D.Ibelhauptaitės labdaros akcija - Indonezijos džiunglėms gelbėti

Trisdešimt aštuoneri metai drauge su orangutanais, praleisti džiunglėse, iš jų pirmieji dešimt - be jokių patogumų. Nuo nulio sukurtas septyniasdešimt šešių tūkstančių hektarų Indonezijos nacionalinis parkas. 

Nuolatiniai grasinimai mirtimi. Ir arši kova su šimtus milijonų  dolerių atnešančiu, tačiau gamtą žudančiu verslu. Visa tai - tik maža dalelė nuopelnų, kurie atitenka lietuvių kilmės mokslininkei Birutei Galdikas. Į jos valdas Borneo saloje neorganizuojamos ekskursijos. O orangutanų rezervato taisyklės griežtai skelbia: jokių pašalinių. Tačiau vienai žinomai mūsų tautietei, režisierei Daliai Ibelhauptaitei, visgi pavyko patekti į vieną iš paslaptingiausių pasaulio vietų.

Linksmi nuotykiai mažylių draugijoje ir ... didelė baimė susidūrus su savarankiškam  gyvenimui visiškai pasiruošusiu suaugusiu, daugiau nei keturiasdešimt kilogramų sveriančiu orangutanu. 

Papasakoti  daugybę įdomiausių Borneo salos istorijų Daliai iš tiesų nelengva. Tačiau tikrai ne įspūdingos pramogos ar elementarus smalsumas buvo didysis  Dalios Ibelhauptaitės kelionės į Borneo tikslas. Lietuvai ir visai Europai ji su vyru iš Indonezijos parvežė ypatingą žinią: „Borneo džiunglės yra kertamos fenomenaliais tempais ir vietoj jų sodinamos palmių plantacijos. Dėl gaunamų milžiniškų lėšų iš palmių aliejaus. Vien tiktai iš rajono, kuriame gyvena Birutė ir jos orangutangai, pernai į Indonezijos biudžetą iš palmių aliejaus plantacijų pelno pateko 80 milijonų  dolerių. O mes Europoje neva labai rūpinamės ekologija ir naudojame tą palmių aliejų. Jeigu niekas nepasikeis, 2020 metais Borneo miško neliks išvis“, - laidai „Gyvenimas pagal moteris“ pasakojo D. Ibelhauptaitė.  

Moteris neslėpė ir to, kad žino, kaip spręsti šią sudėtingą situaciją. Dar šiemet Dalia Ibelhauptaitė bent keliose šalyse žada rengti didelę labdaros akciją, kurios tikslas gelbėti unikalų gamtos sukurtą  ir Birutės išsaugotą  stebuklą. Dalia ketina pardavinėti Borneo džiungles.

„Hektaras Borneo džiunglių kainuoja  500 dolerių. Jį įsigijus, jis niekada nebus kertamas. Jeigu nupirktumėme 100 ar daugiau hektarų, būtų galima tarp palmių aliejų plantacijų palikti savotiškus džiunglių koridorius, kuriais susijungtų nacionaliniai parkai ir rezervatai. Visi gyvūnai, ne tik orangutanai, džiunglių koridoriais galėtų judėti ir neišnyktų“, - su Birute aptartą idėją pristatė Dalia Ibelhauptaitė.

Borneo džiunglėms skirtas gelbėjimo akcijas, kuriose bus pardavinėjami Indonezijos miškai, Dalia su vyru ketina rengti dar šiemet Vilniuje ir Londone.

„Gyvenimas pagal moteris“ - antradienį 21 val. per LNK.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių