E. Nekrošiaus „Dieviškoji komedija“ pristatyta Italijoje

Po naujojo režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklio pagal Dantės Alighierio „Dieviškąją komediją“ premjeros Vilniuje, visą praėjusią savaitę teatro „Meno Fortas“ trupė gastroliavo Italijoje.

Pasaulinė spektaklio premjera įvyko gegužės 22, 23 dienomis Brindisi mieste, rašoma pranešime spaudai.

Apulijos regiono teatrinė organizacija Teatro Publico Pugliese yra vienas iš spektaklio tarptautinių koprodiuserių. Su šia organizacija „Meno Fortas“ parnerystės ryšius užmezgė pernai. Gegužės mėnesį E. Nekrošius surengė meistrystės kursus vietiniams aktoriams ir režisieriams, o lapkričio mėnesį Bari miesto teatre buvo parodytas F. Dostojevskio „Idiotas“.

Po dviejų spektaklių Italijos pietuose, „Meno Forto“ trupė perskrido į Modenos miestą, kur „Dieviškoji komedija“ gegužės 26, 27 dienomis buvo rodoma Luciano Pavaroti vardo miesto teatre, tarptautinio festivalio VIE programoje. Festivalį rengia regiono teatrinė organizacija Emilia Romagna Teatro Fondazione.

Modenos teatralams Eimunto Nekrošiaus teatras jau yra gerai pažįstamas. Prieš penkerius metus čia įvyko J. W. Goethes „Fausto“ premjera, kiek anksčiau žiūrovai turėjo galimybę pamatyti K. Donelaičio „Metų“ inscenizaciją, o 2008 metais E. Nekrošius su italų aktoriais čia pastatė spektaklį pagal L. Tolstojaus romaną „Ana Kareniną“.

Vaidinti „Dieviškąją komediją“ Italijoje – taip pat atsakinga kaip Čechovo pjeses Rusijoje, ar Shakespeare`o – Anglijoje. Dantės epinė poema yra programinis kūrinys mokyklose, o kiekvienas žymesnis aktorius jaučia pareigą viešai perskaityti šį kūrinį.

Tačiau bandymų Dantės šedevrą transformuoti į pilnavertį sceninį kūrinį nėra daug. Todėl lietuvių spektaklis susilaukė ypatingo žiūrovų ir teatro bei literatūros specialistų dėmesio. Kritikai pabrėžia, kad išskirtinio E. Nekrošiaus talento perteikti poetinius vaizdus pritrenkiančiais sceniniais vaizdiniais dėka, žiūrovai galėjo peržengti kalbos barjerą ir pilnutinai pasinerti į scenine kalba perteikiamo Dantės teksto esmę.

Ypatingai buvo išskirta ir įvertinta pagrindinė spektaklio tema – Dantės, kaip autoriaus, kūrėjo kelionė stengiantis suvokti vaizduotės, kūrybos, įkvėpimo šaltinius. E. Nekrošiaus spektaklis emocinės energijos dėka, peržengia Dantės kūrinio sudėtingumą ir leidžia bent trumpam prisiliesti prie žmogiškųjų jo prasmių ir esmės. Tą liudija ir ilgos žiūrovų ovacijos po visų keturių spektaklių.

Jau vasarą, liepos mėnesį „Meno Fortas“ yra kviečiamas vaidinti „Dieviškąją Komediją“ Udinės mieste vyksiančiame festivalyje MittelFest. O rudenį Eimunto Nekrošiaus spektaklio laukia Romos ir Vičencos žiūrovai.

Šį savaitgalį teatro „Meno Fortas“ trupės laukia dar vienas reikšmingas išbandymas. Spektaklis „Hamletas“, kuris šių metų gegužės mėnesį šventė 15 metų nuo premjeros sukaktį, bus rodomas Londone, istoriniame W. Shakespeare`o teatre „The Globe“.

Kadangi šis teatras dabar yra daugiau muziejus nei tikra sceninė aikštelė, specialiai šiems pasirodymams kuriama speciali „Hamleto“ adaptacija sutrumpinta iki dviejų valandų, be šviesos ir garso efektų.


Šiame straipsnyje: teatraskultūraspektaklis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių