Dizaino manufaktūroje – meno ir verslo jungtys

Uostamiesčio „Kultūrpolio“ projektas „Dizaino manufaktūra“ užsimojo sujungti jaunųjų kūrėjų pastangas, idėjas, aplinką  bei verslą. Ir jiems tai puikiai sekasi.

Kol „Dizaino manufaktūros“ dalyviai, jau susipažinę su žakardiniu audimu, šiuo metu rengia savo eskizus realizavimui, o stiklo objektų kūrėjai jau spėjo „sušilti kojas“ meninio stiklo studijoje ir pradėjo pažintį su meninio stiklo technologija, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras gegužę jau planuoja interjero projektavimo pagrindų mokymus.

Užsiėmimai nemokami. Bet dalyvių skaičius ribotas. Vyks jų atranka. Norintys dalyvauti kūrybinėse dizaino dirbtuvėse ir susipažinti su interjero projektavimo pagrindais, turėtų atsiųsti savo gyvenimo aprašymus (portfolio) iki balandžio 30-osios elektroniniu paštu: skaiste@kulturpolis.lt.

„Dizaino manufaktūroje“ nemenką patirtį interjero projektavimo srityje turinti klaipėdietė dizainerė Loreta Tallat-Kelpšienė pristatys pagrindinius interjero dizaino komponentus. 3ds Max specialistas vilnietis Šarūnas Raudonis padės erdviškai vizualizuoti sumanymus.

Įgijus žinių apie interjero projektavimo pagrindus, ergonomikos nuostatus, patalpų funkcionalumo problematikos sprendimus ir jų pritaikymą meninėje projektavimo išraiškoje, šis teorinis suvokimas bus papildytas praktiniu aspektu: kiekvienas dalyvis kurs baldą - komodą. Baldų gamintoja UAB „Gobana“ pasisiūlė realizuoti originaliausios komodos projektą. Unikalųjį baldą bus galima apžiūrėti Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre.

Pavasariop Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras „Kultūrpolis“ subūrė pirmąją  „Dizaino manufaktūros“ - nemokamų dizaino kūrybinių dirbtuvių grupę, į kurią buvo pakviesti besidomintys pramoninio, grafinio dizaino naujovėmis bei norintys savo idėjas materializuoti. Paraiškas į pirmuosius - žakardinio audimo mokymus - pateikė 22 pretendentai. Pagal pateiktus CV iš moksleivių, dizaino specialybės studentų bei kažkada jį studijavusiųjų buvo atrinkta 10 šio projekto dalyvių.   

Pasak „Kultūrpolio“ direktoriaus pavaduotojos kultūros ir meno projektams Bronės Neverdauskienės, šios „Dizaino manufaktūros“ tikslas - praktiškai supažindinti su dizaino objektų maketavimo metodais, medžiagomis, jų apdirbimo būdais, technikomis ir priemonėmis. Dalyviai išklauso teorines paskaitas, kuria eskizus, o geriausieji sumanymai bus realizuojami. Dizaino užsiėmimai planuojami visus metus.

Pirmieji į „Dizaino manufaktūrą susirinko besidomintys žakardiniu audimu. Jų tikslas pasirinktą portretą funkciškai pritaikyti aplinkoje, pasitelkus kompiuterinį žakardinį audimą. Viso kurso trukmė - pusantro mėnesio. Žakardinio audimo technologija nuo 1801-ųjų naudojama iki šiol. Žakardiniuose audiniuose piešinys sukuriamas tarpusavyje supinant įvairių spalvų siūlus. Taip išaudžiamas audinys su reljefiniu piešiniu. Šiuolaikinėmis technologijomis į audinį galima perkelti įvairiausio sudėtingumo ir spalvingumo piešinius. Tai pademonstravo užsiėmimus vedanti Kauno tekstilės meno bienalės laureatė, geriausia žakardinio audimo specialistė Lietuvoje, Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto dėstytoja Monika Žaltauskaitė-Grašienė.     

Neseniai „Dizaino manufaktūra“ pakvietė į stiklo objektų dirbtuves, kurios irgi truks pusantro mėnesio. Stiklo menininkė Indrė Stulgaitė-Kriukienė atranką laimėjusius projekto dalyvius ėmėsi supažindinti su stiklu, jo savybėmis bei galimybėmis kuriant (projektuojant) stiklo dizaino kūrinius. Po teorinių paskaitų kiekvienas dalyvis pateiks ne daugiau kaip dešimt eskizų, tada komisija atrinks geriausią idėją. Stiklo objektas karšto stiklo technologija bus pagaminamas Panevėžio meninio stiklo studijoje „Glasremis“, suprantama, dalyvaujant pačiam autoriui.

Mokymai „Dizaino manufaktūroje“ dar tik įsibėgėjo. Jie vyks visus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių