D.Grybauskaitė Rusijos prezidento prašo K.Donelaičio muziejų išlaikyti valstybės žinioje

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo paprašė Kaliningrado srityje Tolminkiemyje esantį Kristijono Donelaičio muziejų išlaikyti valstybės žinioje, praneša prezidentės spaudos tarnyba.

„Jūsų Ekscelencija, atsižvelgdama į šio muziejaus svarbą Lietuvai, jos kultūrai ir istorijai, taip pat turėdama mintyje tai, kad K.Donelaičio atminimo įamžinimas yra svarbus ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos kultūrinio paveldo klausimas, kreipiuosi į Jus dėl muziejaus išlaikymo Rusijos valstybės nuosavybėje“, - rašoma Prezidentės laiške Rusijos Federacijos vadovui.

D.Grybauskaitė teigia, kad suprasdama ir Lietuvos atsakomybę, paprašė Lietuvos Vyriausybės ieškoti galimybių prisidėti prie šio muziejaus išlaikymo.

Kaliningrado srities Dūma ketino perduoti šį muziejų Rusijos stačiatikių bažnyčiai, tačiau po Lietuvos raginimų tokių ketinimų atsisakė. Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Kirilas pasiūlė sudaryti globėjų tarybą muziejui-buvusiai liuteronų bažnyčiai, kurioje K.Donelaitis yra palaidotas, prižiūrėti.

K.Donelaičio memorialinis muziejus buvo atidarytas 1979 metais atstatytoje liuteronų bažnyčioje. Bažnyčios viduje įrengta kripta, kurioje 1979 metais buvo perlaidoti poeto palaikai.

1998 metų pavasarį K.Donelaičio memorialinis muziejus buvo išbrauktas iš Rusijos svarbių kultūros paminklų sąrašo ir perduotas globoti Kaliningrado srities institucijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių