Didysis rusų humoristo J.Petrosiano benefisas – Klaipėdoje ir Vilniuje

Tik du koncertus Lietuvoje – Klaipėdoje ir Vilniuje penktadienį ir šeštadienį surengs vienas garsiausių mūsų laikmečio humoro meistrų Rusijos liaudies artistas Jevgenijus Petrosianas, švenčiantis įspūdingą 50 metų scenoje jubiliejų.

Jis žinomas ne tik kaip charizmatiškas humoristas, bet ir kaip talentingas rašytojas, režisierius, televizijos laidų vedėjas bei kūrėjas, Estrados miniatiūrų teatro pradininkas.

Didžiajame J.Petrosiano benefise „50 metų scenoje“ bus galima išgirsti ir išvysti tai, ką maestro sukūrė geriausio savo įspūdingame gyvenimo kelyje.

Garsusis Rusijos humoristas J.Petrosianas gimė 1945-aisiais Baku mieste Azerbaidžane žydo ir armėnės šeimoje. Jaunystėje kultūros namuose, klubuose skaitė eiles, vadino, vedė renginius, vėliau vaidino teatre. Nuo 1962 m. padėjo pasirodymus profesionalioje scenoje. Vedė įvairias laidas, dalyvaudavo humoro šou („Anšlagas“, „Juoko panorama“, „Kreivas veidrodis“). Taip pat yra parašęs keletą humoristinių knygų.

Gyvenimas – scenoje

Prieš daugelį metų J.Petrosianas atvyko į Maskvą vedamas vienintelio tikslo – tapti artistu, nes jau būdamas 13-os žinojo, jog jo gyvenimas – scena. Baigęs Rusijos estrados meno kūrybines dirbtuves, kur jo pedagogai buvo Rina Zelionaja ir Aleksejus Aleksejevas, 1962 m. J.Petrosianas debiutavo Maskvos estrados teatre ir iškart atkreipė žiūrovų, teatro bendruomenės ir kritikų dėmesį. Spaudoje sumirgėjo straipsniai apie jauną ir labai talentingą konferansjė, apie sužibusią naują žvaigždę estrados padangėje.

1964-1969 m. likimas J.Petrosianą suveda su genialiu žmogumi – Leonidu Utiosovu. Drauge su L.Utiosovo vadovaujamu orkestru buvo sukurta programa „Verčiant puslapius“, aplankiusi daugelį miestų, J.Petrosianas koncertavo didžiausiose koncertinėse salėse.

1969–1989 m. – tai darbo pagrindinėje buvusios Tarybų Sąjungos koncertinėje agentūroje „Moskoncert“ metai. 1970-aisiais J.Petrosianas tapo IV sąjunginio estrados artistų konkurso laureatu. Laimėti jame nebuvo lengva, nes iki 1970-ųjų konkursai nevyko ištisus 12 metų, ir estrados menas per tą laiką buvo sukaupęs visą būrį atlikėjų, kurie siekė tik pergalės. Po pirmojo turo iškrito tokie meistrai kaip Genadijus Chazanovas, Zinovijus Vysokovskis ir daugelis kitų. O laureatais tapo Romanas Karcevas, Viktoras Ilčenko ir, žinoma, J.Petrosianas.

Šiuolaikiškas ir aktualus

J.Petrosianas nepasitenkino vien konferansjė amplua. Ieškodamas naujų išraiškos formų, jis perėjo į humoro žanrą, sukurdamas naują solinę programą „Monologai“, kuri tapo Estrados miniatiūrų teatro pradžia. Savo spektakliuose, plėsdamas žanrų įvairovę J.Petrosianas kūrė kupletus, parodijas, monologus, įvairiausias intermedijas, spalvingą teatrinę-muzikinę mozaiką.

Viena po kitos gimė daugybė programų, kurių kiekviena tapdavo nauju estrados meno reiškiniu, todėl turėjo tiesiog beprotišką pasisekimą. Daugelis nors ir seniai sukurtų numerių dar ir šiandieną atrodo šiuolaikiški ir aktualūs.

Būdamas labai kūrybingas, J.Petrosianas nesitenkino vien šia veikla, aktyviai dirbo ir televizijoje. Žiūrovai dar prisimena jo vestus „Žydruosius žiburėlius“, „Humoro vakarus“ Ostankine, dalyvavimą laidose „Vokrug smecha“, „Artloto“, „Anšlag“ ir daugelyje kitų. Televizijoje J.Petrosianas ir pats sukūrė ne vieną humoro laidų: „Kvietimas į Petrosiano vakarą“, „Kas gi tas Petrosianas“, „Humoro taurė“ ir, be abejo, „Krivoje zerkalo“.

Didis artistas

Nors per daugelį metų J.Petrosianas užkariavo milijonų žiūrovų simpatijas, jis niekada neakcentuoja savo pasiekimų, apdovanojimų ar garbės vardų. O jų – apstu. J.Petrosianas – ne tik didis artistas, talentingas režisierius, rašytojas, bet ir Tarptautinės estrados meistrų sąjungos viceprezidentas, Tarptautinės informacijos meno ir technologijų akademijos akademikas ir garbės profesorius, tarptautinių konkursų žiuri narys. 1991 m. jam suteiktas garbingas Rusijos Federacijos liaudies artisto vardas.

J.Petrosianas ne kartą per savo stulbinamą karjerą koncertavo ir Lietuvoje. Bet šiuosyk jo pasirodymai bus ypatingi, nes ženklins ir apibendrins kūrybinės veiklos 50-metį. „Švyturio“ arenoje Klaipėdoje maestro pasirodys kovo 15 d. 19 val., Vilniaus „Pramogų arenoje“ – kovo 16 d. 19 val. Bilietai – po 78–138 Lt, juos platina „Bilietai.lt“.

J.Petrosiano gastroles Lietuvoje organizuoja VšĮ „Rexus events“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

superinis

superinis portretas
aktorius ir humoristas, patinka jis man

fu

fu portretas
šitas pašlemėkas ankstesniuose savo "jumuoruose" su pasičepsėjimu išsišaipė iš mūsų valstybės. von tokį lauk

arunas

arunas portretas
Nėra už jį geresnio humoristo. Nepakartojamas jis ir labai elegantiškas. Tikras artistas, asmenybė, kandaus ir šmaikštaus žodžios meistras.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių