Emigrantės knygoje – nuo maisto iš konteinerių iki Londono prabangos

Romanas kviečia pasinerti į Lėjos, merginos iš Lietuvos, persikėlusios gyventi į Londoną, ir jos sutiktų žmonių gyvenimus. Tai – netipiška emigrantės istorija, kuri įtraukia net į pogrindinį, anarchistinėmis idėjomis užsikrėtusį Anglijos sostinės pasaulį. Romaną skaitytojams pristato leidykla „Alma littera“.

Romano veiksmas prasideda, kai Lėja be jokios aiškios priežasties atvyksta į Londoną. Tuomet ji net neįtaria, kad šis didžiulis miestas ją įvilios į netikėtų įvykių sūkurį. Vieną dieną ji kaip benamė klaidžioja didmiesčio gatvėse, kitą – apsigyvena su nepažįstamais žmonėmis apleistame name. Kartais ji valgo konteineriuose rastą maistą, kartais vaišinasi žąsų kepenėlėmis prabangiuose restoranuose.

Per Lėjos patirtį atskleidžiami skirtingi Londono veidai – alternatyvus gyvenimo būdas skvotuose su bičiuliais, kurie įtartinais, dažnai visuomenėje priimtas normas peržengiančiais būdais mėgina priešintis sistemai. Ir visiška priešingybė – neįgaliųjų pasaulis, kurį mergina pamato įsidarbinusi slauge. Tačiau vieną dieną supratusi, kad juodadarbės iš Rytų Europos vaidmuo skirtas ne jai, Lėja ryžtasi moralės požiūriu abejotinam žingsniui.

„Iš tiesų esu dirbusi slauge. Vintažo pardavėja. Teisininko asistente. Valytoja! Mano papasakotos istorijos kadaise kažkam tikrai nutiko. Kažkas galbūt nutiko ir man“, – teigia romano „Kostiumų drama“ autorė.

Anot jos, ši knyga – tai išskirtinė laimės svetur ieškoti išvykusio jauno žmogaus istorija, kur svarbu ne įvykių fonas, o gyvenimo ir nuotykių alkis.

„Iš esmės knyga yra kinematografiška ir ironiška absurdo drama, kur veikėjai įsijaučia į laikinus vaidmenis, pamiršdami tikruosius save ir apsiribodami realybės dabartimi. O didžiausias žavesys slypi tame, kad bet kuris antraplanis veikėjas bent trumpam gali tapti šio filmo herojumi“,  – sako V. Rykštaitė.

„Kostiumų drama“ traukia ir spalvingais bei įvairią patirtį sukaupusiais personažais, kuriuos savo kelyje atranda Lėja. Autobuse sutiktas nuskuręs benamis, seniai pamiršta merginos pusseserė, kavinukės padavėja, taksi vairuotojai – vis jie lyg ir atsitiktinai tampa Lėjos gyvenimo vedliais.

Vaivos Rykštaitės slapyvardžiu pasirašanti jauna lietuvių rašytoja, debiutavusi skandalingu jaunimui skirtu romanu „Plaštakių sindromas“, iki šiol neatskleidžia tikrojo savo vardo ir pavardės bei nerodo veido. „Kostiumų drama“ – antrasis rašytojos kūrinys.


Šiame straipsnyje: kostiumų dramarykštaitėknyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių