Festivalį tęs M.K.Čiurlionio provaikaičio rečitalis

Auksinis ruduo į Klaipėdos koncertų salę atkeliavo su šiuolaikinės muzikos festivaliu „Permainų muzika“ ir dedikacija M.K.Čiurlioniui.

Kompozitoriaus gimtadienį

Praėjusį penktadienį prasidėjusio festivalio „Permainų muzika“ antrasis koncertas „Čiurlionis. Transcendentinė meditacija“ vyks t:rečiadienį, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo dieną, šiemet minimą 135-ąjį kartą. Koncertą ves bei fortepijonu skambins garsiojo kompozitoriaus ir dailininko provaikaitis Rokas Zubovas.

Fortepijoninė muzika buvo M.K.Čiurlionio kūrybos laboratorija, geriausiai atskleidžianti stiliaus evoliuciją. Joje jis įkūnijo originaliausius ir drąsiausius sumanymus, naujoviškus tais laikais atradimus, idėjas. Todėl koncerte pianistas apžvelgs, komentuos ir skambins jo fortepijoninę muziką nuo pirmųjų iki paskutiniųjų visas laikmečio tradicijas griaunančių kūrinių.

Žinoma ir negirdėta

„Programoje kiekvienas tikrai atras dar negirdėto ir naujo Čiurlionio muzikoje, taip pat ir pačius įspūdingiausius, vertingiausius jo kūrinius”, – tvirtino R.Zubovas prieš koncertą.

Jame, anot pianisto, skambės įvairių žanrų muzika: patys pirmieji M.K.Čiurlionio kompoziciniai bandymai, jam dar nepradėjus kompozicijos studijų, ir pačios virtuoziškiausios variacijos D-dur. Nebus pamiršti ir Varšuvoje gimę šokiai – mazurkos, valsai, polonezai, lietuviškų dainų išdailos fortepijonui, 1904 m. sukurtos variacijos su jau aiškiomis būsimųjų XX a. kompozicinių sistemų nuojautomis, brandieji fortepijoniniai preliudai, nenusileidžiantys savo vizijų svarumu autoriaus tapybos sonatoms ir vėlyviesiems dailės darbams, fortepijoninis peizažų ciklas „Jūra“ bei monumentalioji Fuga b-moll – paskutinysis, 1909 m. lapkritį baigtas komponuoti M.K.Čiurlionio muzikinis kūrinys.

Visus juos atliksiantis pianistas R.Zubovas muzikos studijas pradėjo Kauno J.Naujalio vidurinėje meno mokykloje, tęsė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o De Paul universitete  (JAV, Čikaga) įgijo magistro laipsnį. Kurį laiką gyveno JAV, dėstė Saint Xavier universiteto Muzikos fakultete (Čikaga).

Užima ypatingą vietą

M.K.Čiurlionio kūryba R.Zubovo repertuare užima ypatingą vietą. Pianistas jau yra įrašęs keturias šio kompozitoriaus kompaktines plokšteles, su savo parengtomis paskaitomis – koncertais aplankė daugelį šalių. Prieš „Permainų muzikos” festivalį Klaipėdos koncertų salėje R.Zubovas įrašinėjo visą M.K.Čiurlionio fortepijoninę muziką, kurią netrukus žada išleisti net 6 kompaktinių plokštelių rinkiniu.

„Norėčiau sudėti simfoniją iš bangų ošimo, iš šimtametės girios paslaptingos kalbos, iš žvaigždžių mirksėjimo, iš mūsų dainelių ir mano bekraščio ilgesio“, – rašė M.K.Čiurlionis laiške savo sužadėtinei rašytojai Sofijai Kymantaitei, tarsi susumuodamas visus svarbiausius savo kūrybos šaltinius, kartu atskleidamas kūrybinio polėkio visa jungiantį pobūdį.

Klaipėdos koncertų salė ir jos festivalis „Permainų muzika” ištikimus M.K.Čiurlionio muzikos gerbėjus jo gimimo dieną, rugsėjo 22-ąją, kviečia pabūti su jo muzika. Koncerto pradžia – 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių