E.Kleijnas: raktas į klausytojo širdį yra šiluma (interviu)

Šeštadienį Klaipėdoje – naujosios šokių muzikos kartos žvaigždės iš Olandijos Eelke Kleijno vienintelis pasirodymas Baltijos šalyse.

Nors jis jaunas, jau garsus. Jis be proto talentingas ir vadinamas naujuoju Olandijos elektroninės muzikos stebuklu. Pirmąjį jo albumą išleido atskiro pristatymo nereikalaujanti kompanija „Global Underground“, o šį šeštadienį jis pirmą kartą atvyksta į Lietuvą tam, kad Klaipėdos naktiniame klube „Kiwi“ pristatytų savo antrąjį studijinį albumą „Untold Stories“.

E.Kleijnas –vienas iš greičiausiai ir sėkmingiausiai progresuojančių šokių muzikos kūrėjų Europoje. Jo pirmąjį albumą „Naturally Artificial“ muzikos pasaulis sutiko aplodismentais, o gerbėjai saugo jį kaip relikviją, kol šis vaikinas taps vienu iš garsiausių planetos elektroninės muzikos stabų.

Kitus po šokių aikštelę skrajoti priverčiantis olandas taip pat yra vienas karščiausių šių dienų muzikos prodiuserių, kurio muzika skamba tokių prekinių ženklų, kaip „Nike“ reklaminėse kompanijose.

Su E.Kleijnu kalbėjomės apie naująjį albumą, muziką ir Lietuvą.

– Tavo pirmasis albumas „Naturally Artificial“ sulaukė labai palankios kritikų ir gerbėjų reakcijos. Ar po šios sėkmės nejautei „kūrybinio spaudimo“ kuriant naująjį albumą. Ar neapniko baimė, kad antrasis gali nesulaukti tokios teigiamos reakcijos? 

– „Untold Stories“ yra tikrai kažkas naujo ir kitokio nei mano pirmasis albumas, tačiau aš labai laukiu gerbėjų ir muzikos pasaulio reakcijos į jo pasirodymą. Kalbant atvirai, jį kurdamas įtampos nejaučiau. Tiesiog leidau mintims plaukti laisvai.

– Papasakok daugiau apie savo naująjį darbą. Ko tavo gerbėjai naujo ir netikėto gali tikėtis iš jo?

– Jei lygintumėme jį su pirmuoju mano studijiniu darbu „Naturally Artificial“, naujasis albumas yra lyg viena ilga muzikinė tema, o ne atskirų muzikos kūrinių rinkinys. Kurdamas jį norėjau suteikti didžėjaus grojamo seto pojūtį, kuriame būtų ne vien įprasta šokių muzika, bet ir daugiau elektroninės muzikos stilių. Manau, kad man pavyko sukurti gražią muzikinę istoriją, kuri pagauna nuo pat pirmo kūrinio ir leidžia pasinerti į 70-ies minučių trukmės muzikinę kelionę. Šiek tiek nerimavau dėl lėto kai kurių kūrinių tempo, tačiau šiuo albumu taip pat norėjau šiek tiek sulaužyti nusistovėjusius rinkos stereotipus. Mano nuomone, tiesiog  įrašyti 10 vienodų klubinių kūrinių autoriniam atlikėjo albumui, kuris reprezentuoja jo vardą, veidą bei muzikos suvokimą,  šiais laikais yra nerimta.

– Pristatinėdamas savo pirmąjį albumą, aplankei ne vieną šalį. Kur tavo gerbėjai gali tikėtis gyvai išgirsti „Untold Stories“ albumo medžiagą?

– Šio albumo kūrinius esu įtraukęs į visų savo pasirodymų programą. Tai padaryti nebuvo lengva, nes kai kurie šio albumo kūriniai yra labiau melodingi ir lėti, skirti daugiau klausimui nei šokiams. Todėl reikia pajusti momentą, kada juos pateikti publikai pasirodymo metu. Šį albumą artimiausiu metu ketinu pristatyti Olandijoje, Šveicarijoje, Vengrijoje, Dominykos Respublikoje ir Belgijoje. Kitų metų pradžioje jį galės gyvai išgirsti ir Pietų Amerikos bei Azijos klubų lankytojai. Taip pat šiuo metu derinamos pasirodymų datos JAV ir Australijoje.

– Kas tau padarė didžiausią įtaką kuriant naująjį albumą?

– Tiesą pasakius, didžiausią įtaką turėjo grupės, beveik nesusijusios su elektronine muzika. Kad ir „Muse“, „The Editors“, „UNKLE“ ir daug klasikinės muzikos atlikėjų.

– Kuri daina iš „Untold Stories“ albumo yra tavo mėgstamiausia ir kuri pareikalavo daugiausiai tavo kūrybinės energijos?

– Mano mėgiamiausioji tikriausiai būtų „Gevoelsplaat”. Man tikrai patinka šios dainos kūrybos rezultatas. Ji turi labai tinkamą muzikinį judėjimą ir labai išraiškingus gitaros sąskambius kūrinio pabaigoje. O daina, pareikalavusi daugiausiai laiko, – „The Lone Ranger”. Išmėginau labai daug skirtingų šio kūrinio versijų iki tol, kol atradau man patinkantį skambesį. Vienas variantas buvo daugiau klubinės ir greitesnis, kitas – lėtesnis ir melodingesnis, tačiau albume esanti versija, manau, yra pati geriausia.

Tai bus pirmasis kartas, kai pasirodysi Lietuvoje? Ką žinai apie šią šalį ir apie miestą, kuriame Lietuvos publikai pristatysi naująjį albumą?

– Aš gerai žinau, kad jūs, lietuviai, tikrai mokate linksmintis. Nors ir nesu niekad buvęs Lietuvoje, esu sutikęs žmonių iš Lietuvos, kurie atvykdavo į mano pasirodymus Serbijoje ar net Vengrijoje. Todėl labai laukiu pasirodymo Klaipėdoje.

– „Untold Stories“ išlestas Paulo Hazendonko ledybinės kompanijos „Manual Music“. Pirmasis tavo albumas pasirodė su elektroninės muzikos grandų „Global Underground“ vardu. Papasakok daugiau apie patirtį dirbant su šiomis dviem skirtingomis muzikos leidybos įžymybėmis.

– „Global Underground“ prieš trejus metus buvo puiki leidybinė kompanija mano kuriamai muzikai. Tuo metu jie susidomėjo mano kūryba ir suteikė man nerealų šansą pateikti savo muziką su tokios gigantiškos muzikos  kompanijos vardu. Tačiau šis albumas savo skambesiu labiau tiko būtent „Manual Music“. Mes su Paulu pažįstami jau ilgai ir prieš keltą metų  mudviejų muzikinis skonis labai skyrėsi. Tačiau iki šiol mūsų muzikos suvokimas, galima sakyti, suaugo į vieną. „Manual Music“ man yra viena geriausių leidybinių kompanijų, kurių leidžiamą muziką aš drąsiai renkuosi savo pasirodymų metu.

–                      Ką patartumei jauniesiems didžėjams, kurie tik pradeda kopti muzikinės karjeros laiptais? Kur jie turėtų sukoncentruoti savo kūrybinę energiją? Ką turėtų daryti geriau už kitus ir ko iš viso geriau nedarytų, norėdami sulaukti pripažinimo?

– Pagrindinis dalykas šiandien yra kurti gerą muziką. Neskubėti savo muzikos parodyti bet kam ir išleisti ją su nežinoma leidybine kompanija arba patiems. Šiais laikais nebėra kokybės kontrolės. Jei žinoma leidybinė kompanija pasako, kad atlikėjams reikia daugiau padirbėti, dauguma jų, tikriausiai dėl nekantrumo tiesiog išleidžia savo kūrybą patys arba su nežinomos leidybinės kompanijos vėliava. Vienas geras albumas ar singlas, išleistas didėlėje leidybinėje kompanijoje yra daug galingesnis ginklas siekiant užkariauti rinką, nei 20 vidutiniškų leidimų niekam nežinomoje leidybinėje kompanijoje.

– Kaip manai, kur slypi tavo muzikos žavesio paslaptis? Kodėl ją mėgsta tavo gerbėjai, kuo ji išskirtinė ir kodėl žmonės turėtų pirkti tavo naująjį albumą „Untold Stories“?

– Manau, kas mano muzikos raktas į klausytojo širdį yra šiluma. Mano muzika ne visada yra labai melodinga. Tačiau net kai kuriu muziką, kuri turi nemažai groove‘o, stengiuosi į ją įdėti tų mažų elementų, kurie klausytoją joje tiesiog paskandina. Tikiuosi, kad žmonės pirks „Untold Stories“ albumą todėl, kad jie gerbia mane už tai, ką aš kuriu, ir yra pakankamai smalsūs, kad išgirstų tai, ką naujo jiems esu paruošęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių