Druskininkuose varasa bus pripildyta M.K.Čiurlionio kūrybos

Aštuntasis tarptautinis menų festivalis "Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu" šįmet pažymės svarbias Lietuvos ir Europos kultūros ir istorijos sukaktis.

Festivalis truks nuo birželio 20-osios iki rugsėjo 22 dienos ir praturtins ne tik kurorto ir jo apylinkių kultūrinį gyvenimą, bet ir padės plėsti čia atvykstančių poilsiautojų akiratį, pažymint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetį, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo 135-ąsias metines, Žalgirio mūšio 600 metų jubiliejų. Minėtos sukaktys, kaip ir pasaulyje pažymimos F. Šopeno 200-osios gimimo metinės, ras tinkamą atgarsį festivalio renginiuose.

"Druskininkų gyventojams ir svečiams pateikiama plati kultūros ir meno renginių puokštė, kuri turėtų paįvairinti ir praturtinti kultūros panoramą, padėti skleisti Čiurlionio
kūrybos palikimą, sukvietus daug žinomų atlikėjų ir ištikimų klausytojų, mėgstančių M. K. Čiurlionio kūrybą",- kalbėjo festivalio direktorės Genovaitės Šaltenienės

Festivalio metu Druskininkų estradose, aikštėse, prie paminklų, muziejų, gydyklų, SPA centrų salėse, Druskininkų, Liškiavos, Senosios Varėnos bažnyčiose bus surengta per 40 koncertų, sakralinės muzikos valandų, parodų, autorinių kūrybos vakarų, naujausių knygų, plokštelių apie M. K. Čiurlionį aptarimų ir pristatymų.

Muziką, žodžio meną, naujausias žinias apie didįjį menininką dovanos per 200 muzikos atlikėjų: solistų, ansambliai, styginių ir pučiamųjų instrumentų kvartetai, orkestrai, chorai, taip pat menotyrininkai, muzikologai, jaunieji dailininkai, poezijos kūrėjai.

Reikšminga tai, kad pirmą kartą festivalio pradžios šventėje dalyvaus Kauno miesto simfoninis orkestras, atliksiantis M. K. Čiurlionio simfoninę poemą "Miške", taip pat Kauno valstybinis choras.

Liepos ir rugpjūčio mėnesiais kiekvieną sekmadienio vakarą Druskininkų bažnyčioje skambės M. K. Čiurlionio ir amžininkų sakralinė muzika. Čia muzikuos geriausi Lietuvos ir užsienio šalių vargonininkai bei kiti atlikėjai.

M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje Čiurlionio ir jo amžininkų fortepijoninę muziką atliks pianistai - tarptautinių konkursų laureatai, svečiai iš užsienio šalių.

Kamerinę M. K. Čiurlionio kūrybą Druskininkų miesto muziejuje reprezentuos M. K. Čiurlionio kvartetas, atlikėjai iš Lietuvos, Norvegijos, Šveicarijos, Vokietijos. Čia vyks ir kompozitoriaus Osvaldo Balakausko kūrybos vakaras.

Vienas svarbiausių ir šių metų menų festivalio akcentų - M. K. Čiurlionio studijų savaitė, kurios metu rengiama konferencija "Čiurlionis ir pasaulis", dalyvaujant pranešėjams čiurlionistams iš Lietuvos, Lenkijos, Japonijos, Didžiosios Britanijos, Rusijos, Šveicarijos, Vokietijos ir kitų šalių. Tradicinės smuiko muzikos šventės ir XV meistriškumo mokyklos metu daug smuiko muzikos koncertų dovanos žinomi smuikininkai ir jaunieji atlikėjai.

Savo koncertais festivalio programą praturtins tokie meno meistrai kaip garsusis tenoras Virgilijus Noreika, žinomi vokalistai Regina Maciūtė, Laima Domikaitė, Sabina Martinaitytė, Irena Zelenkauskaitė, Liudas Mikalauskas, pianistai Birutė Vainiūnaitė, Andrius Vasiliauskas, vargonininkai Gediminas Kvyklys, Živilė ir Virginija Survilaitės, Jurgita Kazakevičiūtė, Jūratė Landsbergytė, klarnetininkas Algirdas Budrys, Čiurlionio kvartetas ir daugelis kitų atlikėjų. Laukiama ir ryškių muzikos asmenybių iš užsienio - Vokietijos, Šveicarijos, Norvegijos.

Festivalis tradiciškai baigsis rugsėjo 22-ąją, M. K.Čiurlionio gimimo dieną, šįmet minimą 135-ąjį kartą. Gražiausias lietuvių ir pasaulio kompozitorių dainas šia proga atliks Virgilijus Noreika ir profesoriaus mokiniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių