrų liaudies dainas. A.Spauldingas gimė Niujorke, tad puikiai išmano, kas yra tikrieji spiričiueliai ir džiazas. “Mes šią muziką nelabai suprantame, nes ji nėra mūsų kraujyje. Čia turi reikšmės kiekvienas žodis ir akcentas, o tarti dažniausiai reikia ne taip, kaip parašyta. Svarbu ne tik dainavimas, bet net menkiausi judesiai“, - teigė “Aukuro” vadovas Alfonsas Vildžiūnas. Koncerte I.Spauldingo diriguojamam „Aukurui“ pritars instrumentinė grupė: Saulius Šiaučiulis (fortepijonas), Laimonas Urbikas (saksofonas) ir Viktoras Rubežas (mušamieji).

Festivalyje bus ir daugiau puikių koncertų, bet šiuos praleisti, anot L.Narvilaitės, melomanui būtų tiesiog nedovanotina.

„Kad „Salve Musica“ suteiktų atgaivą jūsų sieloms ir mintims, apgaubtų ramybe ir palaima! Tegu Jūsų širdys prisipildo šviesaus džiugesio ir vilties!“, - Klaipėdos koncertų salės kolektyvo vardu klaipėdiečiams linkėjo L.Narvilaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių