„Doooooris“ sugrįžo knyga ir paroda

Uostamiesčio Baroti galerijoje klaipėdiečiams pristatyta Eglės Deltuvaitės sudaryta ką tik pasirodžiusi menininkų grupės „Doooooris“ knyga ir paroda „Ką zuikio šešėlis veikė Gdanske?“, kurioje pirmą kartą galima pamatyti šios grupės narių kartu sukurtus darbus.

Neoficiali grupė „Doooooris“ ir jos narių darbai atspindi anuometės Klaipėdos dvasią, kuri po 15 metų atsiskleidžia visai kitu aspektu ir vadinama Lietuvos meno atradimu. Į naujajam avangardui priskirtiną grupę „Doooooris“, kuri Klaipėdoje aktyviai veikė 1989-1995 metais, buvo susibūrę penki nariai: Audrius Jankauskas, Arvydas Karvelis, Saulius Kanapeckas, Remigijus Treigys ir Raimundas Urbonas (1963-1999).

Pirmą kartą bendri grupės narių darbai buvo parodyti pernai vykusiame tarptautiniame meninės fotografijos festivalyje „In Focus“ Vilniuje. Didelis visuomenės susidomėjimas paskatino išleisti bendrą grupės kūrybą pristatančią knygą.

Kodėl „Doooooris“? Pavadinimo kilmės versijų yra kelios. Tais laikais visa Klaipėda klausėsi grupės „The Doors“, kuri buvo ypač populiari tarp bohemos, o taip pat ir tarp grupės narių. Tai taip pat aliuzija į žemaitiško žodžio „durys“ tartį. Dar žinoma, kad pavadinimą grupei davė čionykštis rašytojas Rolandas Rastauskas, tardamas, kad tai estiškas mergaitės vardas. Kiekviena „o“ raidė simbolizuoja vieną menininką. Grupės pavadinimas, raidžių skaičius, kisdavo priklausomai nuo to, kiek menininkų dalyvaudavo parodoje. Įdomiausias šios grupės veiklos rezultatas - fotomenininko R.Urbono nuotraukos, „padailintos“ tapytojų A.Karvelio ir A.Jankausko. Jie patobulindavo R.Urbono fotografijas, kurias jis laikė broku, naudodami PVA klijus, tušą, guašą, aukso ir sidabro dulkes, korektorių ar paprastą pieštuką.

Bendri „Doooooris“ darbai atspindi itin įdomų Lietuvos dailės lūžį ir išsiskiria stilistika. Iki šių dienų liko vos 40 originalų - visus juos galima rasti knygoje kartu su grupės veiklos manifestu, parodų plakatais, atvirukais ir kt.

„Ši knyga - bandymas atskleisti grupės fenomeną, o svarbiausia - jos laiko kontekstą. Bandymas dėl to, kad skirtingų „Doooooris“ istorijų galima papasakoti daugiau, nei yra raidžių „o“ grupės pavadinime. Ir nė viena iš jų nebus „baigta“, juolab „tikroji“. „Doooooris“ tapo detektyvu“, - sakė knygos sudarytoja E.Deltuvaitė.

Knygoje apie „Doooooris“ rašo Agnė Narušytė, Gintaras Grajauskas ir pati E.Deltuvaitė. Knygos dizaineris - Gytis Skudžinskas, leidėjas - VšĮ „Kultūros projektai“. Knygos rėmėjai -LR Kultūros rėmimo fondas ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

Tikimasi, kad šios knygos pasirodymas paskatins domėjimąsi kitomis mažai žinomomis Lietuvos menininkų grupėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių