Džiazo improvizacijose – pasaulio muzikos atgarsiai

Rugpjūčio 23-iąją Šv. Kotrynos bažnyčioje vyks koncertas „Libu: su muzika aplink pasaulį“, skirtas visiems ir kiekvienam, vertinančiam kokybiškas džiazo improvizacijas bei world music ritmų galią. Gitaristo Prano Kentros suburta tarptautinė Lietuvos-Bulgarijos muzikantų komanda - Marija Aliukaitė (vokalas), Remigijus Rančys (fleita, melodika, saksofonas), Dimitaras Karamfilovas (kontrabosas, Bulgarija), Stefanas Goranovas (mušamieji, Bulgarija) – pakvies aplankyti Balkanų šalis, Prancūziją, JAV, Braziliją, Argentiną...

O prieš stabtelint vis naujoje „stotelėje“, muzikantai žavės viskuo, kuo patrauklus džiazas: intriguojančiomis improvizacijomis, netikėtais melodiniais vingiais, persipinančiais ritmais.

Verta pastebėti, jog ypatingai žavūs kolektyvo sielos – Prano Kentros ir dainininkės Marijos Aliukaitės muzikiniai dialogai. Atlikėjų sukaupta sceninė patirtis leidžia jiems improvizuoti taip laisvai ir sklandžiai, jog net nesitiki, kad viskas vyksta „čia ir dabar“ principu. Neveltui Marija dainuoti pradėjo dar ankstyvoje vaikystėje.

Daug kartų tapusi konkurso „Dainų dainelė“ laureate ir 14 metų koncertavusi Artūro Noviko džiazo ansamblyje „Jazz Island“, į improvizacijos subtilybes gilinosi ne tik Lietuvoje, bet ir Prancūzijoje. Pranas, kaupęs patirtį pasirodymuose su daugeliu Lietuvos džiazmenų, šiandien žinomas ir užsienio šalių scenose: kaip įvairių projektų dalyvis jis pasirodo Vokietijoje, Šveicarijoje, Liuksemburge, Slovėnijoje.

Gitaristas džiazą ir braziliškos muzikos subtilybes studijavo Prince Claus Conservatoire, Olandijoje. Būtent, čia, susipažinus su bulgarų muzikantais - Dimitar Karamfilov bei Stefan Goranov- ir kilo projekto LIBU (LIetuva BUlgarija) idėja.

Dimitaras Karamfilovas yra vienas ryškiausių jaunosios kartos kontrabosininkų Bulgarijoje. Jis dalyvavo beveik visuose savo šalies džiazo festivaliuose su žymiausiais Bulgarijos džiazo muzikantais.

Perkusininkas Stefanas Goranovas išsiskiria iš bendraamžių plačiu muzikiniu akiračiu. Jis grojo vienoje populiariausių punk grupių Bulgarijoje AS, breiko šokių grupės Sleepwalkingz Crew šou, įrašė du albumus su novatoriška metalo grupe Vortex, yra Space Cadillac džiazo trio narys.

Universaliausias projekte LIBU yra multiinstrumentininkas Remigijus Rančys, viliojantis saksofono ritminėmis figūromis, spalvingu fleitos tembru, raštingai valdantis klavišinius bei perkusinius instrumentus.

Remigijus – LMTA magistrantas - studijavo Danijoje, Olandijoje. Atlikėjas yra daugelio projektų iniciatorius. Jis ne tik plačiai koncertuoja (su grupėmis InCulto, Pieno lazeriai, 2Good, diksilendo Green Bridge Band), bet ir kuria muziką, aranžuoja.

Projektas LIBU - tai tikra „Kristupo vasaros festivalio“ puošmena. Puikiai susigroję, nuoširdūs ir saviti muzikantai, atlikdami tautinio kolorito originalias džiazo kompozicijas, garantuoja puikią nuotaiką ir suteikia progą pajusti, koks įvairialypis improvizacinės muzikos pasaulis.

Manantys, kad džiazas yra sunkiai suprantama intelektualų muzika, šiame koncerte turi šaunią progą atrasti jį visiškai kitokį – lengvai užburiantį,pulsuojantį jaunatvišku džiugesiu ir energija.


Šiame straipsnyje: Kristupo vasaros festivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių