Festivalis „Salve Musica“ Klaipėdoje pažers šventinės klasikos

Didžiąsias metų šventes Klaipėdos koncertų salė (KKS) pasitinka festivaliu „Salve Musica“, kviesdama klaipėdiečius jau kitą savaitę pradėti švęsti su muzika.

Šventinės klasikos koncertai, skambėsiantys gruodžio 5–31 d., kaip tikino jų organizatoriai, suteiks atgaivą sielai, apgaubs ramybe ir palaima, tyrą grožį skleidžianti kūryba širdis pripildys šviesaus džiugesio ir vilties.

Tango ritmu

Pirmasis festivalio koncertas gruodžio 5-ąją pakvies nukeliauti į tango pasaulį su fenomenaliu danų akordeonistu Bjarke’u Mogensenu ir Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, vadovaujamu Donato Katkaus (nuotraukoje).

Vos pradėjęs groti B.Mogensenas buvo tituluotas vunderkindu, o šiandien, sulaukęs 27-erių, jis – jau pasaulinį pripažinimą pelnęs menininkas. Muzikos kritikas Normanas Lebrechtas tikino, jog „vieną kartą jį išgirdęs, niekuomet nepamirši“.

Akordeonistas aukščiausiais įvertinimais baigė studijas Karališkoje muzikos akademijoje Kopenhagoje, laimėjo ne vieną prizą tarptautiniuose muzikos konkursuose, jo pasirodymus tiesiogiai transliavo televizija. Kaip solistas ir kamerinio ansamblio dalyvis Bjarke’as koncertavo didžiausiose Europos koncertų salėse.

B.Mogenseno repertuaras apima labai platų kompozicijų akordeonui spektrą. Be akademinės muzikos, akordeonistas atlieka tango stilistikos kūrinius ir Rytų Europos folklorą, taip pat ruošia projektus su roko muzikantais.                            

20-mečio skrydis

Šiemet kūrybinės veiklos 20-metį minintis Klaipėdos kamerinis orkestras savo gerbėjams gruodžio 7-ąją pateiks jubiliejinę koncertinę programą, kuri bus ypatinga keliais aspektais.

Per praėjusius metus orkestrui dirigavo daug garbių dirigentų, pasirodė daug žymių solistų. Jeigu juos visus KKS pakviestų koncertuoti, tai renginys truktų visą dieną. Todėl diriguoti gimtadienio programą pasiūlyta svečiui iš Austrijos Aleksandarui Markovičiui, kuris su klaipėdiečiais dirbs pirmą kartą. Su orkestru kartu muzikuos jo bičiuliai solistai: unikalusis saksofonininkas Petras Vyšniauskas, universalusis pianistas Daumantas Kirilauskas, entuziastingasis akordeonistas Raimondas Sviackevičius, su Lietuva savo gyvenimą artimai siejantis norvegų  dainininkas Steinas Skjervoldas. Soluos ir pirmoji orkestro meno vadovė Liuda Kuraitienė bei dabartinis meno vadovas Mindaugas Bačkus.

Jubiliejui pasirinkta sudėtinga ir atraktyvi programa, kaip žadama, ne tik demonstruos kolektyvo meninius pasiekimus, bet ir suteiks klausytojams daug malonių akimirkų.

Kelionė į Italiją

Gruodžio 13-ąją festivalyje „Salve Musica“ griešiantis orkestras „Kremerata Baltica“ išsiskiria iš daugybės kitų kolektyvų puikia atlikimo kokybe. Ją lemia inovatyvus meno vadovo Gidono Kremerio požiūris į grojamą repertuarą ir ypatingas orkestro atlikėjų talentas.

Kolektyvą sudaro gabiausi trijų Baltijos valstybių muzikantai. „Kremerata Baltica“, būdama šio regiono kultūros ambasadorė, rengia pasirodymus visame pasaulyje, koncertuoja žymiausiose salėse. Kartu muzikuoja tik patys talentingiausi solistai, tarp kurių – jaunasis rusų smuiko virtuozas Sergejus Dogadinas. Jo ir orkestro interpretacijoje Klaipėdoje suskambės Antonio Vivaldi šedevras – koncertų ciklas „Metų laikai“, suteiksiantis progą, aidint nuostabiai muzikai, prisiminti ir apmąstyti prabėgančius metus.

Muzikinė animacija

Koncertas visai šeimai „Muzikinė animacija“ gruodžio 14-ąją pakvies susitikti su animacinių filmų herojais. Išdaigiškus jų nuotykius pasakos Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, kuriam diriguos šios smagios koncertinės programos sumanytojas Modestas Pitrėnas.

„Turbūt žinomiausias pasaulyje antinas Donaldas gelbėjasi iš žemę užplūstančio tvano. Į Nojaus laivą jis bando surinkti visų žemės gyvių poras, bet štai nutinka bėda: iš akių jis pametė savo mylimiausią antytę. Kuo baigsis ši istorija, išgirsime ir pamatysime animaciniame filmuke pagal E.Elgaro maršus. Žymusis amerikiečių  personažas peliukas Mikis vaduosis iš bėdų kompozitoriaus P.Dukas muzikiniame scherzo pagal J.W.Goethes apsakymą „Burtininko mokinys“, o pelės carinėje Rusijoje bandys sugadinti net šventinę nuotaiką. P.Čaikovskio baleto „Miegančioji gražuolė“ ir „Spragtukas“ muzikos lydimi nusikelkime į kalėdinę pasaką“, – intrigavo M.Pitrėnas.

Vien tik Piazzolla

Ástoro Piazzollos muzika  užburia ir panardina į geliančios aistros erdves. Joje slypintis dinaminis užtaisas tarsi sprogdina širdį. Geidulingas šokis apnuogina savo sielą, ir pro laužytus ritmus, rafinuotas melodijas bei širdį veriančias harmonijas išnyra melancholija, liūdesys, nerimas, švelnumas, meilė, skaidrus skausmas, virpulys, vienatvė... 

Koncerto „Vien tik Piazzolla“ atlikėjai gruodžio 19-ąją sieks perteikti žanro metamorfozę, kada kupini laukinės ekspresijos ir erotiški tango virsta kamerinės muzikos šedevrais.

Ansamblis „4 tango“ – Kristina Žebrauskaitė (akordeonas), Feliksas Zakrevskis (fortepijonas), Birutė Bagdonienė (altas), Donatas Bagurskas (kontrabosas) ir Džeraldas Bidva (smuikas) – ieškos savito skambesio, atverdamas sau ir klausytojams negirdėtas erdves. Nenumaldoma aistra išsilies smuiko melodijomis, akordeono atodūsiais, kontraboso ritminėmis žiežirbomis. Fortepijonas ir altas bus tarsi mediumai tarp šio ir įsivaizduojamo tango pasaulio realybės. Kelrode žvaigžde visoje jausmų gelmėje švies aksominis Ievos Prudnikovaitės balsas.

Gaus kariliono varpai

Klaipėdos miesto garsiniam peizažui ypatingo savitumo suteikia ne tik laivų sirenos, žuvėdrų klyksmas, bet ir Klaipėdos karilionas.

Šiemet per Kalėdas (gruodžio 25-ąją) bei sutinkant Naujuosius (gruodžio 31-ąją) iš Laikrodžių muziejaus kiemelio kariliono garsai taip pat sklis po švenčiantį miestą ir sveikins jo žmones. Klaipėdos karilionininkai Kęstutis Kačinskas ir Stanislovas Žilevičius nemokamai visiems skambins klasikinių kūrinių aranžuotes ir kalėdines giesmes.

Gruodžio 26-ąją skambėsiančio koncerto „Sveiki sulaukę šventų Kalėdų“ programoje vyraus sakralinės muzikos kūriniai. Juos atliks Klaipėdos choras „Aukuras“, vadovaujamas Alfonso Vildžiūno, ir Klaipėdos kamerinio orkestro kvintetas. Melodingumu, dvasingumu, taurumu pasižyminti muzika užpildys naujos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčios erdvę. Koncertas – nemokamas.

Virtuoziškumo žavesys

Smuikininkas Sergejus Krylovas publiką visada žavi savo demonišku virtuoziškumu. Kritikai dažnai pabrėžia atlikėjo savitumą, stebinančią techniką, kreminį garsą ir stulbinantį muzikos pojūtį. „Muzika – sritis be pabaigos, joje visada kažką matai priekyje,“ – sakė smuiko virtuozas.

„Jo technika, muzikalumas, bachiskas-balzakiškas racionalumas genialiai dera kartu, sukurdami išskirtinai begalinės įtampos ir vidinės jėgos kupiną muzikos tėkmę. Ji veda klausytoją virtuoziškais smuiko pasažais link išbaigtos formos didingos kūrinio esmės,“ – teigia Lietuvos kamerinio orkestro direktorius Egidijus Mikšys.

Lietuvos kamerinio orkestro ir jo meno vadovo bei solisto S.Krylovo koncertas „Virtuoziškumo žavesys“ gruodžio 28-ąją turėtų itin pamaloninti muzikos gerbėjus uostamiestyje. Programoje skambės A.Corelli, J.S.Bacho, A.Vivaldi, J.Haydno, N.Paganini kūriniai.

Naujametinis garsų fejerverkas

Paskutinį metų vakarą – gruodžio 31-ąją Klaipėdos koncertų salę užlies „Naujametinis garsų fejerverkas“.

Į kerinčio grožio aukštumas kils dangiškas Merūno Vitulskio balsas ir krikštoliniai Marijos Fedotovos fleitos garsai. Klaipėdos kamerinis orkestras nusiteikęs publiką sužavėti spalvingu ir aistringu muzikavimu.

„Nuostabi muzika virpins tiek atlikėjų, tiek klausytojų širdis. Nežemiškų garsų vibracijos leis patirti visa apimantį palaimos jausmą. Jos išsklaidys sielos nerimą, laukiant viltingų laikrodžio dūžių, nutolins šventinį šurmulį. Šviesaus buvimo kartu akimirkos sušildys ir įsimins ilgam. Taip įspūdingai ir pakylėtai sutiksime 2013 metus. Tegu skamba jie pačia gražiausia gaida!“ – linkėjo festivalio „Salve Musica“ programą sudariusi KKS direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai Loreta Narvilaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių