E.Puzaitės rečitalis – Klaipėdoje

Užsienyje vertinama kaip vienas ryškiausiai besiskeidžiančių talentų Evelina Puzaitė dažnai pasirodo Londono koncertų salėse, o Klaipėdoje ši jauna pianistė šįvakar koncertuos pirmąsyk.

„Kiekviename koncerte įdedu dalelę savęs, todėl laikau save kūrėja“, - teigė atlikėja, rečitaliui Klaipėdoje parengusi Wolfgango Amadeuso Mozarto, Franzo Liszto, Zoltano Kodaly, Dmitrijaus Šostakovičiaus, Peterio Vasko, Sergejaus Prokofjevo kūrinių programą „Prarastosios civilizacijos”.

E.Puzaitė - 16-os tarptautinių konkursų laureatė, mokėsi Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje, studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur jos profesiniam lavinimui vadovavo garsus pianistas profesorius Petras Geniušas. 2001-aisiais laimėjusi prestižinę Baltijos šalių stipendiją Evelina išvyko studijuoti į Londoną ir su pagyrimu baigė Guildhallo aukštąją muzikos ir dramos mokyklą.

E.Puzaitės koncertiniai maršrutai nusitęsė nuo Norvegijos iki Izraelio, nuo Rusijos iki JAV. „Jaudinantis atlikimas ir nepakartojamas temperamentas...“, „jos grojimas visada gražus ir techniškai rafinuotas... Nuostabios spalvos bei tekstūra (...) išlaikant absoliutų aiškumą pačiuose virtuoziškiausiuose ir sudėtingiausiuose pasažuose,“ - tai užsienio kritikų atsiliepimai apie E.Puzaitės muzikavimą.

„Jei bandyčiau vienu žodžiu apibūdinti E.Puzaitės grojimą, žodis, kurį rinkčiausi, būtų nuoširdumas. (...) Jį renkuosi todėl, kad nuoširdumas yra retenybė tiek bendraujant, tiek grojant. E.Puzaitės atveju nuoširdumas yra ne tik muzikoje atsispindinti charakterio savybė, bet kartu tikras, nesumeluotas santykis su tuo, kas grojama, atvirumas sau ir kitiems, savo ir kitų buvimui. Šį nuoširdumą pavadinčiau autentišku būties išgyvenimu. Toks išgyvenimas visada yra individualus ir, jei juo dalijamasi, jis palieka stiprų įspūdį klausytojui - ypač jei atsiskleidžia tokio lygio menine forma, kaip E. Puzaitės skambinimas“, - taip apie jos koncertą Vilniuje atsiliepė Rimantas Vingras.

Pianistė laimėjo konkursą ir pasirašė ilgalaikį kontraktą su įrašu kompanija „Landor Records“. Jos trečioji plokštelė „Moment Musicaux“ buvo išleista Londone ir puikiai įvertinta kritikos.

E. Puzaitės talentas skleidžiasi ir kitomis meninės raiškos formomis. Ji ne tik groja, bet ir kuria muziką ir net yra laimėjusi premiją tarptautiniame J.Semeniako jaunųjų kompozitorių konkurse. Pernai E.Puzaitė išleido autorinę - aforizmų ir novelių - knygą „Tempo primo“, kurią iliustravo pačios darytomis fotografijomis, o viršelį papuošė pačios nutapyto paveikslo reprodukcija.

Ateityje svajojanti kuo daugiau koncertuoti ir ne vien tik Europoje, pasirodyti su orkestrais ir net atidaryti savo muzikos mokyklą Evelina mano, kad „laiko pilna. Tereikia sulipdyti jį iš pauzių“.

E.Puzaitės rečitalis Klaipėdos koncertų salėje - kovo 17 d. 18 val. Bilietai - po 15, 20 litų, studentams, moksleiviams, senjorams, neįgaliesiems - su 40 proc. nuolaida.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių