Džiaugsmas smaližiams: duris atvers antras šokolado muziejus

Pavasarį Šiauliuose duris atvers antrasis Lietuvoje šokolado muziejus. Jame bus supažindama su šio saldumyno istorija, o norintieji specialioje laboratorijoje ir patys galės pabandyti gaminti šokoladą.

Šokoladas Centrinėje Amerikoje buvo žinomas jau prieš keletą tūkstantmečių, o kakavos pupeles majai ir actekai laikė vertinga valiuta, už kurią buvo galima nusipirkti gyvūnų ar vergų.

Tiesa, indėnai šokoladą vartojo tik skystą. Jis buvo pagardinamas įvairiais prieskoniais ir vadintas dieviškuoju nektaru, todėl jo paskanauti galėję tik išrinktieji.

„Actekų kilmingieji, valdovai gėrė iš vienkartinių auksinių indų, kuriuos po to išmesdavo į gilų ežerą, kad niekas negalėtų jais pasinaudoti antrą kartą“, – pasakojo Šokolado muziejaus vadovė Odeta Kirnienė.

Į Europą šokoladas atkeliavo su Kolumbo ir Kortezo laivais. Pradžioje tai buvo kartus kakavos gėrimas, tačiau europiečiai sugalvojo jį pasaldinti. Šokoladas ėmė sparčiai populiarėti karalių dvaruose, o jau XIX amžiuje pagaminta ir pirmoji šokolado plytelė.

Visą šio saldumyno istoriją bus galima išvysti Šiaulių šokolado muziejuje. Statybininkai dar rengia patalpas, tačiau pavasarį baigus darbus, keliose erdvėse jau bus pasakojamas šokolado kelias Amerikoje, Europoje ir Lietuvoje. Muziejaus eksponatai dar renkami, tačiau žadama, kad jie bus įdomūs.

„Seniausias eksponatas bus majų laikų puodelis. XVIII–XIX amžiuje šokoladą gėrė iš gana prabangių porcelianinių puodelių, o vyrams buvo sukurtas net atskiras puodelis ūsams uždengti, kad neišsiteptų su šokolado puta“, – teigė O. Kirnienė.

Muziejus steigiamas saldainių fabriko „Rūta“ iniaciatyva. Todėl čia bus galima ne tik pamatyti, išgirsti ar užuosti šokoladą, bet ir jo paragauti ar patiems pasigaminti saldainių šokolado laboratorijoje

Prieš septynerius metus pirmasis šokolado muziejus Baltijos šalyse duris atvėrė Kaune, bendrovėje „Kraft Foods Lietuva“.


Šiame straipsnyje: Šokoladas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Duonelei

Duonelei portretas
pinigeliu kad uztektu,o del sokolado nemirsime,branginkite,bet ir taip brangus tie sudukai imantriuose popiereliuose,vadinasi sokoladiniai-o juos gaubia tik glazura ir ta pati ne 100%,o koks dabar sokoladas?kur jo kvapas,kuris buvo istoli uzuodziamas ir tikrai skoni nuostabu pajusdavome,gabartiniai saldainiai kainuojantys iki 18litu prilygsta glazuruotiems Rudeniniams,kurie tekainavo vos 1,80rublio,kur senoviskoji Kregzdute,Sostines,Raudonoji Aguona ir kt.?nors skonis buvo ypac Vilnius-dabar pavadinimu ir popiereliu ivairove ir kosmines kainos,po to seka akcijos ir sukirmijimas-tai tau ir Rutos sokoladas!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių