Festivalis „Salve Musica“ baigsis žėrinčiu naujamečiu garsų fejerverku

Paskutinį metų vakarą Klaipėdos koncertų salę užlies „Naujametinis garsų fejerverkas“. Į kerinčio grožio aukštumas kils dangiškas Merūno Vitulskio balsas ir krištolinė Marijos Fedotovos fleita. Klaipėdos kamerinis orkestras žavės spalvingu ir aistringu muzikavimu. Visa tai vyks gruodžio 31-ąją 18 val., likus tik kelioms valandoms iki vidurnakčio, kai padangę nušvies šviesų fejerverkas.

20-metis orkestras

Klaipėdos kameriniam orkestrui 2012-ieji pažymėti kūrybinės veiklos 20-mečio ženklu.

Ypatingo kamerinio orkestro garso ir savito braižo jau ketvirtus metus ieško jo meno vadovas Mindaugas Bačkus.

Tie ieškojimai kartais pateikia ir malonių atradimų, kai koncertuose įtikinamai suskamba sudėtingos orkestrinės partitūros. Klaipėdiečių programose vis dažniau pasitaikantys didelio meistriškumo ir ištvermės reikalaujantys kūriniai liudija akivaizdų kolektyvo profesinį augimą.

Ateityje M.Bačkus norėtų išskleisti savo kolektyvo potencialą iki maksimalių kūrybinių galių aukštumų.

Vienas populiariausių

M.Vitulskis šiuo metu yra vienas populiariausių jaunosios kartos solistų. Jis dainuoja Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro spektakliuose – G.Verdi „Traviatoje“, G.Donizetti „Meilės eleksyre“, P.Čaikovskio operoje „Eugenijus Oneginas“, daug koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje.

Dainininko meistriškumas buvo įvertintas net keliuose tarptautiniuose konkursuose. Pastaruoju metu jam vis plačiau veriasi pasaulio scenų durys. Štai šiemet Merūnas dainavo Ispanijoje, nacionalinėje Bilbao operoje, kur atliko Alfredo vaidmenį G.Verdi operoje „Traviata“.

Naujausia solisto pripažinimą liudijanti žinia: M.Vitulskiui skirtas LNOBT paramos fondo „Orfėjaus lyra“ įsteigtas „Metų debiuto“ apdovanojimas už debiutą Lenskio vaidmeniu operoje „Eugenijus Oneginas“, Alfredo – operoje „Traviata“.

Groja fleita

M.Fedotova gimė muzikų šeimoje: jos senelis ir tėvas buvo žymūs fleitininkai, močiutė – violončelininkė. Marija yra P.Čaikovskio didžiojo simfoninio orkestro (dirigentas Vladimiras Fedosejevas) bei Maskvos valstybinės akademinės filharmonijos solistė.

Ji koncertavo su daug garsių orkestrų, tarp jų  – Sankt Peterburgo filharmonijos, orkestrais „Musica Viva“, „Klassik Philarmonie Hamburg“, „Kremerata Baltica“, „Maskvos virtuozai“, simfoninis orkestras „Мetropolitana de Lisboa“ ir kiti. Dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose, vedė meistriškumo kursus, grojo ansamblyje su G.Kremeriu, J.Bašmetu, T.Grindenko ir kitais.

Ne kartą fleitininkė muzikavo ir su Lietuvos kameriniu orkestru, diriguojant Sauliui Sondeckiui. Garbusis profesorius dirigavo ir Marijos pasirodymui su Klaipėdos kameriniu orkestru 2010-ųjų Klaipėdos muzikos pavasaryje.

Pakilia gaida

Merūnas jau ne kartą yra dainavęs Klaipėdos koncertų salėje, tačiau su Klaipėdos kameriniu orkestru muzikuos pirmąkart. „Norisi, kad mano kuriama muzika šildytų žmones, tad tikiuosi į ją sudėti kuo daugiau gerų jausmų ir išgyvenimų“, – sakė jis prieš koncertą.

„Naujametinio garsų fejerverko“ programoje – G.F.Handelio, W.A.Mozarto, G.Verdi, P.Karmanovo, J.Strausso ir kitų autorių kūriniai.

Renginį ves ir šventišką nuotaiką taip pat kurs aktorė Inga Jankauskaitė.

Šiuo koncertu, pakilia jo gaida baigsis tradicinis Klaipėdos koncertų salės šventinės klasikos festivalis „Salve Musica“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių