E.Griciaus tapyboje - kubizmo braižas

Iki balandžio 27 d. Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, IV a. fojė) veikia Didžiojoje Britanijoje gyvenančio lietuvio Eugenijaus Griciaus retrospektyvinė tapybos paroda.

Antrojo pasaulinio karo metais priverstas emigruoti į Didžiąją Britaniją, E.Gricius ilgą laiką buvo atskirtas nuo tėvynės. Tik 1980 m. jam pavyko surasti savo artimuosius, atkurti ir sustiprinti ryšį su Lietuva. Gyvendamas svetur jis studijavo dailę ir dirbo heraldikos meistru. E.Gricius nenorėjo būti laikomas svetimšaliu menininku. Pasak dailininko dukterėčios L.Paškevičienės, jis nuolat puoselėjo dvi svajones: laivu apiplaukti aplink pasaulį ir surengti personalinę parodą tėvynėje. Nuo 1961 m. jo darbai eksponuojami Didžiosios Britanijos galerijose. 2007 m. paveikslai pirmą kartą atkeliavo į menininko gimtąjį miestą - Kauną. Taip išsipildė viena didžiausių dailininko svajonių.

Šiandien E.Griciaus kūryba vėl laukia tėvynainių dėmesio. Parodos lankytojai kviečiami pasigrožėti impresionistinių potėpių nostalgiškais peizažais ir natiurmortais, kuriuose regimoji tikrovė perteikiama nesilaikant klasikinių perspektyvos dėsnių. Toks braižas būdingas XX a. pradžioje susiformavusiai avangardinės dailės krypčiai - kubizmui. Taip pat eksponuojami keli litografijos, akvarelės darbai ir realistiškai nutapytas autoportretas. Šioje parodoje atsispindi visas dailininko kūrybos kelias nuo 1959 m. iki šių dienų.


Šiame straipsnyje: dailininkas Eugenijus Gricius

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių