Festivalio „Permainų muzika“ pabaigai – šviesus requiem

Prakilnumo ir tauraus grožio kupina muzika - Osvaldo Balakausko ”Requiem in memoriam Stasys Lozoraitis” skleisis festivalio „Permainų muzika“ koncerte post scriptum.

Pelnė Nacionalinę premiją

Jį koncerte „Amžinoji šviesa“ atliks Klaipėdos kamerinis orkestras (meno vadovas Mindaugas Bačkus), Klaipėdos choras ”Aukuras” (meno vadovas Alfonsas Vildžiūnas) ir solistė Nora Petročenko (mecosopranas). Diriguos Vykintas Baltakas. Į koncertą atvyks ir pats kompozitorius.

Pasak O.Balakausko, „Requiem“ buvo „rašytas atsisakius bet kokių novacijų, kaip pabrėžtinai tradicinis“. Naujai suvokti ir įprasminti krikščioniškos muzikos tradiciją jį paskatino gili pagarba asmenybei, kuriai dedikuotas šis kūrinys - lietuvių Vilties prezidentui S.Lozoraičiui. „Tai buvo vienas retų žmonių, apie kuriuos sakoma „vientisas“, kuriuo neabejoji, visų pirma, neabejoji jo garbe“, - sakė kompozitorius, kuriam teko ir asmeniškai pažinti S.Lozoraitį.

1993-iaisias, kai O.Balakauskas ėjo Lietuvos ambasadoriaus pareigas Prancūzijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje, S.Lozoraitis kandidatavo į Lietuvos prezidentus ir nebuvo išrinktas. Po metų jis mirė. Netrukus O.Balakauskas įamžino jo atminimą sukurdamas „Requiem“, kuris pelnė kompozitoriui Lietuvos nacionalinę premiją.

Visos bangos

O.Balakausko „Requiem“ sudaro 12 tradicinių dalių. Antroji dalis - „Dies irae“ („Rūstybės diena“) nėra labai dramatiška. Pasak kompozitoriaus, „galima rėkti iš siaubo, įsivaizduojant Paskutinįjį teismą, bet galima ir tyliai mąstyti apie jį“. Iš tiesų, šiame kūrinyje nėra egzistencinio nerimo, kančios, rezignacijos. Vyrauja ramybės ir dvasingo susikaupimo nuotaika, išlaikoma emocinė pusiausvyra.

Rašytojas ir dailininkas Leonardas Gutauskas pastebėjo, kad O.Balakausko muzikos erdvėje yra visos bangos: dieviškos, žemiškos ir pasąmoninės: „Pro jo garsus matyti arba girdėti tolimiausi dalykai. Ir jokio formalizmo. Jokio tuščio garso, kurį galėtum ištrinti ir be jo būtų gerai“.

Klausiantis „Reguiem“ suvoki išskirtinę O.Balakausko muzikos savybę: pajunti kaip dega, pasak L.Gutausko, „anapus laiko žėrinti Šaltoji Garsų Ugnis“. Muzika išlaiko taurų atstumą. Siela spinduliuoja išmintį ir susitaikymą amžinybės akivaizdoje. „Nes nėra naujo ir seno. Yra tremtis žemėje ir tremtinys, muzikos garsais mėginantis susikalbėti su TUO, kam nepasiųsi laiško ar prašymo, parašyto net sanskrito ar hebrajų kalbomis.“

Du svečiai

Atlikti šią įstabią O.Balakausko partitūrą su Klaipėdos koncertų salės kolektyvais buvo pasiūlyta dirigentui ir kompozitoriui V.Baltakui. Jis, beje, baigė studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje tais pačiais 1993 metais ir išvyko mokytis į Vokietiją. Ten studijavo pas kompozitorių Peterį Eotvosą, vėliau dirbo IRCAM'e Paryžiuje. V.Baltakas buvo apdovanotas Tarptautiniu Claudio Abbado kompozicijos prizu bei pelnė keletą prestižinių stipendijų. Jo opera “Cantio” buvo atlika „Gaidos“ festivalyje Vilniuje ir pripažinta geriausiu metų lietuvišku sceniniu kūriniu.

Dabar Belgijoje gyvenantis V.Baltakas sėkmingai derina kompozitoriaus bei dirigento veiklos sritis, pasirodydamas svarbiuose Europos šiuolaikinės muzikos renginiuose. Jo kūrybą leidžia Universal Edition Vienoje ir Aust Musik Verlag Kelne. Jis diriguoja tokiems kolektyvams kaip Bavarijos (BR), Berlyno ir Kelno (WDR) radijo simfoniniai orkestrai, Ensemble Modern, Klangforum Wien ir kt.

N.Petročenko dainuoja šiuolaikinę ir barokinę muziką. Pavasarį Klaipėdos koncertų salėje jau klausėmės jos pasirodymo su senosios muzikos ansambliu „Affectus“. O.Balakausko kūrinyje solistės balsas tarsi kelrodė žvaigždė iškils virš kamerinio orkestro ir choro skambesio. Muzika skatins susitelkti savyje ir mintimis į Anapus nuties šviesos ir ramybės kelią.

Baigiamasis festivalio „Permainų muzika“ koncertas „Amžinoji šviesa“ - šiandien 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių