Dvasios būsena – Paryžius

Penktadienį Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius savo galerijoje pristatys tauragiškio Sigito Kancevyčiaus fotografijų parodą „Paryžius. Žmonės“.

Stebėdamas veidus

Fotografijos iš romantiškosios Prancūzijos sostinės rinktos ketverius metus. Fotomenininkas siekė pajusti šio legendinio miesto dvasią, stebėdamas Paryžiaus gyventojų veidus, o ne sustingusius architektūrinius paminklus.

Yra vietų, kurių jau nebegalima apibrėžti vien geografinėmis nuorodomis. Kad ir Paryžius, kuris iš tiesų yra paprastas didelis Europos miestas, jame kunkuliuoja visas tautų ir kultūrų katilas, ten daug triukšmo ir judesio. Tačiau daugybės žmonių širdyje šis miestas yra meilės, meno ir laisvės sinonimas. Paryžius yra tapęs romantiškų, nostalgijos šviesa nušviestų dalykų konsteliacijos apibūdinimu. Rytas su kava ir sviestiniu raguoliu... Įsimylėjimas ir pasibučiavimai ant gražiųjų miesto tiltų bei aikštėse (visai kaip ikoninėje Robert Doisneau fotografijoje)... Menininkai, neturintys pinigų, bet iki užsimiršimo svaigiai šėlstantys kavinėse... Įspūdingi muziejai ir dar įspūdingesnės jų kolekcijos... Aukštosios mados korifėjų lizdas... Baržos Senos upėje... Galima be galo vardyti dalykus, kurie laikui einant (gal nuo tada, kai Prancūzijoje ėmė degti revoliucijų ugnys) susilydė į įspūdingą darinį, išreiškiamą žodžiu „Paryžius“. Tie, kas svajoja nuvykti į šį miestą, nori ne tik pasivaikščioti jo gatvėmis ir užsukti į kavines, susispietusias palei krantines. Daug labiau trokštama Paryžiaus jausmo – laisvės, romantikos, įkvėpimo...

Su nostalgijos šydu

Gal todėl S.Kancevyčiaus fotografijose pagrindinis dėmesys tenka Paryžiaus žmonėms. Jie sėdi kavinėse, sukasi šokyje, skuba gatve, susilieja bučinyje ar nustveriami savo kasdienėje rutinoje... Pastebėtina, kad visų fotografijų erdvė išorinė – fotografuota viešose erdvėse. Būtent visiems atviros vietos, kuriose kryžiuojasi daugybės individų judesio trajektorijos, ir kuria miestui būdingą atmosferą.

Fotografijas vienija ne tik jų objektas, bet ir chromatinė plotmė – visos jos beveik nespalvotos. Spalvos prigesintos taip stipriai, kad lieka tik jų nuojauta. Nespalvota fotografija jau leistų kalbėti apie archyviškumą, tačiau likęs spalvos šešėlis neleidžia to daryti. To pakanka, kad liktume dabartyje, o neįprastas spalvinis tonas kuria nostalgiškos nuotaikos šydą.

Iš svajonių miesto

Realaus ir svajonių miesto kolizija – būtent taip galima apibrėžti ir pačią Prancūzijos sostinę. Joje tokiais pat buities rūpesčiais kaip ir kitur gyvena daugybė žmonių, bet kartu tai yra svajonių miestas, žadantis troškimų išsipildymą daugybei svetimšalių, kurie vizitą į Paryžių laiko privalomu gyvenimo etapu.

S.Kancevyčiaus fotoparodos „Paryžius. Žmonės“ atidarymas ir susitikimas su autoriumi – rugsėjo 24 d. 17 val. Klaipėdos fotografijos galerijoje (Tomo g. 7).

Ekspoziciją apžiūrėti bus galima visą mėnesį Galerijos darbo laikas: pirmadienį – penktadienį 11–17 val. Įėjimas nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių