Deficitinės S.Bareikio plokštelės perklausa belaukiant mecenato

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės biblioteka ir viešoji įstaiga „Vieno aktoriaus teatras“ (VAT) prieškalėdinio susikaupimo laikotarpiu jau trečiąjį pirmadienį rengia kompaktinių plokštelių kolekcijos „Lietuvių aktorių balsai“ perklausas. Šįvakar „Adventiniuose klausymuose“ skambės aktoriaus Sauliaus Bareikio albumas „Svečias“ (2008).

Aštuntasis iš unikalios kolekcijos

Šiemet „Adventiniuose klausymuose“, kurie pirmadieniais nuo 17 val. vyksta bibliotekos kieme įsikūrusioje naujausioje Klaipėdos kavinukėje „Bistro'25“, jau skambėjo du albumai - Sauliaus Mykolaičio (1966-2006) „Nieko nepasakyta“ (2005) ir  Giedriaus Arbačiausko „Vienaragis“ (2008).

Kaip pasakojo plokštelių kolekcijos „Lietuvių aktorių balsai“ iniciatorius ir leidėjas aktorius Sigutis Jačėnas, šįsyk jis „ištraukė“ į viešumą visus keturis kolekcijos dainuojančių aktorių albumus. Ketvirtąjį - savo paties šiemet įrašytą „Apuoko valanda“ - pristatys „Adventinių klausymų“ pabaigoje - gruodžio 21-ąją. Nuo 2005-ųjų iki šiol unikalioje kolekcijoje jau susikaupė dvi dešimtys plokštelių.

S.Bareikio „Svečias“ - aštuntasis VAT kolekcijos „Lietuvių aktorių balsai“ albumas. Jį įrašė žinomas vilnietis aktorius, daugelio mėgstamas ne tik dėl teatre sukurtų vaidmenų, bet ir dėl atvirų, jautrių, nuoširdžiai atliekamų dainų.

Muzikuoti S.Bareikis pradėjo dar studijuodamas anuometinėje Vilniaus valstybinėje konservatorijoje drauge su bičiuliu aktoriumi Olegu Ditkovskiu, veliau susikūrė žymusis aktorių trio, kuriame su jiedviem dainavo ir grojo dar ir Kostas Smoriginas.

Muzikinis aktoriaus dienoraštis

Albume „Svečias“ - 11 S.Bareikio dainų, sukurtų pagal poetų Antano A. Jonyno, Roberto Danio, Vytauto Mačernio, Rimvydo Stankevičiaus bei paties bardo žodžius. Anot aktoriaus, tai jo muzikinis dienoraštis, pagaliau išvydęs dienos šviesą. Jas įrašant S.Bareikiui talkino visas Lietuvos muzikos padangės žvaigždynas - O.Ditkovskis Andrius Kulikauskas, Valerijus Ramoška, Dainius Pulauskas, Vytis Nivinskas, Artūras Pranskūnas (perkusija) ir styginių kvartetas: Dalia Narkevičiūtė, Rima Švėgždaitė, Monika Mikalajūnaitė bei Vaidas Tamošiūnas.

Albumo anotacijoje S.Bareikis užrašė: „Dešimt šio albumo dainų yra leidžiamos pirmą kartą. Todėl vadinu jas naujomis, nors sukurtos įvairiais laikotarpiais. Vienintelė daina „Tokia naktis“ skambėjo „Adios” albume „Virš debesų“. Tai viena pirmųjų mano dainų, todėl neatsispyriau pagundai įrašyti naują jos versiją. Didesnę dalį medžiagos turėjau pakankamai seniai, bet tik dabar, kai pasiūlė įtraukti mano dainas į kompaktinių plokštelių kolekciją „Lietuvių aktorių balsai”, atsirado galimybė įgyvendinti šį sumanymą. (...) Kaip dovaną priimu žmones, kurie atsiranda mano gyvenime. Išnyksta ir vėl atsiranda. Nepasikeitę, galbūt kažko netekę, bet nepraradę svarbiausio - jautrumo. Tikiuosi, kad, nepaisant minorinio tono, „Svečio“ dainos kiek praskaidrins Jūsų monologus ir suteiks peno Jūsų dialogams. Linkiu nepavargti stebėtis savimi ir pasauliu.“

Ieško rėmėjo antrajam leidimui

„Šios VAT plokštelės su šeima, ar Klaipėdoje, ar Vilniuje klausomės bene dažniausiai, - prisipažino plokštelių kolekcijos leidėjas S.Jačėnas. - Gal todėl, kad savo dvasia artima... Supratimu, kad visi esame tik laikini svečiai šioje ašarų pakalnėje. („Tūkstančiai gyveno prieš mane / Tūkstančiai gyvens po manęs / Amžinas ratas ir kas tas aš. / Niekas pasaulio dulkė / Šios žemės laikinas svečias...“ / Vilius Orvydas.) Gal todel, kad ši plokštelė tikrai kažkokia giliai teatrališka, bet kažkaip jaukiai, be perspaudimų, susisvarbinimų... O gal todėl, kad šis projektas man asmeniškai, kad jau kainavo, tai kainavo!... Nervų ir sveikatos. Bet nė kiek nesigailiu ir net labai didžiuojuosi, kad plokštelę vis dėlto išleidom.“  

Plokštelė išties puiki, bet jau senokai jos niekur negalima rasti, kad įsigytum.

„Labai greitai baigėsi pirmasis albumo tiražas, taip ir neatsipirkęs, nes ir negali 1000 vienetų atsipirkti, - paaiškino S.Jačėnas. - Todėl dabar ieškau, kas galėtų prisidėti išleidžiant papildomą S.Bareikio „Svečio“ tiražą. Smagu būtų, jei atsilieptų šio aktoriaus ir bardo gerbėjai verslininkai, galintys tapti antrojo leidimo mecenatais.“

Anot leidėjo, tai būtų vos du ar trys tūkstančiai litų, nes didžiausias darbas jau padarytas išleidžiant pirmąjį plokštelės tiražą. S.Jačėnas svajoja, kad su antruoju leidimu dar galima būtų spėti iki Naujųjų metų, kokią puikią dovaną būtų galima padaryti žmonėms - bendradarbiams, artimiesiems, pagaliau sau... „O ką?! Negi Lietuvoje nėra verslininkų, kurie gali sau tai leisti ir prie kultūros taip gražiai prisidėti?.. - svarstė S.Jačėnas. - Tikrai puiki proga, kuri pasitaiko, bet... nesikartoja. Nes jeigu sumanytų patys panašų projektą įgyvendinti, tai, ojoijoi, kiek tai jiems atsieitų!..“

O kol kas, tiems, kurie šios plokštelės neturi, negirdėjo arba nori išgirsti darsyk, ji šįvakar nemokamai skambės „Bistro'25”, kuris susirinkusiuosius dar ir pavaišins ypatinga „Pasninko“ arbata.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių