Dėl saugumo atšauktas britų rašytojo Rushdie vaizdo kreipimasis

Planuotas Didžiojoje Britanijoje gyvenančio rašytojo Salmano Rushdie (Salmano Rašdžio) vaizdo pranešimas vienam Indijos literatūros festivaliui buvo atšauktas antradienį dėl saugumo priežasčių, pranešė organizatoriai.

Musulmonų organizacijos Džaipūro mieste ragino policiją uždrausti pokalbį per vaizdo tiltą su šiuo rašytoju, kuris yra kaltinamas šventvagyste dėl 1988 metais išleisto romano „Šėtoniškos eilės“ (The Satanic Verses).

Džaipūro literatūros festivalio prodiuseris Sanjoy Roy (Sandžojus Rojus) sakė buvęs perspėtas policijos, jog musulmonų aktyvistai planuoja sutrukdyti šį renginį, kai tūkstančiai dalyvių susirinko pasiklausyti S.Rushdie.

Šis rašytojas praeitą savaitę atsisakė planų asmeniškai atvykti į festivalį, kai Indijos žvalgybos pareigūnai jį perspėjo, kad į Džaipūrą tikriausiai buvo pasiųsti žudikai iš Mumbajaus, nors vėliau S.Rushdie pareiškė, kad šis sąmokslas veikiausiai buvo netikras.

„Buvome informuoti policijos, jog netgi dabar, kai čia kalbu, didelės minios, susirinkusios parkuose, eina prie Digio rūmų (kuriuose vyksta festivalis), - aiškino S.Roy. - Mes spaudžiami atšaukti (vaizdo tiltą su S.Rushdie).“

Renginio vietos savininkas Ramas Pratapas Singhas sakė klausytojams, kad priėmė sprendimą netransliuoti pokalbio su S.Rushdie, vadovaudamasis „Radžastano (valstijos) policijos, kuri stebi padėtį, patarimu“.

Penkias dienas trunkantis festivalis, kuriame galima užmegzti svarbių visuomeninių ir verslo ryšių, pritraukia daug knygų gerbėjų iš Indijos ir užsienio, tačiau policija stengiasi užkirsti kelią bet kokiems protestams, galintiems padidinti įtampą tarp religinių bendruomenių.

Kai kurių musulmonų judėjimų nariai antradienį įžengė į centrą, kuriame vyksta šis festivalis, ir pareikalavo, kad Salmanui Rushdie, kuris buvo priverstas slapstytis dešimt metų dėl grasinimų jį nužudyti už „Šėtoniškas eiles“, nebūtų leista kalbėti netgi per vaizdo tiltą.

Jo knyga, kuri tebėra draudžiama Indijoje, daugelio pasaulio musulmonų laikoma įžeidžiančia islamą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių