Dokumentinių filmų festivalyje – žvilgsnis į bitnikus

Vilniuje vykstančiame IX-ajame dokumentinių filmų festivalyje organizatoriai kviečia prisiminti „Palūžusios kartos“ kūrėjus ar kitaip vadinamus bitnikus. Specialiojoje programoje – keturi filmai, apžvelgiantys garsiausiųjų bitnikų gyvenimą ir kūrybą.

„Skalvijos“ kino centre skemadienį prasidėjo specialioji dokumentinių filmų festivalio programa „Bitnikai kelyje“. Ją pradėjo Chucko Workmano filmas „Ištakos: bitnikų ir palūžusios kartos istorija“. Filme legendinės trijulės – Jacko Kerouaco, Williamo Burroughso, Alleno Ginsbergo gyvenimo ir kūrybos istorija.

Pasak festivalio organizatorės, idėja prisiminti bitnikus kilo dėl šiemet pasaulyje minimų rašytojo J. Kerouaco 90-ųjų gimimo metinių.

„Pirmas impulsas – ta proga, kad J. Kerouacui šiemet būtų 90 metų, po to galvojome, kad reikia pakalbėti plačiau apie bitnikus, nes tai buvo toks judėjimas, kuris įtakojo daug amžių, atsiliepė ne tik Amerikos, bet ir pasaulio kultūroje, požiūriuose. Pamatėme, kad filmų daug ir kad tie pagrindiniai bitnikai įamžinti kronikoje“, – teigė festivalio organizatorė Vilma Levickaitė.

Festivalio programoje iš viso bus parodyti keturi filmai. Be minėtojo,  apžvelgiančio bitninkų istoriją, dar trys portretai, skirti kiekvienam iš garsiosios trijulės  –„Williamas Burroughsas iš Vidaus“, „Alleno Ginsbergo gyvenimas ir laikai“ ir „Jacko Kerouaco Amerika“. Filmai, kuriuose, daug archyvinės medžiagos, atskleidžia bitnikų įtaką ne tik Amerikos, bet ir pasaulio kultūrai.

„Trys filmai – apie tris svarbiausius atstovus – J. Kerouacą, W. Burroughsą, A. Ginsbergą, ketvirtasis – apibendrinantis, apie kartą plačiau. Tai filmai, kuriuose patys autoriai šneka, mąsto, skaito savo tekstus, rodoma daug jų aplinkos žmonių, kuriems jie darė įtaką. Man įdomiausia tai, kad jie patys kalba gyvai“, – kalbėjo V. Levickaitė.

Prie renginio prisidėjo ir „Baltų lankų“ bei „Kitų knygų“ leidyklos, leidžiančios bitninkų kūrybą. Čia prekiaujama J. Kerouaco, W. Burroughso ar P. Bowleso knygomis leidyklų kainomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių