D.Razausko „Vėjas prie lūpų“ įsups „Naktigones“

Klaipėdoje vykstantis penktasis „Naktigonių“ festivalis pirmadienį sulauks dainų autoriaus ir atlikėjo, poeto, gitaristo, kompozitoriaus Domanto Razausko.

Norėjo būti aktoriumi, bet studijavo filologiją

VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ ir Sigučio Jačėno rengiamas ir visą vasarą Klaipėdoje skambantis literatūros ir muzikos festivalis „Naktigonės – 2010“ trumpam atsisveikino su I.Simonaitytės biblioteka ir liepą persikraustė į uostamiesčio „Švyturio menų doką“. Artimiausią pirmadienį ten autorinį eilių ir dainų vakarą „Vėjas prie lūpų“ surengs jaunas, perspektyvus ir jau puikiai pažįstamas poezijos bei muzikos gerbėjams D.Razauskas.

Domantas gimė 1983-iaisiais Vilniuje. Vaikystėje ir paauglystėje mokėsi piešti, kone dešimt metų „trynėsi“ teatro studijose, tad visą sąmoningą paauglystę norėjo studijuoti aktorinį meistriškumą. Tačiau 2001-aisiais įstojo į Vilniaus universitetą, kur ketverius metus krimto lietuvių filologijos mokslus. Paskui šiuos mokslus metė, bet literatūrologui doc. Regimantui Tamošaičiui, įkalbėjusiam jį studijuoti literatūrą, už tai dėkingas iki šiol.

Studijų metais Filologijos fakultete D.Razauskas gaivino senas tradicijas turintį renginį „Filologijos ruduo“. 2004-aisiais jis su bičiuliu Luku Miknevičiumi suorganizavo jubiliejinį, 25-ąjį „Filologijos rudenį“, kuriame dalyvavo žymiausi Lietuvos literatūros veikėjai. Tai buvo paskutinis „Filologijos ruduo“ Vilniaus universiteto patalpose.

Grojo, kūrė, mokytojavo ir vedė radijo laidas

Groti pradėjo gal 14-os, kai dėdė padovanojo pirmąją gitarą. Maždaug po metų jau pats rašė dainas, nes mokytis groti vien kitų kūrybą jam nelabai patiko.

Dar eidamas į mokyklą pradėjo dirbti vienoje radijo stotyje – rengė ir vedė laidas vaikams. Ankstyva patirtis pravertė ir po septynerių metų – 2008-aisiais nekomercinėje radijo stotyje „Start FM“ jis turėjo autorinę savaitinę laidą „Kitas laikas“ – pristatydavo nekomercinę (angl. independent label) įvairių pasaulio šalių muziką.

Yra dirbęs ir gitaros mokytoju vienoje privačioje mokykloje, ir žurnalistinį darbą įvairiuose spaudos leidiniuose – vertė užsienio spaudos publikacijas iš anglų, rusų, vokiečių kalbų, taip pat rengė straipsnius užsienio politikos, kultūros temomis, žinomi jo interviu su Lietuvoje besilankančiais atlikėjais ir rašytojais iš užsienio – H.Wassmo, J.Ševčiuku, B.Grebenščikovu, „Tiger Lillies“, „Simple Minds“ ir kitais.

Laimėjo pirmąjį V.Kernagio prizą – gitarą

2002-aisiais D.Razauskas savo kūrybą pradėjo publikuoti asmeninėje interneto svetainėje www.radom.lt, jo eilėraščiai pasirodė „Literatūroje ir mene“, „Metuose“, „Naujojoje Romuvoje“, „Šiaurės Atėnuose“ ir kitur. „Literatūroje ir mene“ bei internetiniame dienraštyje „Bernardinai.lt“ jis taip pat yra paskelbęs kritinių ir apžvalginių straipsnių apie šiuolaikinę muziką.

Nuo 2003-iųjų D.Razauskas aktyviai dalyvauja „Poezijos pavasario“ ir „Poetinio Druskininkų rudens“ festivaliuose, įvairiuose projektuose su kitais rašytojais ir muzikais. 2004-aisiais jis tapo „Poezijos pavasario“ nominacijos „Skaitymai per naktį“ laureatu, o 2008-aisiais – pirmuoju Vytauto Kernagio prizo laimėtoju – tarptautinio dainuojamosios poezijos festivalio „Tai – Aš“ metu jam buvo įteikta V.Kernagio vardo gitara.

Be kita ko, ketvirti metai D.Razauskas yra Vilniaus miesto, o taip pat ir šalies moksleivių dainuojamosios poezijos konkurso komisijos narys.

Save vadina ne bardu, o „lyriniu panku“

Vienas ir su įvairiais muzikantais D.Razauskas aktyviai koncertuoja jau aštuoneri metai. Su koncertais ir savo malonumui išvažinėjo kone visą Lietuvą ir dalį Europos.

Tradiciškai jis laikomas dainuojamosios poezijos žanro atlikėju, nors D.Razausko kuriamų dainų stilistiką vienu žodžiu apibūdinti neįmanoma. Pats Domantas save vadina ne bardu, o „lyriniu panku“.

Nuo 2002 m. D.Razauskas grojo su aklu fleitininku ir vokalistu Remigijumi Audiejaičiu. Iki 2007-ųjų duetas surengė apie 100 koncertų visoje Lietuvoje. Nuo 2005 m. prie jo buvo prisijungusi smuikininkė ir vokalistė Eglė Sirvydytė. 2007-aisiais R.Audiejaičiui tragiškai žuvus gaisre, grupė iširo, taip ir nespėjusi įrašyti savo pirmojo albumo. Be to, 2003 ir 2004 m. D.Razauskas grojo elektrine gitara pankroko grupėje „Sportas“.

2007-aisiais prie Domanto prisijungė multiinstrumentalistas Saulius Petreikis (Dėdė Semas), dar po metų – akordeonistas ir klavišininkas Audrius Pazniokas. Su šiais muzikantais D.Razauskas jau surengė apie 50 koncertų visoje Lietuvoje, taip pat koncertavo Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Norvegijoje. Pernai vasarą D.Razauskas pradėjo važinėti po Lietuvą ir kaip poezijos skaitovas kartu su aktoriais Rimantu Bagdzevičiumi ir Andriumi Bialobžeskiu. Pernai su poetu Rimvydu Stankevičiumi ir A.Bialobžeskiu D.Razauskas įrašė ir išleido kompaktinę plokštelę „Valhala“. Šiam „poetinėmis apeigomis“ pavadintam albumui Domantas parašė muziką.

Koncertų bruožas – niekada nežinai, kuo nustebins

D.Razauską scenoje galima pamatyti muzikuojantį ir vieną, ir su žinomais Lietuvoje atlikėjais Andriumi Kulikausku, grupe „Skylė“, Neda, Olegu Ditkovskiu, Sauliumi Bareikiu, Andriumi Kaniava, Gediminu Storpirščiu bei kitais. 2007-aisiais D.Razauskas su A.Kulikausku parašė taip ir nepaviešintą roko operą Vilniaus miestui „Herkulis“.

Dabar D.Razauskas rengia ir solinius pasirodymus, ir su savo grupe – multiinstrumentalistu Sauliumi Petreikiu ir akordeonistu Audriumi Paznioku.

D.Razausko ir jo grupės stilių būtų sunku įsprausti į bet kokius rėmus – jų kūryboje susipina reggae, bliuzo, džiazo, liaudies muzikos, dainuojamosios poezijos ir noise stiliaus kūriniai. Ne vienas klausytojas nustemba, kokie skirtingi būna tie pasirodymai. Tai turbūt ir yra vienas pagrindinių Domanto koncertų bruožų – niekada nežinai, kuo jis nustebins. Ir visi, apsilankę D.Razausko koncertuose, vienareikšmiškai sutinka, kad jo pasirodymai užburia magiška žodžio, muzikos bei garsų energija, ir patys to nejausdami klausytojai yra įtraukiami į nepakartojamą ir keistą muzikinį nuotykį.

Atkakliai laikosi principo „daryti savo“

Pats D.Razauskas dar nuo mokyklos laikų yra parašęs apie 150 dainų. Visoms joms tekstus sukūrė irgi pats. Atlikėjas visada laikosi principo „daryti savo“ – kurti savo žodžius ir savo muziką.

„Labai džiaugiuosi ir net didžiuojuosi tuo, kad darau savo darbus, kuriu tai, kas man pačiam įdomu. Kūryba man nesibaigia dainos parašymu – ji tęsiasi ir scenoje, – tvirtino Domantas. – Atlikdamas kūrinius stengiuosi, kad jokių rėmų neliktų. Stengiuosi, kad neliktų jokių pavadinimų, vardų, žanrų, stilių ir kitokių proto sukurtų formų, kuriančių priešybes. Daug labiau už protus mane domina bevardės širdys. Kiekvienas atėjęs į koncertą man yra be galo svarbus. Tačiau dar svarbiau, kad tas atėjusysis neturėtų iš anksto nustatyto proto, išankstinių vilčių ar nevilčių. Tačiau tai labai sunku. Todėl viskas, ką stengiuosi padaryti, tai išvalyti tą iš anksto nustatytą protą, kad galiausiai aš ir tas, kuriam dainuoju, žiūrėtume ne vienas į kitą, bet abu ta pačia kryptimi. Kiekvienas klausytojas lygiai tiek pat yra ir dainos autorius, ir atlikėjas.“

D.Razausko autorinis eilių ir dainų vakaras „Vėjas prie lūpų“ – liepos 19-ąją 20 val. Klaipėdos „Švyturio menų doke“ (Naujoji Uosto g. 3). Bilietai – po 10 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių