Etnologė G.Kadžytė: „Reikia kalbėtis šeimose“

Uostamiesčio Etnokultūros centre penktadienį svečiuosis garsi etnologė, radijo laidų vedėja Gražina Kadžytė. Artėjant adventui viešnia klaipėdiečių šeimas suburs pokalbiui apie etnokultūrines vertybes šeimoje.

- Kodėl manote, kad reikia apie tai kalbėtis? Argi tai nėra savaime suprantamas dalykas?

- Manyčiau, kad reikia kalbėtis. Būtent kalbėtis ir būtent šeimose, nes jose, tik jose išsaugomas arba naikinamas mūsų etnokultūros paveldas. Jei tai būtų savaime suprantamas dalykas, tuomet nereikėtų nei rašyti, nei kalbėtis - tiktai gyventi ta šimtmečių ir tūkstantmečių išgryninta patirtimi. Bet juk nebe visi mokame taip gyventi, ar ne? Nekaltinkime amžiaus, svetimų įtakų, beprotiško gyvenimo tempų... Adventas kaskart yra tas metas, kuomet esame kviečiami permąstyti, kas mūsų pačių gyvenime ir veikime yra tikra, kas tik įsivaizduota, kas mums tame buvime kliudo būti laimingiems ir kaip tai ištaisyti.

- Ar senolių tiesos pritaikomos dabarčiai, šiuolaikinės šeimos gyvenime? Kuo jį gali praturtinti, jei dar nepamirštos?

- Tiesą sakant, jei tos senolių tiesos jau būtų pamirštos, tai mažai ką begelbėtų... Vis dėlto mes patys nuolatos matome, kad laimingiausi tie vaikai, kurie nuo pat gyvenimo pradžios mato šeimos tradicijas, jaučia visų giminės narių bendrumą, namuose gauna pasaulio pažinimo pradžiamokslį. Mes patys atiduodame savo vaikams tai, ką gavome iš tėvų vaikystėje. Tai yra tradicijos tęstinumas ir amžinatvė.

- Baigiantis vieniems metams ir artėjant kitiems, žmonės daug dažniau kreipiasi į astrologus ir būrėjus, norėdami sužinoti ateitį. Gal ne mažiau naudinga būtų atsigręžti į savo tautos tradicijas ir papročius? Betgi kiti sako, kad visi metų kaitos ženklai yra negyvybingi, užmiršti ir pasenę.

- Mūsų senoliams labiau reikėjo taikytis prie šito raiškiai sudėlioto kalendoriaus - pavasario, vasaros, rudens, žiemos diktavimų. Mes jau nebe žemdirbiai. Tačiau ar ne tą patį darome gruodžio mėnesį rašydami metines darbų ataskaitas ir planuodami ateinančių metų darbus bei poilsį. Štai ir belieka susėdus jaukiame ratelyje pasidalyti savo patirtimis bei ketinimais, pasimokyti vieni kitiems iš gerojo patyrimo. Iš klaidų taipogi, jei užteks išminties. Pasikalbėsime, kaip ankščiau mūsų protėviai baigdavo metus, ir kaip metų virsmą suvokiame ir išgyvename šiandien, visai kitomis sąlygomis ir aplinkybėmis.

- Gyvenate ir dirbate Vilniuje, bet vis randate laiko atvažiuoti į Klaipėdos kraštą. Kas jus čia traukia?

- Kadaise Klaipėdos siekinys buvo smalsumas pažinti kitą Lietuvos kraštą, mat esu kilusi iš Utenos rajono. Tačiau dabar žinau, kad svarbiausia visur yra žmonės, su kuriais dalintasi ekspedicijų duona ir dainomis, mąstoma ir darbuojamasi tuose pačiuose baruose. Tai - Etnokultūros centro darbuotojai ir jų bičiuliai visoje Klaipėdoje.

Vakaras su etnologe G.Kadžyte iš ciklo „Tradicija šeimai“ - lapkričio 20 d. 16 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10). Įėjimas - nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių