Europoje įvertintos Lietuvos kamerinės muzikos tradicijos - LMTA

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) profesoriai sako besidžiaugiantys, kad Europoje įvertintos Lietuvos kamerinės muzikos tradicijos. Anot jų, įvertinimą rodo ir tai, kad LMTA pernai buvo priimta į elitinę Europos kamerinės muzikos akademiją (ECMA), o šiemet Vilniuje pirmąkart rengiama ECMA sesija.

„Tai yra iš tikrųjų didelė garbė, kad LMTA pernai buvo priimta į ECMA. Manau, kad tai yra iš tikrųjų ilgalaikio ir nuoseklaus darbo ir mūsų geros kamerinės muzikos mokyklos nuopelnas, kad mes pakliuvome į tokį elitinį klubą“, - sako akademijos rektorius Zbignevas Ibelhauptas.

„Svarbu, kad būtent Viena pastebėjo mūsų įdirbį ir mūsų akademijos, Kamerinio ansamblio katedros įdirbį. (...) Mes, sako, negalime užsidaryti vien Vakarų Europos akademijose ir tik tuo pasitenkinti, mes matome tokias geras iniciatyvas Rytuose, kad negalime be jų apsieiti. Ir kada mes galvojome, su kuo pradėti bendrauti, matome tik Vilnių  - manau, kad didesnių pagyrimo mūsų akademijai, pripažinimo to, ką mes turime, nėra“, - kalbėjo profesorius Petras Kunca.

Birželio 13-24 dienomis Lietuvoje pirmą kartą rengiama ECMA sesija. Jos metu Vilniuje vyks intensyvūs muzikantų meistriškumo kursai, paskaitos, seminarai, kitą savaitę bus surengti trys vieši koncertai.

Birželio 18-ąją Valdovų rūmuose pasirodys styginių kvartetai „Young Lt“ iš Lietuvos, „Caecilius“ iš Jungtinės Karalystės, „Zaide“ iš Prancūzijos/Austrijos, birželio 20-ąją LMTA koncertuos smuiko ir fortepijono duetai, trio „Claviola“ iš Lietuvos, fortepijoninis kvartetas „Cristo“ iš Lenkijos bei styginių kvartetas „Mainio“ iš Suomijos.

Birželio 22-ąją Taikomosios dailės muziejuje pasirodys fortepijoniniai trio „Streeton“ iš Australijos, „FortVio“ iš Lietuvos, „Metabole“ iš Prancūzijos bei styginių kvartetas „Morpheus“ iš Vokietijos.

Ansamblių repertuaras, pasak LMTA, labai platus, aprėpia visą kamerinę muziką nuo Josepho Haydno (Jozefo Haidno) kvartetų iki šiuolaikinės kamerinės muzikos. Kiekvienos šalies ansamblis turi paruošti po nacionalinį kūrinį, Lietuvos atstovai atliks kompozitorių Stasio Vainiūno, Osvaldo Balakausko kūrinius.

Sesijoje dalyvaus 13 ansamblių iš LMTA, jos partnerių Europos aukštųjų mokyklų ir ECMA šalių narių. Joje planuoja iš septynių šalių susirinkti per 50 perspektyvių jaunų muzikų ir keliolika žinomų profesorių, pavyzdžiui, Johannessas Meisslis (Johanesas Maislis) iš Vienos muzikos ir teatro universiteto, Petras Prause (Petras Prauzė) iš Šiaurės Karališkojo muzikos koledžo Mančesteryje, Yovanas Markovitchius (Jovanas Markovičius) iš Paryžiaus nacionalinės aukštosios muzikos ir šokio konservatorijos.

Savaitės trukmės ECMA sesijos periodiškai rengiamos vis kitoje šalyje, per metus jų vyksta ne viena. LMTA sako, kad tokia sesija Lietuvoje planuojama ir kitąmet.


Šiame straipsnyje: kultūramuzikaLMTA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių