Festivalis „Naujasis arabeskas“ įsuks į šokio sūkurį (programa)

Pernai Klaipėdoje startavusio festivalio „Naujasis arabeskas“ rengėjai Žvejų rūmai neatsisakė ambicijų išauginti jį iki solidaus kasmetinio renginio.

Lapkričio 11–17 d. šiuolaikinio šokio festivalis antrą kartą sukvies visus, kuriuos traukia deivės Terpsichorės kerai.

Populiarus kitoks

Kaip teigė organizatoriai, į šį festivalį kviečiami kolektyvai ir atlikėjai, kurie savo meninę veiklą sieja su moderniu šokiu, vadovaujasi šiuolaikinio šokio kanonais ir principais. Čia pristatomi naujausi šiuolaikinio šokio ir judesio spektakliai.

Festivalį inicijavo buvęs šokėjas ir choreografas Arūnas Peštenis su Žvejų rūmų direktoriaus pavaduotoja Nemira Trakumiene – štai ir visas jo organizacinis komitetas.

„Kodėl sumanėme? Vilnius ir Kaunas turi savo didelius šokio festivalius, o Klaipėda – ne. Tad norime parodyti bent mažą dalelę to, kas vyksta sostinėje ir kitur. Tai nekomercinis menas – vykdome ir edukacinę funkciją, – aiškino A.Peštenis. – Daugybę metų uostamiestyje veikia Choreografijos katedra, „iškepta“ tūkstančiai specialistų – o mieste rimto šokio kaip ir nėra. Vienintelė Agnija Šeiko jį propaguoja. Taip, daug klubų: visi šoka – sporiniai šokiai, gatvės šokiai ir t.t. Beje, ir choreografinių miniatiūrų konkursas gal bus be klaipėdiečių – pasirodo, neturime kuriančių, šokančių ir norinčių pasirodyti...“

A.Peštenio žodžiais, šiemet festivalio „vinys“ – visi jo dalyviai: Marijanas Staniulėnas ir Lina Puodžiukaitė – „contemporary“ lyderiai, Vytis Jankauskas – „veteranas“, Auksinių scenos kryžių savininkas, Birutė Banevičiūtė – kurianti spektaklius vaikams, A.Šeiko ir Aleksas Mažonas – savi, klaipėdiečiai, pradžiugins premjeromis.

„Festivalio tam ir reikia, kad jaunimas ir kiti pamatytų kitokio šokio, o ne galvotų, kad šokis yra dėdžių ir tetų saviveikla TV projektuose“, – teigė jo rengėjai.

Per savaitę bus parodyti penki šokio spektakliai (vienas jų – vaikams), įvyks choreografinių miniatiūrų konkursas bei rengiamos  kūrybinės šokio dirbtuvės.

Laukia trys premjeros

Kauno šokio teatras „M“ pristatys spektaklį „Tarp“ lietuvių liaudies pasakos „Eglė – žalčių karalienė“ motyvais.

Jo kūrėjai nagrinėja gyvenimo tarp dviejų kultūrų, šeimų, skirtingų požiūrių idėją. Scenoje susiduria ir skirtingi šokio stiliai – modernus bei gatvės šokis sujungti vieninga menine išraiška. Choreografiją sukūrė ir patys šoka L.Puodžiukaitė ir M.Staniulėnas. Jauni autoriai buvo ilgamečiai Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjai. Šiuo metu jie vadovauja choreografijos klubui „Studija M“. Lina baigusi šokio studijas JAV dirba pedagoginį darbą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete, Marijanas yra vienas žinomiausių šalyje džiazo, modernaus, sportinio ir gatvės šokių stilių kompozicijų autorius. Abiejų choreografų darbai išsiskyrė ir  žavėjo TV projekte „Tu gali šokti“. Spektaklyje „Tarp“ dalyvauja  choreografijos klubo „M“ šokėjai.

Įdomu, kad spektaklis vyks skambant gyvai muzikai. Scenoje muzikuos Viktoras Diawara („Skamp“), Mindaugas Tendzegolskis ir Vaclovas Nevčesauskas.

Premjeras pristatys  ir Klaipėdos menininkai. A.Šeiko yra žinomiausia uostamiesčio šokio kūrėja, savo kūryba žinoma plačiai už šalies ribų. Šiemečiame festivalyje bus parodyta baigiamoji jos trilogijos dalis „Aikštelėje laisvų vietų nėra“. Pernai klaipėdiečiai matė pirmąją A.Šeiko trilogijos dalį „Paikos mergaitės maldos“ (Auksinio scenos kryžiaus nominacija už geriausią choreografiją). Antroji – šokio filmas „Pasaka“ (rež. A.Šimonis) buvo parodyta šiemet „PLArTFORMOJE“. Paskutinėje trilogijos dalyje autorė-moteris sprendžia „vyriškas“ problemas: kaip išgyventi vyriškumo padarinius savo kūnuose, kaip paslėpti įrodymus, jog tau nepasisekė įgyvendinti vyro tapatybės ir savo egzistencijos sąlygų...

O štai naujausio Pantomimos teatro „A“ judesio spektaklio pavadinimas „Paikos mergelės“ nereiškia, kad tai kūrinys tik apie moteris. Režisierius A.Mažonas idėjų apie žmogaus prasmę ir vertę šįkart sėmėsi iš Šventojo rašto. Paikumą autorius akcentuoja kaip bendražmogišką savybę. Premjeroje vaidina ir šoka visa jo teatro trupė.

V.Jankausko „Liepsnos...“

Jau beveik du dešimtmečius gyvuojantis sostinės V.Jankausko šokio teatras neabejotinai yra vienas Lietuvos šiuolaikinio šokio scenos lyderių, įsitvirtinęs kaip itin savitas fenomenas, nuosekliai einantis savo keliu. Šio kelio „žingsniai“ – tikslaus, apvalyto ir išraiškingo judesio kalbą gryninantys spektakliai. Du iš jų pelnė Auksinius scenos kryžius už geriausią sezono choreografiją.

Klaipėdiečiai pamatys taip pat šiam garbingam Lietuvos teatro apdovanojimui pernai nominuotą naujausią vilniečių spektaklį „Liepsnos virš šaltojo kalno“. Muzikinį spektaklio pagrindą sudaro japonų post-roko grupės „Mono“ kompozicijos.

„Mano spektakliai gimsta iš vidaus, pamažu auginant jų turinį, kaupiant įvairias dvasines patirtis, refleksijas“, – sakė kūrėjas, atlikėjas ir pedagogas V.Jankauskas.

„Liepsnos virš šaltojo kalno“ pasakoja apie dvasinį žmogaus gyvenimą, kuris neišvengiamai susiduria su įvairiais prieštaravimais, išbandymais, kompromisais. Šaltasis kalnas – pats žmogus su savo apsisprendimais ir pasiryžimais, kuriuos tirpdo įvairių kolizijų liepsnos. V.Jankausko spektakliuose erdvė, apšvietimas, muzika ir judesys – lygiaverčiai dėmenys, choreografinės kalbos „žodžiai“, kurių sąskambiai scenoje gimdo metaforas.

„Dansema“ – vaikams

Festivalio „Naujasis arabeskas“ rengėjai nepaliks nuošalyje ir jauniausių žiūrovų. Jiems spektaklį „Pasaulio sutvėrimas“ atveš šokio teatras „Dansema“ iš Vilniaus.

Tai 5–11 metų vaikams skirtas šokio spektaklis, pasakojantis pasaulio sukūrimo istoriją, kurią savaip interpretuoja vaikai ir suaugusieji. „Gal pradžioje buvo žvaigždės? O gal nebuvo nieko? O kaip atsirado diena ir naktis, dangus ir žemė, paukščiai ir žvėrys? O kokie buvo pirmieji žmonės? Mes galvojam, kad buvo taip...“.

Šokio teatras „Dansema“ nuo savo įsikūrimo 2007 m. sėkmingai plėtoja profesionalaus šokio, skirto jaunajai publikai, kultūrą: rengia vienintelį Lietuvoje tarptautinį šiuolaikinio šokio festivalį vaikams ir jaunimui, prodiusuoja spektaklių vaikams kūrimą ir pasirodymus Lietuvoje bei užsienyje. 2009 m. teatras tapo Tarptautinės teatrų vaikams ir jaunimui organizacijos „ASSITEJ Lietuva“ nariu. Teatro vadovė choreografė B.Banevičiūtė yra Kultūros ir meno edukologijos instituto (VPU) dėstytoja. Ji kuria ne tik šiuolaikinio šokio spektaklius, bet ir choreografiją dramos bei operos spektakliams, dainų ir šokių ansambliui „Lietuva“, buvo Tūkstantmečio dainų šventės choreografė.

Konkursas ir kūrybinės dirbtuvės

Festivalio metu vyks choreografinių miniatiūrų konkursas. Jo tikslas – suteikti sceną pradedantiems kūrybinius bandymus jauniems choreografams, galimybę savo sugebėjimus pademonstruoti šiuolaikinio šokio grupėms ir pavieniams atlikėjams.

Pernai konkursą stebėjusi ir vertinimo komisijoje dalyvavusi šokio kritikė Vita Mozūraitė sakė: „Reta scena įsileidžia eksperimentuojančius studentus bei neprofesionalias trupes, nors kartais jų darbai būna ir originalesni, ir drąsesni, ir šiuolaikiškesni. Tokie festivaliai – puiki galimybė ne tik sekti būsimų talentų augimą, matyti, kas vyksta ne tik Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Choreografams, dejuojantiems, kad Lietuvoje jau ima trūkti šokėjų (nes vis daugiau iš jų ima justi savyje bundantį choreografo talentą), tai gera proga pasidairyti potencialių jų projektų dalyvių, o šokėjų ugdytojams –  pakalbinti tuos, kurie gal nori, bet nesiryžta rinktis šokėjo profesijos“.

Šiemečiame konkurse bus parodyta beveik dvi dešimtys kompozicijų, kurias atliks šokėjai iš Vilniaus, Kauno, Mažeikių, Kaišiadorių, Gargždų, Vydmantų ir Klaipėdos. Laureatai bus apdovanoti vertingais prizais, kuriuos įsteigė Baroti galerija ir „Klaipėdos galerija“, bendrovė „Puantas“, Klaipėdos universiteto Menų faklulteto Choreografijos katedra, uostamiesčio menininkai D.Molytė-Lukauskienė, R.Ramonaitė-Malakauskienė ir V.Karaciejus. Konkurso programą bus galima pamatyti nemokamai.

„Naujasis arabeskas“ ne tik pristato spektaklius, bet ir vykdo edukacinę veiklą. Festivalio metu bus rengiamos šiuolaikinio šokio kūrybinės dirbtuvės, kurioms vadovaus M.Staniulėnas. Jis  mielai sutiko pasidalyti savo patirtimi su kolektyvų vadovais ir jaunimu, besidominčiu modernaus šokio pasauliu. Laukiami visi, kas gyvena šiuolaikinio šokio ritmu.

Programa

Lapkričio 11 d. 19 val. – šokio teatro „M“ (Kaunas) premjera „Tarp“ (choreog. L.Puodžiukaitė ir M.Staniulėnas).

Lapkričio 12 d. 16 val. –  choreografinių miniatiūrų konkursas „Naujasis arabeskas 2011“. Dalyvauja visos Lietuvos šiuolaikinio šokio grupės ir atlikėjai.

Lapkričio 13 d. 12 val. – šokio teatro „Dansema“ (Vilnius) spektaklis vaikams „Pasaulio sutvėrimas“ (choreog. B.Banevičiūtė).

Lapkričio 13 d. 14 val. – kūrybinės šokio laboratorijos (hiphop, contemporary, jazz mix), vedėjas – M.Staniulėnas. Išankstinė registracija tel. 410 564, arunas@zvejurumai.lt.

Lapkričio 15 d. 19 val. – menininkų grupės „Žuvies akis“ premjera „Aikštelėje laisvų vietų nėra“ (choreog. A.Šeiko ir šokėjai)*; pantomimos teatro „A“ premjera „Paikos mergelės“ (rež. A.Mažonas).

Lapkričio 17 d. 19 val. – V.Jankausko šokio teatro (Vilnius) spektaklis „Liepsnos virš šaltojo kalno“ (choreog. V.Jankauskas).

Festivalis vyks Klaipėdos žvejų rūmuose (Taikos pr. 70).

Bilietų kainos – 15 Lt („Pasaulio sutvėrimas“ – 10 Lt), moksleiviams, studentams ir senjorams – 10 Lt

*Nemokamas renginys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių