Džiazo legenda Dave'as Brubeckas mirė 92-ojo gimtadienio išvakarėse

Džiazo pianistas ir kompozitorius Dave'as Brubeckas, meistriškai kaitaliojęs savo kūrinių ritmą ir stilių bei iš esmės amerikietiškam muzikos žanrui pritraukęs milijonus naujų gerbėjų visame pasaulyje, mirė trečiadienį nuo širdies nepakankamumo, būdamas 91 metų.

Kaip sakė D. Brubecko vadybininkas Russellas Gloydas sakė naujienų agentūrai AFP, muzikantas mirė likus vos vienai dienai iki jo 92-ojo gimtadienio.

D. Brubeckas per savo karjerą, kuri tęsėsi ilgiau nei šešis dešimtmečius, laimėjo daugybę apdovanojimų. Jis tebegrojo netgi praeitais metais.

Pianistas buvo kviečiamas į Baltuosius rūmus groti prezidentams ir garbingiems svečiams, o JAV Kongreso biblioteka jį paskelbė „gyvąja legenda“.

1959 metai išleistas D.Brubecko albumas „Time Out“ tapo pirmuoju šiuolaikiniu džiazo įrašu, kurio buvo parduota daugiau nei milijonas kopijų, o dainos „Take Five“ ir „Blue Rondo a la Turk“ pelnė kritikų liaupsių ir tapo žanro klasika.

Sekmadienį planuota surengti didelį muzikanto gimtadienio vakarėlį, tačiau D.Brubeckas trečiadienį pasijuto blogai, o jo sūnus iškvietė greitąją pagalbą, kuri jį nuvežė į reanimaciją.

„Jie vėliau susisiekė ir sakė tiesiog nebegalėję užtikrinti jo širdies darbo“, - sakė R.Gloydas.

D.Brubeckas tapo vienu iš svarbiausių džiazo populiarintojų. Jis nenuilsdamas rengdavo koncertus universitetų miesteliuose, o jo ilgametės pastangos padėjo paversti džiazą populiariosios kultūros dalimi.

Jo įkurta grupė „Dave Brubeck Quartet“ taip pat rengė gastroles visame pasaulyje Jungtinių Valstijų vyriausybės vardu ir išpopuliarėjo Europoje bei Azijoje. Buvo netgi sakoma, jog jeigu Vašingtonui kur nors prireikdavo atitaisyti žalą, būdavo siunčiamas D.Brubeckas.

Kaip nurodoma D.Brubecko tinklalapyje, tarp svarbiausių jo karjeros pasiekimų buvo kūrinio „Upon this Rock“ premjera per tuomečio popiežiaus Jono Pauliaus II vizitą San Fransiske 1987 metais.

Šis muzikantas yra pelnęs Nacionalinė menų medalį, kurį įteikė prezidentas Billas Clintonas 1994 metais, Nacionalinės garso įrašų meno ir mokslo akademijos apdovanojimą už viso gyvenimo pasiekimus, taip pat turi savo žvaigždę Holivudo šlovės alėjoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pianistas

Pianistas portretas
Pirmą kartą reiškiu padėką ,, Kauno Dienai''-vieninteliam Lietuvos laikraščiuj ,kuris pagerbė šį didį Atlikėją.Kaunas -tikrai džiazo miestas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių