E.Nekrošiaus „Idiotas“ – Kijeve

Lapkričio 26 ir 27 d. Kijeve, žymiajame Ivano Franko teatre, Ukrainos teatro mylėtojai turės pirmą ir išskirtinę progą pamatyti garsaus Europoje lietuvių režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklį „Idiotas“.

„Idiotas“ – paskutinė lietuvių režisieriaus premjera, kuri jau apkeliavo daugelį festivalių. Jis buvo rodomas Italijoje, Brazilijoje atidarė naująjį teatro sezoną „Porto Alegre Em Cena“, vėliau persikėlė į Rusiją, kurioje rodytas Peterburge, Maskvoje bei Rėzanėje. Pagal F. M. Dostojekvskio romaną pastatyto spektaklio pasaulinė premjera įvyko 2009 m. lapkričio mėnesį Italijoje, šalyje, kurioje šio lietuvių režisieriaus kūryba itin vertinama, tad nestebėtina, jog į spektaklio premjerą Tivolyje susirinko apie 900 žiūrovų iš visos šalies.

Eimuntas Nekrošius su savo 1998 m. sukurta teatro studija „Meno fortas“ labai gerai žinomas Europoje, daug gastroliuodamas įvairiose šalyse, jis jau daugelį metų ir yra vienas labiausiai pasauliui žinomų Lietuvos režisierių. Režisierius 2008 m. buvo apdovanotas Nacionaline kultūros pažangos premija, taip pat Lietuvos Respublikos vyriausybės premija, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ didžiuoju kryžiumi, specialiu žurnalistų ir teatro kritikų prizu „Kaukė“ už geriausią Rusijoje sukurtą spektaklį,  tarptautine K. Stanislavskio fondo premija Maskvoje, Mess festivalio prizu geriausiam spektakliui ir geriausiam režisieriui (Sarajevas) ir dar daugeliu prestižinių Europos teatro apdovanojimų. Apie Eimunto Nekrošiaus spektaklius pasaulio spauda yra rašiusi, jog „Eimunto Nekrošiaus asmenyje Viljamas Šekspyras idealų vertėja iš literatūrinės kalbos į teatrinę. Vietoje žodžių, kuriais Nekrošius nepasitiki, jis perteikia mintis, jausmus, temas, poetinius posūkius. Liūdesį, pyktį, įtarimų šaltį ir abejonių sunkumą Nekrošius paverčia ledu, ugnimi, vandeniu ir akmeniu, kurie drasko ne veikėjų sielas, o kūnus… Bet rašyti apie šiuos fantastiškus vaizdinius taip pat beprasmiška, kaip ir bandyti juos iššifruoti”. Apie spektaklį „Idiotas“ teatro kritikai Sankt Peterburge rašė: Nekrošiaus spektaklio partitūra parašyta plastikos, gestų kalba, Fausto Latėno muzikos, nuostabios lietuvių aktorių vaidybos ir Mariaus Nekrošiaus scenografijos. (...)Visi aktoriai unikalųs pagal savo galimybes, bet jų meistriškumas - tik viena iš sąlygų, kuriomis Nekrošius kuria savo teatrinį kosmosą.“    

Šios „Meno forto“ gastrolės nebe pirmos Ukrainoje. Teatro gerbėjai Ivano teatro salėje, kurioje jau buvo plojama garsiausių Europos režisierių: R. Tumino, R. Sturua, K. Raikino, A. Vachtangovo, ir kitų žymių Europos režisierių spektakliams, jau turėjo progos matyti Eimunto Nekrošiaus „Hamletą“ , „Makbetą“ bei „Otelo“.

E. Nekrošiaus spektaklis „Idiotas“ bus rodomas I. Franko teatro scenoje lapkričio 26-tą bei 27-tą d., 18 val.


Šiame straipsnyje: Eimuntas Nekrošiusidiotas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių